Zgrzewarka próżniowa to urządzenie, które przydaje się osobom chcącym ograniczyć marnowanie żywności. Za jej pomocą wydłuża się trwałość jedzenia nawet kilkukrotnie. Dowiedz się, jak działa zgrzewarka próżniowa. Ranking pomoże ci wybrać urządzenie odpowiednie dla ciebie.
Pakowanie próżniowe przede wszystkim przedłuża trwałość jedzenia i ogranicza jego marnowanie, co realnie przekłada się na oszczędności finansowe. Dodatkowo pakowarka próżniowa poprawia smak mięsa marynowanego w przyprawach. Wystarczy włożyć mięso do woreczka, dodać ulubione zioła, czosnek i sól, a następnie usunąć powietrze. Po kilku dniach mięso na pieczeń będzie pełne smaku i aromatu.
Zgrzewarkę próżniową można wykorzystać również do porcjowania gotowych posiłków. Mięso wraz z ziemniakami i warzywami gotowanymi, pieczoną rybę lub pierogi zamyka się szczelnie w woreczku i przechowuje w lodówce. Gotową porcję wystarczy pogrzać i zjeść na obiad lub kolację, gdy ma się mało czasu na gotowanie.
Przeczytaj także: Pojemniki próżniowe: ranking najlepszych produktów
Zgrzewarka do folii wyposażona w wagę jest odpowiednim wyborem dla użytkowników, którym zależy na przygotowaniu równych porcji jedzenia. Wygodnie pakuje się nią obiady, mięsa bądź ryby. Pakowarka jest odpowiednia do zgrzewania woreczków z suchą i mokrą żywnością.
Ze względu na niewielkie rozmiary, urządzenie łatwo przechowuje się w kuchennej szafce i zabiera na wakacje. Zasilanie 12 V umożliwia wykorzystanie zgrzewarki po podłączeniu jej do portu w samochodzie.
Urządzenie jest cenione ze względu na liczne funkcje dodatkowe. Dzięki niemu bez trudu zapakuje się żywność mokrą, suchą, wrażliwą na nacisk i przeznaczoną do gotowania metodą sous-vide. Zgrzewarka skutecznie usuwa powietrze z każdego worka i dokładnie go zgrzewa. Dodatkowymi atutami są nóżki antypoślizgowe oraz lampki sygnalizacyjne.
Kolejna zgrzewarka próżniowa z rankingu wykonana jest ze stali nierdzewnej. Urządzenie jest w pełni zautomatyzowane, dzięki czemu jest proste w obsłudze. Zaletą jest także piękny desing i niska waga.