Data publikacji:

Wady i zalety zgrzewarki próżniowej. Czy warto ją kupić?

Zgrzewarki próżniowe to urządzenia niezwykle przydatne nie tylko w gastronomii, ale także w domowej kuchni. Służą do minimalizowania ilości odpadów żywnościowych w restauracjach, dzięki zabezpieczeniu potraw w taki sposób, aby nie traciły walorów aromatycznych i smakowych i były dłużej zdatne do spożycia. Tak szczelnie zapakowaną żywność można następnie przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu, jak chłodziarka czy szafa mroźnicza. Zgrzewarki są wykorzystywane także do marynowania oraz gotowania sous-vide, czyli obróbki potrawy w kąpieli wodnej o temperaturze poniżej 100 stopni Celsjusza. Wiele osób zastanawia się, czy ich potrzebom sprosta zgrzewarka próżniowa. Czy warto inwestować w to urządzenie?
Wady i zalety zgrzewarki próżniowej

Jak działa zgrzewarka próżniowa?

Urządzenie przedłuża okres świeżości produktów dzięki zatrzymaniu utleniania i zapobieganiu powstawaniu bakterii tlenowych, odpowiadających za procesy gnilne. Proces zgrzewania polega na włożeniu produktu do specjalnego foliowego worka i umieszczeniu go w urządzeniu. Następuje odsysanie znajdującego się wewnątrz powietrza i zgrzewanie opakowania, co gwarantuje hermetyczne zamknięcie. 

Rodzaje zgrzewarek próżniowych – czym się różnią?

Zgrzewarki próżniowe dzielimy na dwa rodzaje, czyli komorowe i listwowe. Jaka zgrzewarka próżniowa będzie najlepsza? Zgrzewarki komorowe to propozycja, która lepiej sprawdzi się w kuchniach restauracyjnych. Cechują się wysoką wydajnością, posiadają zazwyczaj możliwość manualnego ustawienia takich parametrów jak czas zgrzewania czy opróżniania, a przezroczysta pokrywa umożliwia obserwowanie postępów w komorze. 
Dla osób szukających urządzenia do domowej kuchni, ze względu na swój kompaktowy rozmiar i mniejszą cenę lepiej sprawdzi się zgrzewarka listwowa. Proces zgrzewania polega na wsadzeniu samej krawędzi worka do urządzenia, a po odessaniu powietrza opakowanie zostaje hermetycznie zamknięte przy pomocy listwy zgrzewającej. 

Jakie są zalety zgrzewarek próżniowych?

Zgrzewarka próżniowa będzie strzałem w dziesiątkę, jeśli często masz do czynienia z niewykorzystaną nadwyżką składników. Możesz ją zapakować próżniowo i przechowywać dłuższy czas bez obaw o utratę świeżości. Za co jeszcze właściciele chwalą swoje zgrzewarki próżniowe? Opinie mówią o możliwości przygotowywania większej ilości potraw z wyprzedzeniem, dzięki czemu oszczędzają czas i gwarantują sprawniejszą obsługę gości.
To idealne rozwiązanie także w przypadku, kiedy jesteś fanem produktów sezonowych i chcesz po nie sięgnąć poza sezonem lub zaoszczędzić, ponieważ ich cena poza określonym czasem znacznie wzrasta. Dodatkowo metoda ta nie wiąże się z utratą wody, co jest szczególnie ważne np. w przypadku mięsa na wagę. 

Jakie są wady zgrzewarek próżniowych? 

Głównym powodem, dla którego ludzie wahają się nad zakupem urządzenia, są koszty eksploatacji, które generuje. Do jednorazowego wydatku na zakup zgrzewarki należy doliczyć koszty regularnego zakupu worków, których ceny różnią się w zależności od wielkości i rodzaju. Nie jest to też ekologiczne rozwiązanie – regularne korzystanie ze zgrzewarki wymaga większego zużycia plastiku. 

Na co zwrócić uwagę przy zakupie zgrzewarki próżniowej?

Podczas wyboru sprzętu pasującego do Twoich potrzeb zwróć uwagę przede wszystkim na moc, którą oferuje urządzenie. Im większa, tym szybciej zapakujesz jedzenie. Za szczelność zapakowanego jedzenia odpowiada liczba i szerokość zgrzewu. Jeśli często pakujesz mokre jedzenie, wybierz sprzęt o większej liczbie zgrzewów. Niektóre urządzenia mają różne tryby i prędkości pracy, które można dopasować do rodzaju żywności. Zwróć uwagę także na maksymalne ciśnienie, które może zostać wytworzone przez pompkę próżniową.
Zdjęcie: boomeart/Envato Elements
Patrycja Wojas
Patrycja Wojas

Medycyna, lotnictwo, motoryzacja – to moje największe pasje. W wolnych chwilach maluję obrazy i wypoczywam z najbliższymi osobami w różnych krajach. Kocham podróże!