Data publikacji:

Proste sposoby sposoby na zaparzenie smacznej kawy 

Odpowiednie zaparzenie kawy jest kluczowe do uzyskania niepowtarzalnego smaku oraz aromatu. Przedstawiamy najpopularniejsze sposoby na zaparzenie pysznej małej czarnej!
parzenie kawy

Wszystko, co musisz wiedzieć o parzeniu smacznej kawy

Zaparzenie dobrej kawy w domu nie jest wcale tak trudne, jak mogłoby Ci się wydawać. W pierwszej kolejności musisz określić, jaki rodzaj kawy chcesz zaparzyć, bo jest to niezwykle ważne do uzyskania odpowiedniego smaku. Zanim przystąpisz do parzenia, warto się do tego procesu odpowiednio przygotować.
Zaczynamy od wyboru odpowiednich ziaren i tutaj należy zwrócić szczególną uwagę na to, z jakiego kraju pochodzą. Kawy z Ameryki Południowej charakteryzują się niskim poziomem kwasowości, a także mają delikatną nutę smakową. Oczywiście smaki różnią się w zależności od tego, z jakiego kraju wybierzemy ziarna.
Kawy z Afryki mają charakterystyczny kwasowy posmak i są nieco bardziej intensywne. Natomiast kawy z Azji mają niski poziom kwasowości, ale można w nich wyczuć słodko-orzechowy posmak. Oczywiście to tylko kilka przykładów i warto przeczytać etykietę kawy przed zakupem, bo tam znajdziemy więcej informacji.
French press
Aby ulubiony napój był smaczny, należy użyć odpowiednią ilość ziaren. Tutaj posiadacze ekspresów automatycznych mają ułatwione zadanie, bo w zależności od wybranego przepisu urządzenie samo dobierze niezbędną wartość. Jednak w domowych warunkach warto użyć wagi kuchennej. Zwykle około 7-8 gramów kawy na 100 mililitrów napoju są wystarczające do uzyskania dobrego smaku. Warto eksperymentować, aby uzyskać nutę smakową spełniającą nasze potrzeby.
W procesie parzenia kawy absolutnie kluczowa jest temperatura wody. Wiele osób popełnia duży błąd, bo zalewa kawę wrzątkiem o temperaturze 100 stopni. Niestety to może powodować przepalenie ziaren, co prowadzi do gorzkiego posmaku. Optymalną wartością jest 95 stopni, choć niektórzy preferują niższą temperaturę 92 stopni.
Przydatny jest dobry czajnik z regulacją temperatury. Ekspres po raz kolejny ma przewagę, bo wartości ustawiamy na panelu sterowania, a urządzenie automatycznie podgrzewa wodę do wybranej temperatury.
Jeśli smak kawy jest dla Ciebie priorytetem, to do jej przygotowania wykorzystaj filtrowaną wodę.

Jak zaparzyć pyszną kawę w kawiarce? 

Parzenie kawy w kawiarce (zobacz, jaka kawiarka będzie dobrym wyborem) jest niezwykle proste! W pierwszej kolejności należy napełnić kawiarkę wodą do miejsca, gdzie mamy podziałkę. Następnie do specjalnego sitka wsypujemy zmieloną kawę. Teraz wystarczy postawić kawiarkę na ogniu i czekać, aż woda dotrze do zmielonych ziaren. Gdy górna część kawiarki napełni się kawą, to oznacza, że jest gotowa do spożycia. Gotowy napój przelewamy do filiżanki i możemy cieszyć się doskonałym smakiem!

Kawa metodą przelewową

Przygotowywanie kawy metodą przelewową wymaga stosowania drippera do kawy, czyli specjalnego pojemnika, w którym będzie umieszczony filtr. Do niego wsypujemy zmieloną kawę i następnie przelewamy gorącą wodę. Filtr zatrzymuje ziarna, a na spodzie będzie znajdowała się gotowa kawa.
Alternatywą dla tego rozwiązania jest stosowanie ekspresu przelewowego, który działa w sposób automatyczny. Po zamontowaniu filtra i uruchomieniu woda będzie automatycznie dozowana.

Parzymy kawę w zaparzaczu

Jeśli masz w domu klasyczny zaparzacz typu French Press, to także możesz przygotować pyszną kawę. Jest to niezwykle prosta czynność. W pierwszej kolejności podgrzej wodę do około 90-95 stopni. Następnie do dzbanka wsyp około 60 gramów kawy na jeden litr wody. Następnie kawę zalewamy i odstawiamy ją na kilka minut. Później wystarczy wcisnąć tłok do dołu, aby zatrzymać fusy. Możesz delektować się kawą i przelać ją do filiżanki.

Kawa po turecku krok po kroku

Kawa po turecku jest niezwykle popularna i w domu również można ją z łatwością przygotować. Jak to zrobić? Do małego rondelka wsypujemy kawę (jedna łyżeczka na filiżankę) oraz cukier. Następnie zalewamy ją zimną wodą i dokładnie mieszamy. Teraz rondelek dajemy na mały ogień i podgrzewamy, pamiętając o tym, aby nie doprowadzić do wrzenia. W momencie, gdy zobaczymy pianę i unoszenie się kawy, zdejmujemy ją z ognia i czekamy, aż piana opadnie.
Teraz powtarzamy tę samą czynność 2-3 razy i możemy cieszyć się pyszną kawą po turecku. To sposób, który wymaga trochę wprawy, bo zbyt krótkie trzymanie kawy na ogniu nie zapewni odpowiedniego smaku, a zbyt długie może doprowadzić do gorzkiego posmaku.

Parzenie kawy tradycyjnie czy w ekspresie – co jest lepszym wyborem?

Parzenie kawy w sposób tradycyjny jest zdecydowanie bardziej czasochłonne, jednak dla wielu osób to rytuał, który dodaje całemu procesowi odrobinę magii, a końcowy efekt pozwala napawać się niezwykłym smakiem i aromatem napoju. Ekspres automatyczny jest znacznie łatwiejszy w obsłudze, bo w zasadzie ograniczamy się do ustawień kawy, nalania wody do zbiornika i wsypania ziaren. Odrobinę więcej pracy mamy w ekspresach kolbowych, w których trzeba przygotować zmieloną kawę.
Tak naprawdę nie ma jednej odpowiedzi, która z przedstawionych metod jest lepsza. Jeśli masz czas i lubisz samodzielnie przygotowywać kawę, to zakup ekspresu nie ma większego sensu. Jeśli jednak jesteś codziennie w biegu, a chcesz napić się ulubionej małej czarnej lub pysznego latte, to ekspres jest bardzo dobrą inwestycją!
Zdjęcie: Envato Elements
Bartłomiej Mazurek
Bartłomiej Mazurek

Dziennikarz i fotograf. Miłośnik nowych technologii, a w szczególności sprzętu z logo nadgryzionego jabłka. W wolnych chwilach zajmuje się prowadzeniem mediów społecznościowych i graniem na konsoli.