Data publikacji:

3 tanie i proste sposoby na zaparzenie smacznej kawy


Aby przygotować smaczną kawę, nie potrzeba wcale drogiego ekspresu ciśnieniowego i certyfikatu baristy na ścianie. Są sposoby, żeby w domowym zaciszu robić pyszny kawowy napar, korzystając z narzędzi za nawet kilkanaście złotych. Trzeba tylko wiedzieć, jak się za to dobrze zabrać.
Z tego artykułu dowiesz się:
 
  • Jak zaparzyć kawę metodą French Press? 
  • Co zrobić, aby dobrze zaparzyć kawę w kawiarce? 
  • Dlaczego w ekspresie przelewowym można uzyskać świetną kawę? 
  • Co jest najważniejsze do zaparzenia dobrej kawy?

French press - jak zaparzyć w nim kawę?


French press to chyba najprostszy sposób na zaparzenie smacznej kawy. Wystarczy proste, szklane naczynie, czyli właśnie French press, które można kupić już za ok. 15 zł. Jeśli chcesz jednak parzyć swój ulubiony napar codziennie, to warto zainwestować w droższe produkty z wyższej półki za ok. 50-100 zł.
Dobra rada: Aby za każdym razem uzyskać powtarzalny, dobry smak, warto korzystać z wagi kuchennej, która posłuży do ważenia porcji kawy wsypywanej do french pressa. Optymalnie powinniśmy wsypywać ok 60-70 g kawy na 1 litr wody. Zbyt mała porcja kawy sprawi, że napar będzie słaby i pozbawiony pełni smaku oraz mocy, a z kolei zbyt duża porcja może nie tylko przyprawić o zbyt mocne bicie serca, ale też sprawi, że kawa będzie zbyt gorzka. Dobrze przygotowany napar kawy metodą french press charakteryzuje się pełnią smaku, jest zbalansowany, orzeźwiający i świetnie nadaje się do picia rano, np. do śniadania.
Do przygotowania pysznego napoju wystarczy wsypać dozę grubo zmielonej kawy do naczynia, zalać gorącą wodą w temperaturze ok. 92-96 stopni Celsjusza (tylko nie wrzątkiem!) i odczekać 4-6 minut. Następnie zamieszaj kawę łyżką kilka razy i wciśnij tłok do dna, aby oddzielić fusy kawy od samego naparu. Gotowe!

Jak zaparzyć kawę w kawiarce?


Kawiarka może Ci się kojarzyć nie tylko z południem Włoch, skąd pochodzi i gdzie jest popularna, ale także z dziadkami i rodzinnym domem. Ze względu na niską cenę kawiarki oraz prostotę obsługi, tej rodzaj parzenia kawy był popularny w Polsce w czasach PRL-u. Obecnie wśród alternatywnych metod parzenia kawy, do których zalicza się kawiarka, nie należy do najbardziej popularnych. Niemniej, to wciąż prosty i tani sposób przygotowania smacznej kawy.
Na rynku są różne modele kawiarki - małe, duże, okrągłe, kanciaste, wykonane z aluminium czy metalu. Przez kawoszy najbardziej cenione są kawiarki aluminiowe, które gwarantują szybkie nagrzewanie i schładzanie, a w dodatku są lekkie i wytrzymałe. Najtańsze kawiarki można kupić za ok. 20 zł, a designerskie, stylowe modele kosztują nawet 200-300 zł. W obu przypadkach ich zasada działania jest identyczna i bardzo prosta.
Do dolnej komory trzeba wlać wodę pod zawór bezpieczeństwa, a średnio zmieloną kawę, wsypać do sitka, po czym mocno zakręcić kawiarkę i postawić na ogień. Kawy nie powinno się wsypywać po brzeg filtra - lepiej zostawić ok. 0,5 cm, ponieważ kawa w czasie parzenia delikatnie zwiększa swoją objętość. Nie ma też potrzeby jej ubijania, ponieważ woda idzie od dołu.
Jak działa kawiarka? Woda znajdująca się w dolnej komorze jest przepychana pod ciśnieniem ok. 1,5 bara przez sitko do górnej komory. I tak uzyskujemy pyszny napar kawowy. Standardowo kawiarka ma metolowe sitko, które zatrzymuje grubsze kawałki zmielonej kawy, ale przepuszcza drobinki. Aby temu zapobiec i uzyskać czysty napar, warto stosować okrągły filtr papierowy, jak do Aeropressa (innej alternatywnej metody parzenia kawy). Wbrew wielu opiniom, w kawiarce nie zaparzymy espresso. Powód jest prosty: w dobrej klasy ekspresie uzyskamy dużo wyższe ciśnienie, 8-10 bar, czyli kilkukrotnie więcej, niż w kawiarce. Kawiarka nada się do przygotowywania dłuższych kaw, o większej objętości, chociaż mocnych. I w tej roli sprawdzi się świetnie.

Dobra rada: Do dolnego zbiornika wlej gorącą wodę, co skróci czas przygotowania kawy i nada jej lepszego smaku. Kawa generalnie nie lubi wrzątku, zawsze mówi się o tym, aby parzyć kawę wodą o temperaturze poniżej 100 stopni Celsjusza. Tymczasem do przygotowania naparu w kawiarce, woda w dolnym zbiorniku musi zawrzeć. Poza tym, zanim do tego dojdzie, sama kawiarka musi się mocno nagrzać. To sprawia, że finalnie możesz uzyskać przepaloną kawę, która będzie niesmaczna. Wlewając gorącą wodę, sprawisz, że cały proces mocno się skróci, a smak kawy nie powinien być przepalony.

Dlaczego w ekspresie przelewowym można uzyskać świetną kawę?


Ekspresy przelewowe można spotkać w wielu polskich domach. Tego typu urządzenia są stosunkowo tanie, chociaż zdecydowanie droższe i większe od tych opisanych powyżej. Najtańsze ekspresy przelewowe można kupić już za ok. 60-70 zł, ale najbardziej popularne konstrukcje kosztują ok. 100-250 zł i są warte swojej ceny. Wbrew opinii wielu, w tego rodzaju ekspresie można zaparzyć kawę naprawdę wysokiej jakości. Trzeba tylko wiedzieć jak.
Ekspres przelewowy robi prawie całą robotę za nas, natomiast trzeba dobrze przygotować go do parzenia. Podstawowy błąd to brak stosowanie filtra papierowego. Pamiętaj - filtr to podstawa. Bez niego kawa będzie niesmaczna, mulista i pełna kawowych drobin. Wielką zaletą ekspresu przelewowego jest stabilność temperatury wody, którą serwuje. Zazwyczaj jest to ok. 94-96 stopni Celsjusza, czyli optymalna temperatura do zaparzenia smacznej, zbalansowanej i czystej kawy. To duża przewaga w porównaniu do dwóch pozostałych metod. Pamiętaj też, aby stosować odpowiednią ilość kawy - 60-70 g / 1 litr wody.

Dobra rada: Filtr warto przelać gorącą wodą przed wsypaniem kawy. Dzięki temu kawa nie będzie smakować papierowo, rozgrzejemy ekspres, a sam filtr nie wciągnie pierwszych kropel kawy, kiedy zaczniemy ją parzyć.

Co jest najważniejsze, aby uzyskać dobrą kawę?

Najważniejsza jest sama kawa, jej sposób zmielenia oraz wysokiej jakości woda. O tych elementach można by napisać książkę, ja spróbuję napisać więcej w osobnym artykule. W dużym skrócie: najlepiej jest korzystać z kawy w ziarenkach i mielić je samemu. W trzech opisanych tu metodach parzenia kawy, dobrze jest stosować grubo (French press i ekspres przelewowy) lub średnio mieloną kawę (kawiarka), zatem bez problemu możesz sięgnąć po ręczne młynk, które nie zrujnują budżetu - w odróżnieniu od drogich młynków do ekspresów ciśnieniowych. Kawy sprzedawane w supermarketach są zazwyczaj zmielone drobno i sprawdzą się raczej do przygotowanie espresso, niż w metodach opisanych powyżej.
O smaku kawy decyduje też jakość ziaren kawy, ich sposób palenia oraz świeżość. Przygotowując kawę w jednym ze sposobów tu opisanych najlepszy smak uzyskasz sięgając po jasnopalone kawy typu speciality, które były wypalone nie dawniej, niż 2-3 miesiące temu. Wiele kaw w ziarnach, które dostaniesz w stacjonarnych sklepach spożywczych to kawy ciemnopalone, które są ciężkie, gorzkie, czyli dobre do espresso. W dodatku często leżą w magazynach czy na półkach i nie są świeże. Kupując online masz dostęp do wielu świetnych, śwież palonych kaw z lokalnych palarni.
Trzeci element to jakość wody. Często nie bierze się tego pod uwagę, ale warto pamiętać, że napar kawowy składa się w 98 procentach właśnie z wody. Warto zadbać, aby jej jakość była na odpowiednim poziomie. W polskich kranach płynie woda niezłej jakości, ale jej mineralizacja jest zbyt wysoka. Wystarczy filtrować wodę zwykłym dzbankiem z filtrami, aby nieco obniżyć jej mineralizację i poprawić smak. Na początek to tyle. Kto zastosuje te wszystkie rady, ten z pewnością będzie mógł się cieszyć smaczną kawę we własnym domu, bez wydawania kilku tysięcy złotych na profesjonalny ekspres ciśnieniowy.

Autor: Krzysztof Basel

Przeczytaj więcej: