Data publikacji:

French press. Jakich akcesoriów potrzebujesz do parzenia kawy tym sposobem?

Zapach świeżo parzonej kawy to aromat, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia. Kawosze opracowali wiele rozmaitych metod parzenia tego napoju, a jedną z najpopularniejszych jest french press. To prosty sposób, który umożliwia cieszenie się pełnym, głębokim smakiem w zaledwie kilka minut. Czym jest french press, jak działa i co jest potrzebne do korzystania z niego? Podpowiadamy!
french press

Czym jest french press i jak wybrać odpowiedni?

Eksplorację kawowego świata warto zacząć od poznania podstawowych narzędzi do jej parzenia. Czym więc jest french press? To proste urządzenie, składające się ze szklanego, plastikowego lub metalowego cylindrycznego naczynia, tłoka, sitka i pokrywki. Korzystanie z niego jest niezwykle proste i poradzi sobie z nim każdy, nawet najbardziej początkujący amator tego dodającego energii napoju.
Sposób zaparzania jest w tym przypadku bardzo prosty, dlatego kluczowe znaczenie ma odpowiedni dobór urządzenia. Aby wyszła nam idealna kawa, french press musi być dobrej jakości. Tanie egzemplarze wykonane z tworzywa sztucznego lub kiepskiej stali nierdzewnej będą nie tylko mało wytrzymałe, ale też mogą nadawać napojowi nieprzyjemny, sztuczny posmak. Z tego względu najlepszym wyborem będzie solidny szklany lub metalowy cylinder.
Szkło umożliwi podgląd sytuacji wewnątrz konstrukcji, natomiast stal dłużej utrzyma wysoką temperaturę. Decyzja w tej kwestii zależy od indywidualnych preferencji. Warto także zadbać o to, by tłoczek i sitko były wytrzymałe. To one będą znosić największe obciążenie podczas zaparzania. Sitko musi również mieć odpowiednią gęstość, aby dobrze filtrowało fusy.
French pressy są dostępne w różnych pojemnościach. W tej kwestii warto kierować się indywidualnymi potrzebami i ilością kawy, którą zazwyczaj się przygotowuje. Nie ma potrzeby kupować większej pojemności niż to konieczne. Równie indywidualną kwestią jest design. Konstrukcje french pressów są bardzo proste, ale jednocześnie stanowią ciekawy element dekoracyjny. Dobrym wyborem będzie więc taki model, który pasuje stylem do wystroju kuchni.

Co jest potrzebne do zaparzenia kawy we french pressie?

Aby przygotować we french pressie kawę na najwyższym poziomie, warto zaopatrzyć się w kilka akcesoriów, które ułatwią cały proces. Przygotowanie napoju jest możliwe także bez nich, jednak z ich pomocą zdecydowanie uzyska się lepszy efekt. Tak więc co warto zakupić oprócz french pressa i samej kawy?
Przede wszystkim solidny młynek do kawy. Możliwość zmielenia ziaren bezpośrednio przed zaparzeniem jest nieoceniona i znacząco wpływa na uzyskany smak i aromat. Najlepszym wyborem będzie młynek, w którym można regulować stopień zmielenia, szczególnie jeżeli planujemy korzystać także z metod innych niż french press. Do odmierzenia ilości kawy i otrzymania właściwych proporcji konieczna będzie waga kuchenna.
Najlepszą temperaturą wody do parzenia zmielonych ziaren jest 90-95°C. Aby bez trudu wymierzyć idealny moment na zalanie, dobrze jest posłużyć się kuchennym termometrem. Przydatny będzie również czajnik z cienkim, precyzyjnym wylewem, który ułatwi dokładne i równomierne polewanie kawy gorącą wodą. Dobrą alternatywą może być czajnik elektryczny z funkcją regulacji temperatury.
Ostatnią rzeczą, którą warto mieć, jest zegar lub stoper. Dzięki nim łatwiejsze będzie monitorowanie czasu parzenia i uzyskanie naparu o pożądanej mocy.

Mamy już idealny french press – jak parzyć w nim kawę?

Parzenie kawy w tym urządzeniu jest proste i nie wymaga szczególnych umiejętności. Wystarczą chęci oraz odrobina skupienia. Istotnym pierwszym krokiem jest wybór świeżych, dobrej jakości ziaren. Ich pochodzenie i rodzaj mają ogromny wpływ na smak napoju, dlatego warto przed zakupem zapoznać się opisami i specyfikacją różnych gatunków.
Ważny jest również dobór proporcji. Zależą one w dużej mierze od indywidualnych preferencji względem mocy i gęstości napar. Jednak jeżeli dopiero zaczyna się swoją przygodę z parzeniem, warto zacząć od 60 gramów kawy na 1 litr wody i modyfikować te wartości względem swoich potrzeb oraz gustu.
Przygotowaliśmy już ziarna, gorącą wodę i french press – jak parzyć, by uzyskać najlepszy efekt? W pierwszej kolejności wsypujemy kawę do naczynia i zalewamy ją wodą w taki sposób, by przykryć cały proszek. Następnie mieszamy całość i zostawiamy. Po ok. pół minuty dolewamy resztę wody, ponownie mieszamy i nakładamy pokrywkę z sitkiem. Po upływie 3-4 minut naciskamy tłok, przesuwając go powoli jednostajnym ruchem do samego dna. Gotowe!

Gorąca i aromatyczna kawa na idealny początek dnia

Urządzenie, jakim jest french press, umożliwia szybkie przygotowanie świeżej kawy o intensywnym smaku i aromacie. To prosty w użyciu sprzęt, który nie wymaga skomplikowanych działań ani wielu przyborów czy akcesoriów. Jedyne, o czym należy pamiętać, wybieranie produktów, narzędzi i ziaren wyłącznie wysokiej jakości. Warto także otworzyć się na eksplorowanie świata kawy i eksperymentować z różnymi proporcjami i gatunkami ziaren.
Dzięki swojej prostocie i jednoczesnej zdolności do zachowania pełni i głębi smaku oraz zapachu kawy french press z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagających kawoszy. Korzystanie z niego może być szybką metodą na uzyskanie pobudzającego napoju, ale również może stać się przyjemnym codziennym rytuałem, od którego będzie zaczynał się poranek.
Zdjęcie: Envato Elements
Patrycja Wojas
Patrycja Wojas

Medycyna, lotnictwo, motoryzacja – to moje największe pasje. W wolnych chwilach maluję obrazy i wypoczywam z najbliższymi osobami w różnych krajach. Kocham podróże!