Data modyfikacji:

Rodzaje i typy kaw. Poradnik dla każdego wielbiciela kawy

Kochasz kawę? Ten wyjątkowy napój występuje w wielu gatunkach i rodzajach. Smak ziaren zależeć może od pochodzenia, sposobu uprawy czy też pozyskiwania. Ponadto wyróżniamy wiele napojów kawowych – latte czy cappuccino to tylko niektóre z nich. Jakie są typy i rodzaje kaw? Sprawdź w artykule!

rodzaje kaw

Rodzaje kaw. Jaką kawę wybrać?

Kawa to napój, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie poranka. Nie każdy może wie, że jej historia sięga prawdopodobnie aż XIII wieku, choć pierwsze ziarna uprawiano już przed naszą erą (jednak wtedy były gotowane i spożywane, nie zaś palone). Obecnie wyróżniamy wiele rodzajów kawy, które różnią się od siebie pochodzeniem, aromatem i smakiem. Zanim więc zaczniesz sprawdzać ranking kaw, zobacz, jakie rodzaje czarnego napoju znajdziesz na rynku.

Kawa sporządzana jest z nasion kawowca. Zwykle są one palone, jednak istnieje również tzw. kawa zielona przygotowywana z nasion niepalonych. Kawę kupić można zarówno w ziarnach, jak i już zmieloną. Jej odrębnym typem jest kawa rozpuszczalna, którą zaparza się, a następnie liofilizuje. Ostateczny produkt wystarczy zalać wodą, aby otrzymać gotowy napój.

Mówiąc o rodzajach kawy, można mieć na myśli dwie różne rzeczy. Pierwszym z nich jest gatunek ziaren, drugim zaś – typ napoju kawowego. W artykule przedstawiamy obydwa te rozróżnienia.

Rodzaje kawy ziarnistej

Wyróżniamy dwa podstawowe rodzaje kaw ziarnistych. Arabika uchodzi za kawę najwyższej jakości. Jest rośliną dość wymagającą, z czego między innymi wynika jej wyższa cena. Wyróżnia się wspaniałym aromatem i bogatym smakiem oraz niższą zawartością kofeiny. Nie tworzy jednak charakterystycznej pianki.

Drugim popularnym rodzajem kawy ziarnistej jest robusta. To opcja nieco mniej aromatyczna, kwaśniejsza i bardziej gorzka. Zawiera prawie dwa razy więcej kofeiny niż arabika. Jej dużym plusem jest to, że tworzy na powierzchni napoju grubą warstwę pianki.

Trzecim gatunkiem kulinarnym kawy jest liberika. Zbiera się ją jednak rzadko, a napój z niej przyrządzony jest dość niskiej jakości.

Zarówno arabica, jak i robusta mają swoje plusy i minusy. Dlatego często łączy się je, tworząc unikalne mieszanki kaw. Arabica nadaje całości niepowtarzalny smak i aromat, natomiast robusta sprawia, że kawa jest bardziej energetyczna i gwarantuje pyszną piankę.

Rodzaje kawy z ekspresu – popularne typy kaw

Z ziaren kawy przygotować można nie tylko klasyczną małą czarną, lecz także wiele pysznych napojów. Poniżej opisujemy poszczególne typy kaw.

Espresso

Espresso to prawdziwa dawka energii zamknięta w kilku łykach. Jest to mocny napar z delikatną cremą, podawany w małej filiżance 30-70 ml. Zwykle espresso serwuje się z kieliszkiem wody, która służy do przepłukania ust.

Ristretto

Risretto to inaczej podwójne espresso, które przygotowywane jest w dwa razy mniejszej ilości wody. Ma intensywny, nieco cierpki smak i naprawdę dodaje energii. Kawę tę podaje się ze szklanką wody. To propozycja dla odważnych!

Americano / Lungo

Te dwa rodzaje kawy można opisać jako espresso z większą ilością wody. W przypadku lungo jest to zwykle ok. 150 ml, a americano – jeszcze więcej. Ponadto kawę lungo przyrządza się metodą przedłużonego zaparzania, natomiast americano to po prostu espresso z dodatkiem gorącej wody.

Flat white

Flat white, czyli biała kawa, jest to espresso zalane gorącym mlekiem. Nie jest ono jednak spienione, tak jak w przypadku latte. Podaje się ją w filiżance. Nazwa flat white wzięła się od tego, że napój ma płaski wierzch – nie ma tutaj żadnej pianki, bitej śmietany czy innych dodatków.

Latte/Latte Macchiato

Kto z nas nie zna latte? To łagodna kawa z mlekiem podawana w wysokich szklankach. Jej cechą charakterystyczną jest warstwa grubej, mlecznej pianki umieszczonej na warstwie espresso. Do latte dodać można również smakowy syrop, bitą śmietanę czy też kakao na wierzch.

Macchiato natomiast różni się od klasycznego latte sposobem przygotowywania. W tym przypadku do szklanki najpierw dodaje się spienione mleko, później zaś kawę. W ten sposób w szklance tworzą się aż 3 warstwy – najpierw mleko, później kawa, na końcu zaś mleczna pianka.

Cappuccino

Cappuccino to jeden z najpopularniejszych rodzajów kawy. Również przyrządza się ją z espresso oraz spienionego mleka, jednak mleka jest tu znacznie mniej niż w przypadku latte. Mleczna pianka powinna mieć wysokość ok. 1-2 cm. Całość oprószona jest zwykle kakao. Cappuccino może być przygotowywane z dodatkiem smakowego syropu, cynamonu czy też innych przypraw.

Mocha

Mocha to prawdziwa gratka dla miłośników czekolady. Jak ją przygotować? Do espresso dodaje się gorzką lub mleczną czekoladę (może to być także czekoladowy syrop). Całość można ozdobić bitą śmietaną. Pyszności!

Coretto

Słyszałeś kiedyś o kawie coretto? To napój jedynie dla pełnoletnich kawoszy. Jest połączeniem espresso z alkoholem – może to być brandy, grappa, koniak lub whisky. Kawa ta nie sprawdzi się raczej o poranku. Polecamy ją w chłodne, jesienne i zimowe popołudnia.

Kawa po wiedeńsku

Kawą po wiedeńsku określa się zwykle klasyczną czarną kawę udekorowaną bitą śmietaną oraz startą czekoladą. Często podaje się ją z sernikiem po wiedeńsku lub kawałkiem tortu Sachera. To wszystko!

Irish coffee

Kawa po irlandzku przypomina nieco kawowy deser dla pełnoletnich. Składa się z porcji kawy, irlandzkiej whisky, bitej śmietany oraz trzcinowego cukru. Podaje się ją w charakterystycznej szklance.

Frappe / Freddo

Ostatnim typem kawy w naszym zestawieniu jest kawa mrożona. Po grecku zwana jest frappe, po włosku zaś – freddo. Jest to zimna kawa podawana z kostkami lodu. W przypadku frappe napar miksuje się z lodem do uzyskania piany. Do kawy mrożonej można dodać bitą śmietanę, mleko, syrop smakowy lub ulubione przyprawy.

Autorka: Olga Wacholc