Najlepsze rodzaje kaw
W ocenie kawy najważniejsze są upodobania kupującego, dlatego nie sposób jednoznacznie stwierdzić, jaka kawa jest najlepsza. Niemniej jednak jest zespół cech kawy, które mogą wpływać na jej jakość i u większości osób budzić podobne odczucia. Nadmierna goryczka, kwasowość, mętność, uczucie „pustości” lub nuta stęchlizny to typowe cechy kiepskiej kawy.
Najpopularniejsze rodzaje kaw
Wśród
rodzajów kawy wyróżniamy dwa najpopularniejsze: robustę i arabikę. Czym się różnią? Robusta to kawa bardzo intensywna, zawierająca dużą dawkę kofeiny. Stąd też często stanowi bazę dla kaw polecanych do espresso, niekoniecznie słusznie. Ten rodzaj kawy jest bardzo odporny na złe warunki uprawy i szkodniki, a przy okazji tani w produkcji, dlatego to właśnie na robustę decyduje się wielu plantatorów. Niestety, robusta ma szereg wad, przez co nie jest to najlepsza kawa do ekspresu. Ma stosunkowo dużą kwasowość, mało bogaty smak, a często bywa też zbyt gorzka i drażniąca. W dociekaniach, jaka jest najlepsza kawa, ranking zdominowany jest przez arabikę.
Do zalet arabiki z pewnością należy jej subtelność i delikatność. To ważne, bowiem w kawie można wówczas wyczuć szereg innych, często bardzo zaskakujących smaków. Dzięki dużej zawartości olejków, z arabiki można też uzyskać obfitą cremę, tak charakterystyczną dla włoskich kaw. Najlepsze kawy ziarniste do ekspresu osiągają zawrotne ceny, a każda z nich zachwyca czymś innym. Często można też spotkać mieszanki arabiki z robustą, lecz najczęściej jest to podyktowane nie walorami smakowymi, a kwestiami ekonomicznymi.
Jaką kawę kupić? Profil smakowy kawy
Czy wiesz, że w najlepszych kawach ziarnistych możesz wyraźnie poczuć aromat owoców, orzechów, kwiatów, a nawet… tytoniu? Profil smakowy kawy to rzecz, na którą warto zawrócić uwagę podczas zakupu dobrej kawy ziarnistej. Ranking tego nie uwzględnia, jednak to właśnie profil smakowy kawy poinformuje cię o jej charakterze. Co ważne, chodzi nam o naturalny aromat kawy, wydobywany bezpośrednio z palonych ziaren. Zupełnie innym typem jest kawa smakowa, która po prostu nasączana jest rozmaitymi olejkami aromatycznymi.
Najlepsza kawa ziarnista stopień palenia
Jaki kolor mają dojrzałe ziarna kawy? Są… kremowe! Ciemnej barwy nabierają w procesie palenia, czyli karmelizowania w specjalnych bębnach. Stopień palenia wpływa m.in. na kwasowość kawy, jej goryczkę, a także uwypukla jej profil. Jasne palenie może sprzyjać wyeksponowaniu smaku cytrusów, natomiast mocne palenie– czekolady lub orzechów. Wbrew pozorom bardzo ciemne ziarna kawy wcale nie są mocniejsze. Więcej kofeiny zawiera jasna kawa, średnio lub lekko palona.
Dlaczego warto wybrać kawę ziarnistą?
Nawet najlepsze kawy do ekspresu dostępne w marketach to zazwyczaj kawy mielone. Tymczasem pełnię smaku i aromatu uzyskasz tylko z kaw ziarnistych. Po pierwsze, mielenie tuż przez zaparzaniem pozwoli ci wydobyć z ziaren maksimum smaku. Po drugie, masz pełną kontrolę nad stopniem zmielenia, który nie zawsze powinien być jednakowy. Inna grubość mielenia wymagana jest w przypadku ekspresu ciśnieniowego, a inna w przypadku alternatywnych metod parzenia, np. w aeropressie, kawiarce, dripie czy chemeksie. Według miłośników kawy dobry młynek jest ważniejszy od urządzenia do parzenia. Nawet
najlepsza kawa ziarnista na świecie może być niesmaczna, jeśli źle ją zmielisz.