Ranking najlepszych kaw

Chociaż od momentu sprowadzenia kawy do Europy minęły wieki, napój ten niezmiennie zachwyca i zaskakuje swoim niepowtarzalnym smakiem każde nowe pokolenie. Wielu z nas nie wyobraża sobie dnia bez filiżanki gorącej kawy. Miłośnicy czarnego napoju zwracają uwagę nie tylko na jego smak, ale również wspaniały aromat oraz piękny kolor. Liczba gatunków kaw jest wręcz niewyobrażalna. Trudno spróbować choćby części z dostępnych smaków. Ułatwieniem poszukiwań jest sporządzony przez Ceneo.pl ranking kaw. Nasz ranking uwzględnia wszystkie najważniejsze cechy dobrej kawy – jej smak, jakość oraz zapach.



Najlepsze rodzaje kaw

W ocenie kawy najważniejsze są upodobania kupującego, dlatego nie sposób jednoznacznie stwierdzić, jaka kawa jest najlepsza. Niemniej jednak jest zespół cech kawy, które mogą wpływać na jej jakość i u większości osób budzić podobne odczucia. Nadmierna goryczka, kwasowość, mętność, uczucie „pustości” lub nuta stęchlizny to typowe cechy kiepskiej kawy.

Najpopularniejsze rodzaje kaw

Wśród gatunków kawy wyróżniamy dwa najpopularniejsze: robustę i arabikę. Czym się różnią? Robusta to kawa bardzo intensywna, zawierająca dużą dawkę kofeiny. Stąd też często stanowi bazę dla kaw polecanych do espresso, niekoniecznie słusznie. Ten rodzaj kawy jest bardzo odporny na złe warunki uprawy i szkodniki, a przy okazji tani w produkcji, dlatego to właśnie na robustę decyduje się wielu plantatorów. Niestety, robusta ma szereg wad, przez co nie jest to najlepsza kawa do ekspresu. Ma stosunkowo dużą kwasowość, mało bogaty smak, a często bywa też zbyt gorzka i drażniąca. W dociekaniach, jaka jest najlepsza kawa, ranking zdominowany jest przez arabikę.

Do zalet arabiki z pewnością należy jej subtelność i delikatność. To ważne, bowiem w kawie można wówczas wyczuć szereg innych, często bardzo zaskakujących smaków. Dzięki dużej zawartości olejków, z arabiki można też uzyskać obfitą cremę, tak charakterystyczną dla włoskich kaw. Najlepsze kawy ziarniste do ekspresu osiągają zawrotne ceny, a każda z nich zachwyca czymś innym. Często można też spotkać mieszanki arabiki z robustą, lecz najczęściej jest to podyktowane nie walorami smakowymi, a kwestiami ekonomicznymi.

Jaką kawę kupić? Profil smakowy kawy

Czy wiesz, że w najlepszych kawach ziarnistych możesz wyraźnie poczuć aromat owoców, orzechów, kwiatów, a nawet… tytoniu? Profil smakowy kawy to rzecz, na którą warto zawrócić uwagę podczas zakupu dobrej kawy ziarnistej. Ranking tego nie uwzględnia, jednak to właśnie profil smakowy kawy poinformuje cię o jej charakterze. Co ważne, chodzi nam o naturalny aromat kawy, wydobywany bezpośrednio z palonych ziaren. Zupełnie innym typem jest kawa smakowa, która po prostu nasączana jest rozmaitymi olejkami aromatycznymi.

Najlepsza kawa ziarnista  stopień palenia

Jaki kolor mają dojrzałe ziarna kawy? Są… kremowe! Ciemnej barwy nabierają w procesie palenia, czyli karmelizowania w specjalnych bębnach. Stopień palenia wpływa m.in. na kwasowość kawy, jej goryczkę, a także uwypukla jej profil. Jasne palenie może sprzyjać wyeksponowaniu smaku cytrusów, natomiast mocne palenie– czekolady lub orzechów. Wbrew pozorom bardzo ciemne ziarna kawy wcale nie są mocniejsze. Więcej kofeiny zawiera jasna kawa, średnio lub lekko palona.

Dlaczego warto wybrać kawę ziarnistą?

Nawet najlepsze kawy do ekspresu dostępne w marketach to zazwyczaj kawy mielone. Tymczasem pełnię smaku i aromatu uzyskasz tylko z kaw ziarnistych. Po pierwsze, mielenie tuż przez zaparzaniem pozwoli ci wydobyć z ziaren maksimum smaku. Po drugie, masz pełną kontrolę nad stopniem zmielenia, który nie zawsze powinien być jednakowy. Inna grubość mielenia wymagana jest w przypadku ekspresu ciśnieniowego, a inna w przypadku alternatywnych metod parzenia, np. w aeropressie, kawiarce, dripie czy chemeksie. Według miłośników kawy dobry młynek jest ważniejszy od urządzenia do parzenia. Nawet najlepsza kawa ziarnista na świecie może być niesmaczna, jeśli źle ją zmielisz.

Czym mielić kawę ziarnistą?

Do mielenia dobrej kawy ziarnistej najlepiej użyć młynka żarnowego — elektrycznego bądź ręcznego. Ceramiczne lub metalowe żarna równomiernie mielą ziarna i nie wytwarzają dużej ilości pyłu kawowego, negatywnie wpływającego na smak kawy. Dużo gorszym wyborem są popularne młynki udarowe, w których kawa siekana jest nierównomiernie poprzez wirujące ostrza. Spora zawartość pyłu sprawi, że kawa będzie gorzka, natomiast duże kawałki ziaren nie oddadzą naparowi swojego smaku.

W jakiej temperaturze parzyć kawę?

Zalewanie kawy wrzątkiem to popularny błąd. Wówczas kawa jest przeparzona, nabiera nieprzyjemnej goryczki i traci część swoich aromatów. Optymalna temperatura wody do parzenia kawy to około 90 stopni Celsjusza. Niektóre czajniki elektryczne mają możliwość zaprogramowania optymalnej temperatury.

W czym parzyć kawę?

Choć w dalszym ciągu największą popularnością cieszy się ekspres ciśnieniowy, jest wiele innych ciekawych sposobów na parzenie kawy. Możesz do tego użyć kawiarki włoskiej, aeropressu, chemeksu, dripa, ekspresu przelewowego czy french pressu. Każdy z nich pozwoli ci uzyskać niepowtarzalny napar, nawet przy użyciu tych samych ziaren.

Jak przechowywać otwartą kawę?

Najlepsza kawa to ta świeżo palona i mielona. Jak więc przechowywać kawę, by jak najdłużej była pyszna i aromatyczna? Popularny błąd to przechowywanie jej w lodówce, gdzie wchłania inne, niekoniecznie przyjemne, zapachy. Złym pomysłem jest też wsypywanie jej do szklanych słoików i trzymanie na półce. Promienie słoneczne negatywnie wpływają na olejki zawarte w kawie. Choć może to być zaskoczeniem, do przechowywania kawy doskonale nadają się… oryginalne opakowania! Jeżeli opakowanie nie ma zamknięcia strunowego, wystarczy je zamknąć klipsem. Po otwarciu kawy najlepiej zużyć ją w ciągu 14 dni, więc zakup mniejszych opakowań jest dobrym wyborem.

Czy można pić kawę na czczo?

Kawa, a konkretnie zawarta w niej kofeina, działa drażniąco na jelita, dlatego nie powinno się pić jej na czczo. Może to prowadzić do różnego rodzaju dolegliwości, w tym rozwoju nowotworu. Jeżeli nie wyobrażasz sobie poranka bez kawy, wypij ją po posiłku lub dolej mleka. Zawarty w nim tłuszcz zneutralizuje działanie kofeiny.
Tekst: Szymon Sonik