Data modyfikacji:

Jaka będzie najlepsza kawa? Ranking kaw

Jej zapach bardzo często towarzyszy nam o poranku. Celebrujemy z nią nowy dzień i pobudzamy się do pracy. Mowa tu oczywiście o kawie. Ten wywodzący się z Etiopii parzony napój podbił serca całego świata, w tym i Polaków, którzy namiętnie ją spożywają nie tylko o poranku, ale i podczas spotkań towarzyskich. Stąd każdy z nas bardzo często zadaje sobie pytania: jaka jest najlepsza kawa? Czy jest zdrowa? Jaką wybrać do ekspresu? Jaka kawa ma najlepszy aromat – ziarnista czy mielona?
ranking kaw

Jaka będzie najlepsza kawa? Czy kawa jest zdrowa? Fakty i mity

Przez wiele lat wokół tematu szkodliwości kawy oraz kofeiny narosło sporo mitów. Jak wiele trunków, ma on swoje wady i zalety. Niemniej jeżeli chodzi o negatywne skutki jej picia, to nie są one większe aniżeli w przypadku picia herbaty. Ważne jednak jest to, żeby podczas jej picia zachować umiar, gdyż jak wiele używek, w nadmiarze również może nieść ze sobą negatywne skutki.

Skupmy się jednak na jej pozytywnych aspektach. Napój ten wzmaga koncentrację, poprawia metabolizm oraz krążenie. Zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu wątroby. Według wielu specjalistów przyczynia się do zatrzymania takich chorób jak Alzheimer, Parkinson czy depresja. Kawy jednak nie powinny spożywać kobiety w ciąży czy osoby mające problem z bezsennością.

Jaki wybrać gatunek kawy?

Mamy dwa najpopularniejsze gatunki kawy. Pierwsza z nich to robusta, a druga to arabica. Która z nich zatem wiedzie prym? Jaka będzie najlepsza kawa do ekspresu? By odpowiedzieć sobie na to pytanie, najpierw musimy się zastanowić, jakie walory tego trunku są dla nas najważniejsze. Dzięki temu będziemy mogli sobie wybrać tę, która najbardziej nam odpowiada, zarówno pod względem smaku, jak i zapachu.

Arabica – szlachetny smak dobrej kawy

Arabica to najpopularniejsza kawa na świecie. Wywodząca się z etiopskich kaw ziarnistych uchodzi za najszlachetniejszy gatunek. Wszystko przez jej walory smakowe i aromatyczne. Zawiera ona jednak niewiele kofeiny w porównaniu do innych rodzajów kawy. Arabica najczęściej uprawiana jest w Brazylii, w Kolumbii, w Indonezji (głównie na Jawie) oraz w państwach Afryki równikowej.

Robusta – baza dla mocnych kaw

Robusta uważana jest za gorszy gatunek kawy od arabicy. Ta wywodząca się z Kongo kawa nie ma już takich walorów smakowych jak arabica, posiada ona jedna sporo kofeiny. Jej uprawa jest dużo tańsza, zaś rośliny tej kawy są odporne na szkodniki i zmienne warunki pogodowe. Dzięki temu jest tańsza i stanowi doskonałą bazę dla różnych mieszanek kaw takich jak np. espresso czy kawy rozpuszczalne. Robusta uprawiana jest głównie w Brazylii, w Wietnamie czy w niektórych rejonach Indonezji.

Jakie są rodzaje kawy? Która będzie najlepsza

Na rynku spotykamy trzy rodzaje kaw. Do najpopularniejszych należą m.in. ziarnista, mielona oraz rozpuszczalna. Każda z nich ma zarówno swoje wady, jak i zalety.

Najlepsza kawa ziarnista – pełny smak i aromat

Najlepsza kawa ziarnista, dzięki zmieleniu jej przed parzeniem, zapewni nam pełnię walorów zarówno smakowych, jak i aromatycznych tego trunku. Ponadto widzimy ziarna kawy, stopień upalenia ziaren. Jest to najlepsza kawa do ekspresu, który posiada młynek. Nie zamyka to jednak drogi, by zaparzyć tę kawę w kawiarce bądź w sposób tradycyjny. Jednak by to uczynić, będziemy musieli zaopatrzyć się w młynek, po to, by ją zmielić.

Kawa mielona – alternatywa dla kawy ziarnistej

Kawy te również są aromatyczne, ale nie do tego stopnia, co ziarniste. Wszystko przez to, że najlepszy smak i aromat uzyskujemy tuż po zmieleniu. Co do jakości ziaren kawy musimy zdać się na informację producenta, który mielił tę kawę. Niemniej najlepsza kawa zmielona jest świetną alternatywą dla kaw ziarnistych, które swobodnie możemy zaparzyć równie w kawiarce, jak i ekspresie przelewowym czy w sposób tradycyjny.

Kawa rozpuszczalna – szybki sposób na kawę

Kawa rozpuszczalna w żadnym wypadku nie może konkurować pod względem smaku czy aromatu z kawami ziarnistymi lub mielonymi. Zawierają one bowiem sporo konserwantów oraz emulgatorów. Produkt ten jest jedynie tworzony na bazie kawy. Jednak jeżeli mamy ochotę na szybką „małą czarną”, a nie mamy warunków do zaparzenia kawy zarówno ziarnistej, jak i mielonej, to może ona nam to trochę wynagrodzić.

Jak wybrać dobrą kawę?

By wybrać najlepszą, tę jedyną kawę, musimy spojrzeć na wiele czynników, by później srogo się nie rozczarować. Dlaczego? Nie istnieje bowiem idealna kawa, która zachwyci wszystkich swoim smakiem. Każda bowiem ma swój smak i aromat, który jest kwestią gustu. Przeznaczona jest ona także do różnych sposobów jej przygotowania oraz parzenia. Znając te elementy, możemy przystąpić do wyboru kawy, która będzie dla nas optymalna. Tym samym możemy sobie stworzyć swój własny ranking kaw.

Etykieta – podstawa wyboru każdego produktu

Jeżeli chcemy wybrać dobrą kawę, musimy najpierw dokonać analizy jej etykiety. Tam bowiem jest zawartych wiele ważnych informacji dotyczących jakości produktu, składu, kraju pochodzenia czy daty zbioru i palenia.

  • Informacja o jakości produktu. Do najwyższej klasy należy kawa speciality. Jest to wyrób pozbawiony defektów wytworzony w specjalnych warunkach. Klasa ta przyznawana jest przez specjalnych sommelierów.
  • Innym ważnym elementem jest skład kawy. Na rynku prócz czystych kaw arabica czy robusta mamy także różnego rodzaju mieszanki. Producent takiej mieszanki powinien podać na etykiecie, jaki jest skład procentowy naszej kawy. Jeżeli ten skład jest niepodany, wówczas powinniśmy się głęboko zastanowić nad jej zakupem.
  • Pochodzenie kawy jest ważne, jednak nie decydujące. Każda z nich ma bowiem inne walory smakowe, które nam mogą odpowiadać lub nie. Za najlepsze kawy uchodzą te, które rosną w krajach znajdujących się między równikiem a zwrotnikiem raka. Należą m.in. do nich Etiopia, Kenia, Brazylia, Kolumbia czy kraje Ameryki Środkowej.
  • Datę zbioru i palenia rzadko można znaleźć na etykietach. Jeżeli już są, to wpływa to na plus naszej kawy. Dlaczego? Może nam ona powiedzieć m.in. o tym, czy zachowała ona swój aromat. Kawa bowiem bardzo szybko wietrzeje i traci swój niepowtarzalny zapach.

Znane marki kawy

Najbardziej znane marki kaw ziarnistych czy mielonych możemy znaleźć w większości marketów. Pod względem jakości mają one jednak sporą konkurencję wśród kaw kraftowych. Marki te o wiele mniej są znane, dlatego możemy je znaleźć głównie w specjalistycznych sklepach z kawami. Stąd skupimy się głównie nad tych bardziej znanych z marketów.

Najbardziej popularna marka kawy, zarówno ziarnista, jak i mielona, to bez wątpienia wywodząca się z Niemiec kawa Jacobs Kronung. Obecnie produkowana przez holenderskiego producenta Jacobs Douwe Egberts, dostępna jest w dwóch wersjach ziarnistej oraz mielonej. Jest to najlepsza kawa zarówno do ekspresu ciśnieniowego, jak i przelewowego.

Jaka kawa do ekspresu? Oczywiście ziarnista. W tej od niespełna 100 lat specjalizuje się firma Lavazza, której produkty sprzedawane są pod tą samą nazwą. Stąd najlepsza kawa ziarnista, jaką możemy polecić, to Arabica Lavazza Qualita Oro.

Jaka jest dobra kawa do ekspresu przelewowego, a jaka kawa do kawiarki? W tym wypadku, jeżeli nie posiadamy młynka, to dobrym rozwiązaniem będzie ta zmielona. Prócz wspomnianej tu wcześniej kawy mielonej Jacobs Kronung bardzo popularna jest inna niemiecka marka Tchibo Kawa mielona Exclusive.

Autor: Beniamin Feliksiak