Odpowiedź na pytanie, jaka będzie najlepsza kawa ziarnista, nie należy do najłatwiejszych – wiele bowiem zależy od indywidualnych upodobań. Spróbujmy jednak nieco usystematyzować świat tych aromatycznych ziaren, dzięki czemu wybór będzie nieco łatwiejszy. Przygotowaliśmy też dla ciebie przydatny ranking kawy ziarnistej.
Ranking kaw zazwyczaj uwzględnia kawy mielone i ziarniste. Mogłoby się wydawać, że liczba rodzajów kaw jest nieograniczona. Z jednej strony w pewnym sensie rzeczywiście tak jest – na świecie istnieje przecież aż ponad 500 rodzajów kawowców. Z drugiej jednak strony producenci kaw ograniczają się do trzech konkretnych, głównych rodzajów – jest to arabica (coffea arabica), robusta (coffea canephora) i już znacznie rzadziej występująca liberica (Liberica).
Gdyby zapytać uznanych baristów, jaka kawa ziarnista jest najlepsza, z cała pewnością odpowiedzą oni, że jest to arabica – o długich, płaskich ziarenkach. Arabica jest dość łagodna, ma niewielką zawartość kofeiny. Po jej zaparzeniu w pomieszczeniu roznosi się aromatyczny, bardzo bogaty zapach.
To jednak nie jedyny powód, dla którego uważa się, że jest to najlepsza kawa ziarnista na świecie. Dzieje się tak przede wszystkim dlatego, że arabica niemal nie ma w sobie ani odrobiny charakterystycznej dla innych rodzajów cierpkiej goryczy i kwasowości.
Rodzaje kawy ziarnistej arabica:
Drugim popularnym rodzajem kawy jest robusta – kawa, której ziarna są zielone i dość króciutkie. Choć wiele osób uważa, że jest to najlepsza kawa ziarnista, w istocie jest ona trochę mniej szlachetna niż arabica. Ma również mniejsze wymagania co do uprawy. Z pewnością przypadnie ci do gustu, jeżeli lubisz bardzo intensywne w smaku kawy z wysoką zawartością kofeiny.
Poza tymi dwoma najpopularniejszymi rodzajami kawy ziarnistej jest i wspomniana liberka. Pochodzi głównie z Malezji. Liberka ma duże, ciężkie ziarna i charakterystyczny posmak – orzechowy, a jednocześnie nieco ziemisty i zdecydowanie ciężki. Bardzo często nie używa się jej samej w sobie, ale stosuje jako dodatek do arabiki.
Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu ciśnieniowego, a jaka do kolbowego czy przelewowego? Oto kilka wskazówek, jaka kawa do ekspresu będzie dobrym wyborem.
Do ekspresu przelewowego najlepiej będą pasowały kawy palone krótko i szybko doprowadzane do niskiej temperatury. Oczywiście należy pamiętać, że taki typ urządzenia nie ma wbudowanego młynka – kawę należy zmielić oddzielnie.
I w tym przypadku musisz zmielić kawę ziarnistą w oddzielnym urządzeniu. Pamiętaj jednak, że ważny jest nie gatunek ziaren, a stopień ich zmielenia. Zbyt drobno zmielona kawa ubije się w kolbie (smak będzie niewyraźny i mdły), zbyt grubo zmielona może się nie zaparzyć. Innymi słowy – najlepsza kawa do ekspresu kolbowego to tak, która została dobrze zmielona.
Wiesz już trochę o kawach i ich gatunkach. Czas zapoznać się z produktami, które najczęściej wybierają użytkownicy Ceneo.pl. Jaka kawa ziarnista jest według nich najlepsza?
Włoska kawa ziarnista o charakterystycznym, słodkim posmaku. Nie zawiera w sobie goryczy ani kwasowości. Jest niezwykle popularna i bardzo ceniona przez kawoszy na całym świecie, zwłaszcza przez uwielbiających kawę Włochów.
Kolejna dobra kawa ziarnista z rankingu, której ziarna to w 100% arabica. Ma delikatny, cytrusowy posmak, pełne body oraz charakterystyczny, bogaty aromat. Świetnie nadaje się zarówno do śniadania, jak i jako dodatek do popołudniowego spotkania z przyjaciółmi.
Klasyk, który znany jest chyba każdemu. Według wielu osób Jacobs to najlepsza kawa ziarnista. Jest łagodna w smaku, ale wystarczająco pobudzająca, ma piękny, aromatyczny bukiet i kuszącą nutę zapachową.
Wyjątkowy smak oraz bardzo obfita, gęsta pianka – to cechy, za które kochana jest ta konkretna odmiana kawy Lavazza. Kawa jest idealną mieszanką kaw, nadaje się dla kawoszy, którzy cenią sobie delikatność arabiki, ale lubią też głębię robusty.
Pyszna, delikatna, włoska kawa ziarnista od Pellini. Ma intensywny, ale jednocześnie słodki smak, który powstał dzięki wyselekcjonowanym ośmiu rodzajom ziaren. Idealna zarówno jako napój pobudzający o poranku, jak i dodatek do słodkiego podwieczorku.
Uwaga! W zrozumieniu informacji dotyczących właściwości danej kawy pomoże ci:
Jak przechowywać kawę ziarnistą, aby nie straciła swojego wyjątkowego aromatu? Istnieją na to dwa sposoby. Jeśli chodzi o niewielką porcję, którą spożyjesz w ciągu kilku dni czy tygodni, to śmiało możesz przechowywać taką kawę w szczelnym pojemniku (najlepiej z pokrywką z dodatkiem gumy), w ciemnej szafce bez dostępu do światła.
Jeśli jednak kupisz większe ilości kawy, to dla zachowania aromatu i głębi smaku lepiej przechowywać ją w szczelnym woreczku (np. w woreczku strunowym) w zamrażarce.