Data publikacji:

Jaka jest najlepsza kawa do ekspresu?

Dobry ekspres to połowa sukcesu – za drugą odpowiada odpowiednio dobrana kawa. Bez względu na to, czy należysz do fanów americano, czy mlecznego latte – właściwy rodzaj ziaren potrafi całkowicie odmienić smak i aromat małej czarnej. Jaka jest najlepsza kawa do ekspresu? Sprawdziliśmy!
najlepsza kawa do ekspresu

Czy warto wybierać najlepszą kawę do ekspresu?

Oczywiście, że tak! Nawet najlepszy ekspres nie jest w stanie wydobyć głębi smaku i aromatu ze słabej jakości kawy. Niektóre ziarna nie mają praktycznie wyczuwalnych nut, podczas gdy inne są mocno gorzkie. Do tego dochodzi jeszcze jedna rzecz, o której często się nie myśli – kiepska kawa wpływa nie tylko na doznania smakowe, ale także na… stan techniczny ekspresu! Jeśli jest zbyt tłusta lub zanieczyszczona, to może np. zapchać zaparzacz lub młynek.
Sprawdź, jak wybrać tani ekspres do kawy z młynkiem

Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu? Przewodnik po mieszankach

Na rynku znajdziesz dwa gatunki kawy: arabikę i robustę. Pierwszy z nich ma łagodniejszy smak, wyższą kwasowość i mniejszą zawartość kofeiny. Z kolei drugi gatunek charakteryzuje się mocniejszym aromatem i gorzkim profilem smakowym. Jest również lepszym sposobem na pobudzenie, ponieważ zawiera większą ilość kofeiny.
Kompromisem między arabiką a robustą jest blend, czyli połączenie dwóch gatunków w różnych proporcjach.
Równie ważny jest stopień palenia, od którego zależy intensywność i poziom kwasowości kawy. Wyróżniamy:
  • jasne palenie – dzięki niemu możesz przygotować lekką kawę, z odrobiną wyczuwalnej kwasowości i owocowych nut;
  • średnie palenie – uniwersalny wybór, który jest doceniany za balans smaku i kwasowości;
  • ciemne palenie – najintensywniejsze, z wyczuwalnymi nutami karmelu, orzechów czy czekolady oraz doskonale nadające się do espresso.
  • Najlepsza kawa do ekspresu ciśnieniowego i nie tylko

    Zastanawiając się, jaka kawa jest najlepsza do ekspresu, warto określić, w jakim urządzeniu planujesz ją zaparzać. Jak się okazuje, różne typy sprzętu AGD wymagają innych mieszanek. Jak to wygląda w praktyce?

    Najlepsza kawa do ekspresu ciśnieniowego

    W tym przypadku wybór jest prosty: podstawą jest kawa ziarnista mielona bezpośrednio przed parzeniem. Pomoże ci w tym albo wbudowany młynek, albo oddzielne akcesorium dostępne w wersji ręcznej lub elektrycznej.
    Najlepsza kawa do ekspresu ciśnieniowego to mieszanka arabiki i robusty. Dzięki niej uzyskasz idealne espresso.

    Jaka jest najlepsza kawa do ekspresu przelewowego?

    W przypadku ekspresów przelewowych kawa jest przygotowywana ze zmielonych ziaren umieszczonych w filtrze, przez które przepływa woda. Jeżeli zależy ci na głębi smaku i aromacie, to unikaj gotowych mielonych mieszanek, a zamiast nich stawiaj na kawę ziarnistą.
    Najlepsza kawa do ekspresu przelewowego to jasno lub średnio palona arabika.

    Wybieramy najlepszą kawę do ekspresu kolbowego

    Kojarzysz te duże ekspresy, których używa się w kawiarniach? To właśnie modele kolbowe, które można spotkać również w domach, zwłaszcza u osób, które uważają się za prawdziwych koneserów kawy. Nie będzie zaskoczeniem, że i w tym przypadku jedynym słusznym wyborem jest kawa ziarnista.
    Chodzi nie tylko o to, że zmielone ziarna szybko wietrzeją. W przypadku ekspresu ciśnieniowego liczy się również grubość mielenia – kawa musi być drobna, aby woda pod wysokim ciśnieniem była w stanie wydobyć z niej to, co najlepsze.
    Najlepsza kawa do ekspresu kolbowego to ta ciemno lub średnio palona. Możesz wybrać zarówno arabikę, jak i robustę, dzięki której przemycisz do filiżanki czekoladowe nuty.

    Najlepsza kawa do ekspresu kapsułkowego, czyli jaka?

    Właściciele ekspresu kapsułkowego powinni sięgać po kawę zamkniętą w kapsułkach. Podstawowym kryterium, którym należy kierować się przy wyborze, jest kompatybilność danej mieszanki z modelem twojego urządzenia. Możesz zdecydować się między innymi na kapsułki Tchibo, Lavazza czy Bialetti.

    Najlepsza kawa do ekspresu – ranking

    Skoro wiesz już, jaka jest najlepsza kawa do ekspresu ciśnieniowego, przelewowego czy kolbowego, czas sprawdzić, które propozycje cieszą się największą popularnością na Ceneo.pl. Oto ranking polecanych kaw ziarnistych!

    1. Lavazza Qualita Oro 

    Lavazza Qualita Oro to jedna z najlepszych kaw do ekspresów z filtrem. To mieszanka aż sześciu odmian arabiki pochodzących z Ameryki Środkowej i Południowej. Jak smakuje? Można w niej wyczuć nuty kwiatowe i owocowe. Lavazza Qualita Oro nadaje się również do kawiarki lub zaparzacza.

    2. Lavazza Crema e Aroma 

    Kolejna popularna kawa ziarnista od marki Lavazza, tym razem w wersji Lavazza Crema e Aroma. Do jej produkcji wykorzystano mieszankę arabiki i robusty, które pochodzą z aż trzech kontynentów: Azji, Afryki i Ameryki Południowej. Dzięki temu polecana kawa może pochwalić się wysoką zawartością kofeiny i jednocześnie delikatnie słodkim smakiem z wyczuwalnymi nutami czekolady.

    3. Tchibo Eduscho Caffe Crema Kraftig

    Jeśli szukasz najlepszej kawy do ekspresu kolbowego albo automatycznego, to możesz rozważyć zakup Tchibo Eduscho Caffe Crema Kraftig. To mieszanka arabiki i robusty pochodzących z plantacji w Azji i Ameryce Łacińskiej. Po zaparzeniu zapewnia intensywny i wyrazisty smak oraz pełny aromat.

    4. Kimbo Crema Intensa

    Intensywna mieszanka robusty i arabiki, palona we Włoszech zgodnie z neapolitańską tradycją. Jej smak jest wyważony, mocny i z wyczuwalnymi nutami kwasowości. Po zaparzeniu kawa ma kremową konsystencję. Średnio palone ziarna nadają się do ekspresu kolbowego i automatycznego.

    5. Lavazza Caffe Espresso Italiano Classico

    Zestawienie najlepszych kaw do ekspresu zamyka Lavazza Caffe Espresso Italiano Classico, która nadaje się do modeli automatycznych i kolbowych. W opakowaniu znajdziesz 100% ziaren arabiki o średnim stopniu palenia. To idealna propozycja zarówno dla miłośników kaw czarnych, jak i mlecznych.
    Zdjęcie: Envato Elements
    Katarzyna Wendzonka
    Katarzyna Wendzonka

    Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej. Miłośniczka kawy, dobrych seriali, thrillerów i pisania. Największą przyjemność sprawia jej tworzenie tekstów na temat mody, pielęgnacji, jedzenia oraz wszystkiego, co związane z marketingiem internetowym.