Data publikacji:

Jaka jest najlepsza kawa do ekspresu?

Jesteś miłośnikiem kawy? To świetnie, kto nim nie jest! Ekspres stoi w kuchni i teraz szukasz do niego kawy idealnej? Zapraszamy do poradnika, w którym podpowiadamy, jaka kawa do ekspresu będzie najlepsza. Dzięki niemu dowiesz się, jaką kawę wybrać do ekspresu ciśnieniowego, kolbowego, przelewowego i automatycznego. Zastanowimy się także, czy kawa mielona do ekspresu to dobry pomysł.

jaka kawa do ekspresu

Jaka kawa do ekspresu?

Przejrzałeś już ranking kaw, ale nadal, nie jesteś pewien, jak znaleźć najlepszą kawę do ekspresu? W naszym artykule podpowiadamy, jaka kawa będzie idealna do ekspresu ciśnieniowego, przelewowego, kolbowego i kapsułkowego.

  1. Jaka kawa do ekspresu ciśnieniowego?
  2. Kawa do ekspresu przelewowego – jaką wybrać?
  3. Jaka kawa do ekspresu kolbowego?
  4. Najlepsza kawa do ekspresu kapsułkowego – jaką wybrać?
  5. Kawa mielona do ekspresu – wybieramy najlepszą

Jaka kawa do ekspresu ciśnieniowego?

Ekspresy ciśnieniowe stały się jednymi z najpopularniejszych sprzętów do parzenia kawy. Mają one dość wysoką cenę, ale dzięki nim jesteś w stanie zaparzyć praktycznie każdy rodzaj kawy, zaczynając od espresso, a kończąc na latte macchiato. Nie wspominając już o ekspresach ciśnieniowych automatycznych, których obsługa ogranicza się jedynie do naciśnięcia jednego przycisku.

A efekt? Taki jak w profesjonalnych palarniach kawy. Zanim odpowiemy na pytanie, jaka kawa do ekspresu ciśnieniowego sprawdzi się najlepiej, warto dowiedzieć się, jak działa taka maszyna. 

Jak wskazuje sama nazwa, ekspres ciśnieniowy parzy kawę pod ciśnieniem. Najpierw pobiera wodę i podgrzewa ją do odpowiedniej temperatury w specjalnie do tego przeznaczonym pojemniku. Później przepuszcza ją pod ciśnieniem przez zmielone ziarna kawy. Dlaczego to takie ważne? Ponieważ ta sama kawa, zaparzona w różnego rodzaju ekspresach, może smakować zupełnie inaczej. 

Szukając najlepszej kawy do ekspresu ciśnieniowego, przede wszystkim stawiaj na kawy ziarniste, które należy zmielić tuż przed parzeniem – wiele ekspresów ciśnieniowych ma specjalnie wbudowane młynki.

Unikaj kaw aromatyzowanych. Dlaczego? Podczas mielenia będą wydzielać się z ziaren olejki eteryczne. Później osiadają one na ostrzach wbudowanego w ekspres młynka. Efekt? Stępione ostrza i uszkodzenia całego sprzętu. 

Podstawową funkcją każdego ekspresu ciśnieniowego jest parzenie espresso. To dzięki tej podstawie ekspresy ciśnieniowe tworzą później cappuccino, latte, americano i wiele innych rodzajów kaw. Do ekspresu ciśnieniowego kup zatem mieszankę arabiki i robusty – w proporcjach 50:50 dają one espresso idealne. Poniżej opisujemy każdą z nich.

Arabica

Mała zawartość kofeiny, oleista i gęsta konsystencja oraz intensywny, czekoladowo-korzenny aromat. Ziarna arabiki mają charakterystyczne wyżłobienie w kształcie litery „S”. Zaparzona z nich kawa jest łagodna, delikatna, lekko kwaskowa i bez gorzkich nut. 

Robusta

Wysoka zawartość kofeiny, nietłusta konsystencja z gęstą, ciemną pianką. Ziarna robusty mają proste wyżłobienie. Zaparzona z nich kawa jest wyrazista, cierpka, gorzka i ziemista

Kawa do ekspresu przelewowego – jaką wybrać?

Ekspres przelewowy jest idealny dla osób, które chcą parzyć kawę szybko i piją jej dość dużo. Do takich ekspresów sprawdzą się kawy jasno palone, najlepiej single origin. Poniżej kilka najlepszych.


Lubisz kawę z mlekiem? W ekspresie przelewowym zaparz kawy z Brazylii lub Gwatemali, oczywiście też single origin i jasno palone – mają one mocny owocowy smak i lekko czekoladową nutę, więc świetnie komponują się z mlekiem. Poniżej trzy najlepsze kawy z Gwatemali.

Jaka kawa do ekspresu kolbowego?

Parzenie kawy w ekspresie kolbowym jest już znacznie trudniejszym zadaniem, ale nadal chętnie podejmują się go prawdziwi miłośnicy dobrej kawy. Do ekspresu kolbowego polecamy wybierać wyłącznie kawę ziarnistą do samodzielnego zmielenia.

Dlaczego? Kawy mielone, które możemy znaleźć w sklepach, są najczęściej zmielone zbyt grubo, a w efekcie nie zaparzają się zbyt dokładnie w ekspresie kolbowym. Jak sobie z tym poradzić? Kupić kawę ziarnistą i dobrej jakości młynek, a następnie zmielić kawę na drobno. Jaki młynek sprawdzi się najlepiej? Żarnowy. Poniżej polecane modele.

Chcesz przygotować w ekspresie kolbowym klasyczne włoskie espresso? Sięgnij po kawy, które polecaliśmy przy używaniu ekspresu automatycznego, np. marki Arkaffe. Wolisz kawy czekoladowo-orzechowe? Kup ziarna z Kolumbii lub Peru. Poniżej kilka najlepszych kaw.

A może jesteś fanem kaw owocowych z delikatną kwasowością? Kup ziarna z Kenii, Etiopii i Rwandy. Poniżej kilka polecanych kaw.

Najlepsza kawa do ekspresu kapsułkowego – jaką wybrać?

Ekspresy kapsułkowe biją ostatnio rekordy popularności, ale trzeba przyznać, że mają tyle samo zwolenników, co przeciwników. Niektórzy sądzą, że taka kawa jest słabej jakości.

Co jednak zrobić, kiedy już macie podobny model w domu? Kupić dobrą kawę w kapsułkach. Jaka będzie najlepsza kawa do eskpresu kolbowego? Polecamy chociażby kawy w kapsułkach od Caffenation, Colonna Caffe, Tchibo czy Nescafe. Dwie ostatnie marki posiadają bardzo szeroki wybór kapsułek w różnych smakach i wariantach. 

Kawa mielona do ekspresu – wybieramy najlepszą

Kupiliście ekspres bez młynka i na razie nie macie możliwości się w niego zaopatrzyć? Z pewnością szukacie najlepszej kawy mielonej, z której zrobicie idealne espresso, latte czy cappuccino. Jaką kawę do ekspresu wybrać? Zanim odpowiemy na to pytanie, warto zaznaczyć, że kawa mielona ma znacznie słabszy aromat niż świeżo zmielone ziarna, co bezpośrednio wpływa na jej walory smakowe.

Jeśli jednak nie macie wyjścia, to pamiętajcie o tym, aby szczelnie przechowywać taki rodzaj kawy. Sprawdzą się do tego pojemniki próżniowe. Ponadto lepiej kupować jej mniejsze pojemności. Dlaczego? Szybciej ją zużyjecie, a kawa nie będzie wietrzeć. 

Jaka kawa mielona do ekspresu sprawdzi się zatem najlepiej? Postaw na Diemme Caffe, Illy Espresso, Lavazza, Pellini, Bialetti, Caffe Vergnano lub Passalacqua

Wybór najlepszej kawy do ekspresu nie należy do najprostszych zadań. Mamy jednak nadzieję, że powyższy poradnik nieco ułatwi wam to zadanie. A wy, jaką kawę pijecie najczęściej? Macie swoją ulubioną?

Autorka: Klaudia Borycka