Jaka kawa do kawiarki sprawdzi się najlepiej? Poznaj najlepsze produkty z całego świata. Dowiedz się, czy stopień zmielenia kawy ma znaczenie i sprawdź, jaki młynek do kawy do kawiarki wybrać.
Najlepsza kawa do kawiarki to kawa świeżo palona, ale też taka, która jest świeżo zmielona (tuż przed wsypaniem jej do kawiarki). Lepiej sprawdzą się kawy, które charakteryzują się nieco mniejszym stopniem palenia, w porównaniu do kawy przeznaczonej do przygotowania espresso. Smak kawy to rzecz gustu. Smakosze polecają słodko-kwaśne kawy do kawiarki, ale równie dobrze sprawdzą się intensywne kawy o gorzkim posmaku. Specjalnie dla ciebie przygotowaliśmy krótki poradnik oraz ranking kaw, które idealnie sprawdzą się w kawiarce.
Stopień zmielenia kawy ma duży wpływ na intensywność smaku i aromatu naparu. Aby osiągnąć idealny smak ulubionej kawy, musisz nieco poeksperymentować w kuchni z młynkiem do kawy. Zacznij od kawy zmielonej do struktury gruboziarnistej soli lub cukru, a jeśli smak nie będzie cię satysfakcjonował, zmiel kawę nieco drobniej.
Miłośnicy tego rodzaju kawy zalecają, by kawa do kawiarki nie była tak drobno zmielona, jak kawa do ekspresu przelewowego czy innego, ale najlepiej wypróbuj napar zarówno z kawy grubo i drobno mielonej.
Szukasz klasycznego smaku kawy? Wypróbuj mieszankę ziaren dedykowaną do przyrządzenia espresso. To najbardziej zrównoważony, klasyczny wybór, który powinien posmakować każdemu. Ta klasyka powinna przypaść do gustu nawet największym kawowym smakoszom.
Najbardziej popularnym wyborem są ziarna 100% arabiki, która stanowi aż 70% wszystkich upraw kawy. Dobrą opinię mają też mieszanki arabiki z robustą w różnych proporcjach. Zwróć też uwagę, czy ziarna danego gatunku pochodzą też z tego samego regionu czy z tej samej plantacji.
Co powiesz na orzechowy, czekoladowy posmak i aromat w kawie? Wypróbuj kawy z Brazylii, które charakteryzują się słodką, wyczuwalną nutą. Na szczególną uwagę zasługuje kawa Yellow Bourbon, która jest wyjątkową kompozycją wrocławskiej palarni Etno Cafe. Ziarna arabika pochodzą z wysokogórskich, brazylijskich plantacji. Smak kawy jest delikatny, ale jednocześnie nuta migdałów, miodu i cytrusów jest doskonale wyczuwalna.
Jeśli masz ochotę na słodki, owocowy posmak kawy do kawiarki z nutą karmelu, koniecznie sprawdź ziarna kolumbijskie. Może to być np. MK Cafe Colombia. Sprawdź, czy wyczujesz nutę kakao.
Kawa z Kostaryki jest zazwyczaj bardziej delikatna w smaku. Charakteryzuje się orzechową, czekoladową nutą i subtelną kwasowością.
Nieco bardziej pikantną kawą z korzenną, karmelową nutą będzie kawa z Gwatemali.
Kawa z Kenii ma charakterystyczny, owocowy posmak. Wyczujesz w niej zarówno żurawinę, pomarańczę, śliwki, jak i limonkę czy agrest. Wypróbuj Kawę Kenia AA z Tommy Cafe. Ziarna pochodzą z plantacji rejonu Kirinyaga. Dzięki wulkanicznej glebie oraz górzystemu terenowi regionu otrzymujemy ziarna, które charakteryzują się niepowtarzalną kombinacją owocowo-kwiatową. Oprócz owocowego posmaku powinieneś wyczuć też nutę jaśminu. Do czyszczenia ziaren używa się krystalicznie czystej górskiej wody z rzeki Kamweti, po czym ziarna są suszone naturalnie, w upalnym afrykańskim słońcu na specjalnych stelażach.
To małe urządzenie składa się z pojemnika, które pełni rolę garnuszka (do niego należy wlać wodę). Nad nim znajduje się mały pojemnik z sitkiem, do którego należy wsypać ulubioną, najlepiej świeżo zmieloną kawę. Trzeci i ostatni element kawiarki do zbiornik (na razie pusty), do którego kawa będzie wypływać pod wpływem wysokiej temperatury.
Pod wpływem wysokiej temperatury woda w zbiorniczku zaczyna wrzeć. Para unosi się ku górze, dzięki czemu w najwyższym, pustym do tej pory zbiorniku, zaczyna gromadzić się kawowy napar.
Kawiarkę poleca się szczególnie wszystkim miłośnikom małej czarnej oraz espresso. Cechy kawy z kawiarki to przede wszystkim skondensowany i dość wyrazisty smak, choć to oczywiście zależeć też będzie od tego, ile kawy nasypiesz do pojemniczka z sitkiem. To zdecydowanie tańsza alternatywa dla ekspresu przelewowego.
Do kawiarki należy wsypać kawę zmieloną. Najlepiej, by była to kawa świeżo zmielona, ale możesz też wsypać gotową kawę mieloną z torebki.
Warto zaopatrzyć się w dobry młynek do kawy, jeśli zamierzasz korzystać z kawiarki w najbliższej przyszłości. Sam się przekonasz, że różnica między gotową kawą zmieloną a tą, którą przed chwilą zmieliłeś w młynku, jest niewyobrażalna. Ta świeżo zmielona jest przede wszystkim bardzo aromatyczna. Dlatego warto wybrać jak najlepszą kawę ziarnistą do zmielenia.
Mamy kilka rodzajów młynków do kawy. Najlepsze opinie zbierają młynki żarowe, które bardziej ucierają ziarna kawy w przeciwieństwie młynków ostrzowych, które je tną. Postaw na młynek z regulacją stopnia zmielenia kawy. Może to być np. DeLonghi KG79.