3. Ciekła parafina
Parafina, czyli olej mineralny, na pierwszy rzut oka nie wygląda jak środek, który może mieć kontakt z deską do krojenia artykułów spożywczych. Kupowana aptece plastikowa fiolka z oleistym preparatem przypomina bowiem bardziej lek niż artykuł spożywczy. Jak się jednak okazuje, zastosowanie ciekłej parafiny w roli impregnatu jest w pełni bezpieczne. Co więcej, w odróżnieniu od olejów spożywczych parafina nie jełczeje.
Czego unikać, by zachowała świetny wygląd na długo?
Oprócz impregnacji, ważna jest także sama pielęgnacja deski do krojenia. Najbardziej zabójcza jest dla niej woda, więc ogranicz kontakt deski z wilgotnymi rzeczami. Przede wszystkim unikaj długiego moczenia się deski w zlewie, zaś po użyciu od razu umyj ją przed bieżącą wodą. Nawet zaimpregnowane drewno chłonie płyny i barwniki, dlatego dobrze jest używać do krojenia buraków czy przygotowywania curry desek plastikowych lub szklanych. Domycie tych drewnianych może być trudne. Gdy zwykły płyn do naczyń zawiedzie, użyj pasty z sody oczyszczonej. Drewnianą deskę do krojenia zawsze myj ręcznie, gdyż w zmywarce może zbutwieć lub popękać.