Data publikacji:

Jak zaimpregnować drewnianą deskę do krojenia?

Nowo zakupiona drewniana deska do krojenia już po kilku użyciach pokryła się czarnym nalotem lub wygięła się w kształt litery C? To znak, że nie była odpowiednio zaimpregnowana. Źle zabezpieczona przed wodą deska nie tylko źle wygląda, ale jest przy okazji siedliskiem bakterii. Jak o nią zadbać, by służyła przez wiele lat? 

Czym zabezpieczyć drewnianą deskę do krojenia?

Jak łatwo się domyślić, do zaimpregnowania deski można użyć wyłącznie środków, które mogą mieć kontakt z żywnością. Unikaj więc impregnatów do drewna konstrukcyjnego, lakierów lub szkodliwych dla zdrowia olejów. Przed zabezpieczaniem upewnij się też, że deska jest dokładnie oczyszczona z kurzu i pyłu, a także wyszlifowana. Czego zaś użyć do zaimpregnowania deski do krojenia?

1. Olej kokosowy

Olej kokosowy to prawdziwy złoty środek. Nadaje się zarówno do kuchni, w celach kosmetycznych, smarowania metalowych elementów, jak i do zabezpieczenia drewnianej deski do krojenia. Aby to jednak zrobić, konieczne jest rozpuszczenie twardego oleju kokosowego w kąpieli wodnej, dzięki czemu lepiej wchłonie się w szczeliny drewna.

2. Olej rzepakowy lub oliwa z oliwek

Do zabezpieczenia deski do krojenia możesz użyć także zwykłego oleju, który z pewnością znajduje się w Twojej kuchni. Impregnacja deski olejem rzepakowym czy oliwą z oliwek jest też o tyle wygodna, iż nie budzi obiekcji u bliskich, jak może to mieć miejsce np. w przypadku parafiny czy oleju tungowego. Pamiętaj o tym, by nałożyć niedużą warstwę oleju i po wyschnięciu powtórzyć proces. Zapobiegnie to zjełczeniu deski.

3. Ciekła parafina

Parafina, czyli olej mineralny, na pierwszy rzut oka nie wygląda jak środek, który może mieć kontakt z deską do krojenia artykułów spożywczych. Kupowana aptece plastikowa fiolka z oleistym preparatem przypomina bowiem bardziej lek niż artykuł spożywczy. Jak się jednak okazuje, zastosowanie ciekłej parafiny w roli impregnatu jest w pełni bezpieczne. Co więcej, w odróżnieniu od olejów spożywczych parafina nie jełczeje.

Czego unikać, by zachowała świetny wygląd na długo?

Oprócz impregnacji, ważna jest także sama pielęgnacja deski do krojenia. Najbardziej zabójcza jest dla niej woda, więc ogranicz kontakt deski z wilgotnymi rzeczami. Przede wszystkim unikaj długiego moczenia się deski w zlewie, zaś po użyciu od razu umyj ją przed bieżącą wodą. Nawet zaimpregnowane drewno chłonie płyny i barwniki, dlatego dobrze jest używać do krojenia buraków czy przygotowywania curry desek plastikowych lub szklanych. Domycie tych drewnianych może być trudne. Gdy zwykły płyn do naczyń zawiedzie, użyj pasty z sody oczyszczonej. Drewnianą deskę do krojenia zawsze myj ręcznie, gdyż w zmywarce może zbutwieć lub popękać.

Jak odnowić drewnianą deskę do krojenia?

Masz w domu wiele drewnianych desek, które nie wyglądają najlepiej? Nie wyrzucaj ich do śmieci! Jeśli nie są popękane lub połamane, możesz je w prosty sposób odnowić. Wyszlifuj ją za pomocą papieru ściernego o kilku gradacjach, zaczynając od gradacji 80, a kończąc na 240. By uzyskać równą powierzchnię, owiń papierem ściernym listewkę lub inny płaski przedmiot. Po zeszlifowaniu wierzchniej warstwy deski oczyść ją z pyłu i zaimpregnuj.

Posiłkując się powyższymi sposobami zadbasz nie tylko o deski do krojenia, ale i inne kuchenne elementy wykonane z drewna, np. szpatułki, łyżki, miski, mątewki, szczypce, patery, tacki, noże do pasła, łyżki do miodu oraz wszelkie inne rzeczy mające kontakt z jedzeniem. Do zabezpieczenia i odnowienia wszystkich tych rzeczy nie potrzebujesz żadnych specjalistycznych narzędzi oraz umiejętności, więc możesz to zrobić nawet za 5 minut. Do dzieła!

Autor: Szymon Sonik