Data publikacji:

Jaką brytfannę na indukcję wybrać? Jak używać?

Brytfanka to naczynie, które powinno znaleźć się dosłownie w każdym domu. Nawet jeżeli nie jesteś mistrzem kuchni, z pewnością znajdziesz dla niej zastosowanie. W dzisiejszym artykule omówimy, czym dokładnie jest brytfanna, a także jakie są jej zastosowania. Poruszymy również temat kupowania jej i podpowiemy, na jakie parametry podczas wyboru warto zwracać uwagę. Na koniec polecimy kilka dobrych brytfanek. Dowiedz się, jaka brytfanna na indukcję jest najlepsza.
brytfanna na indukcję

Czym jest brytfanna na indukcję?

Brytfanna na indukcję to specjalny rodzaj naczynia kuchennego. Może być wykorzystywana do smażenia, duszenia, gotowania na parze czy innych czynności w kuchni. Ponieważ aktualnie coraz rzadziej spotykamy się z tradycyjnymi kuchniami w naszych domach, najlepiej od razu szukać brytfanny na indukcję, czyli takiej, która sprawdzi się podczas gotowania na tego rodzaju kuchni.

Kiedy należy zdecydować się na wybór brytfanny na indukcję?

Kiedy wybrać brytfannę? Doskonale sprawdza się w sytuacjach, w których naszym celem jest długotrwałe duszenie lub gotowanie potrawy – najczęściej takiej, która składa się z mięsa, warzyw oraz sosu. W brytfannie można rozłożyć pożywienie równomiernie i powoli gotować je przez cały wymagany czas. Kiedy warto wybierać brytfannę? Przede wszystkim wtedy, gdy:
  • masz na celu przyrządzenie dań jednogarnkowych i potrzebujesz większej ilości miejsca w naczyniu, które jednak niekoniecznie musi być wysokie;
  • chcesz przygotować potrawy grillowe w domu np. w chłodniejszych okresach w ciągu roku;
  • lubisz dania takie jak leczo, ryby czy delikatne rodzaje mięs podawanych np. z kaszami czy makaronami.
  • Jak wygląda brytfanna? Indukcja a różne rodzaje naczyń

    Brytfanna na indukcję to naczynie nieco większych rozmiarów, o okrągłym lub owalnym kształcie. Przeważnie wyposażona jest w pokrywę oraz dwa uchwyty boczne. Ma niewysokie ścianki boczne, ale dużą podstawę.
    Dlaczego do kuchni indukcyjnej nie można kupić zwykłej brytfanny żeliwnej? Głównie dlatego, że wówczas, gdybyśmy próbowali jej użyć na indukcji, nie uda się ogrzać pożywienia w naczyniu. W skrajnych przypadkach może dojść do sytuacji, w której uszkodzimy również kuchenkę. Kupując nie tylko brytfanny, ale wszystkie inne rodzaje garnków i patelni, zawsze sprawdzajmy oznaczenia producentów dotyczące ich zastosowania.

    Brytfanna żeliwna na indukcję czy stalowa?

    Oba rodzaje naczyń, zarówno te żeliwne, jak i stalowe, to świetny wybór do praktycznie każdej kuchni, a to, który materiał wykonania wybierzemy, jest zależne głównie od preferencji konkretnego użytkownika. Jakie są różnice pomiędzy nimi?
  • Brytfanny żeliwne z reguły są znacznie cięższe i powodują u większości osób skojarzenia z tradycyjną kuchnią.
  • Brytfanny stalowe są lekkie w przenoszeniu i czyszczeniu, ale mogą łatwiej ulegać uszkodzeniom – zazwyczaj są też tańsze.
  • Brytfanny żeliwne nierzadko wymagają pokrywania ich cienką warstwą oleju i sezonowania, by odpowiednio o nie zadbać.
  • Do kuchni indukcyjnej zdecydowanie łatwiej jest znaleźć brytfannę stalową niż żeliwną.
  • Na jakie parametry zwrócić uwagę podczas wyboru brytfanny?

    To, jakie parametry powinna mieć idealna brytfanna, jest zależne właściwie głównie od naszych preferencji. Do wyboru są brytfanny o różnych kształtach. Chociaż zazwyczaj zakładamy, że są one wyłącznie okrągłe lub owalne, znaleźć można także naczynia prostokątne lub o zaokrąglonych krawędziach. Wielkość brytfanny i jej pojemność częściowo będzie warunkować ilość miejsca w kuchni oraz rozmiar posiadanej płyty indukcyjnej. Niezależnie od warunków i preferencji, kupując brytfannę, warto zwrócić uwagę na parametry takie jak:
  • kompatybilność z kuchenką – jeżeli na opakowaniu nie znalazły się oznaczenia potwierdzające możliwość korzystania z brytfanny również na kuchni indukcyjnej, prawdopodobnie producent nie przewidział takiej możliwości;
  • obecność pokrywki i uchwytów – brak pokrywki znacznie ogranicza ilość zastosowań, do jakich można wykorzystać naczynie. Uchwyty brytfanki powinny być wykonane z nienagrzewającego się materiału. Dodatkowo najlepiej, jeżeli są wypełnione w środku, by podczas mycia w ich wnętrzu nie zbierała się woda, która później będzie wyciekać;
  • konieczność pielęgnacji – aktualnie największym zainteresowaniem cieszą się produkty, które nie wymagają żadnej pielęgnacji i które można myć w zmywarce, ponieważ znacznie ułatwia to korzystanie z nich;
  • właściwości adhezyjne – czyli takie, które odpowiadają za szybsze czyszczenie naczynia oraz zapobiegają przywieraniu do niego potraw.
  • Brytfanna na indukcję – polecane produkty

    Berretti Brytfanna Granite 6,5 l Br2141

    Brytfanna Berretti to produkt o nowoczesnym, estetycznym wyglądzie i wyjątkowej wytrzymałości. Ma podwyższone ścianki boczne i pojemność 6,5 litra. W jej wnętrzu znalazła się specjalna powłoka, która chroni przed przywieraniem.
    Jest sprzedawana w zestawie z żaroodporną pokrywką, umożliwiającą duszenie dań nawet przez bardzo długi czas. Producent zwraca szczególną uwagę na uniwersalność swoich produktów – z tego modelu możesz korzystać na gazie, indukcji oraz w piekarniku.

    Ambition Brytfanna Loft 6,5 l 22873

    To kolejna brytfanka o pojemności 6,5 litra, co jest doskonałym wymiarem zarówno dla pary, jak i czteroosobowej rodziny. Ma prostokątny kształt i standardową wysokość około 10 cm. Jej wygląd sprawia, że dobrze sprawdzi się zarówno w kuchni o wystroju nowoczesnym, jak i klasycznym.
    Została zaprojektowana w taki sposób, by równomiernie się nagrzewać oraz by jedzenie nie przywierało do jej powierzchni. Jest uniwersalna – sprawdzi się na indukcji i w piekarniku, a co więcej, można myć ją w zmywarce.

    Browin brytfanna z rusztem 5 l

    To nieco mniejszy, ponieważ jest to 5-litrowy model, który jednak doskonale sprawdzi się w każdej kuchni. Doskonale współpracuje z indukcją, kuchenkami klasycznymi i ceramicznymi. Można umieścić ją w piekarniku, a nawet w zmywarce. Czymś, co zdecydowanie wyróżnia to naczynie, jest nie pokrywka, ale specjalny ruszt, na którym można przygotowywać potrawy grillowe. Wykonana została ze stali nierdzewnej, a ruszt można wkładać i wyjmować. Po bokach posiada solidne uchwyty.

    Gerlach Brytfanna Granitex 5,6 l

    Propozycja od marki Gerlach to brytfanka o wymiarach pośrednich, względem tych, które wcześniej już zostały wymienione w naszym zestawieniu. Produkt został przemyślany pod kątem każdego, nawet najmniejszego szczegółu – posiada pokrywkę wykonaną z hartowanego szkła z dużym uchwytem, ma silikonowe ranty, kilkuwarstwowe dno, aromatyzer oraz odpowietrznik. Do tego zachwyca oryginalnym, niebywale eleganckim wyglądem. Producent zadbał o to, by równomiernie się nagrzewała i była łatwa w czyszczeniu.
    Posiada nieprzywierającą powłokę i można używać jej na kuchenkach ceramicznych, gazowych, elektrycznych, indukcyjnych oraz w piekarniku. Zadbano także o to, by nie zawierała ołowiu, kadmy, PTFE, PPOA i innych surowców, które mogłyby mieć negatywny wpływ na zdrowie użytkowników. Marka Gerlach zapewnia, że nawet przy przegrzaniu naczynia to nie będzie generowało szkodliwych dla człowieka oparów.
    Zdjęcie: Envato Elements
    Patrycja Wojas
    Patrycja Wojas

    Medycyna, lotnictwo, motoryzacja – to moje największe pasje. W wolnych chwilach maluję obrazy i wypoczywam z najbliższymi osobami w różnych krajach. Kocham podróże!