Data modyfikacji:

Fotografia kulinarna – jak robić dobre zdjęcia jedzenia?

Jak zrobić dobre zdjęcia jedzenia? Postaw na świeże produkty, dopraw je szczyptą światła i całość wymieszaj w efektowną kompozycję. Fotografia kulinarna może być pyszną zabawą i dodatkowym przedłużeniem przyjemności gotowania. Ale tak jak w gotowaniu, tak i w fotografii warto posiłkować się sprawdzonym przepisem. Oto garść wskazówek, dzięki którym upieczesz dwie pieczenie na jednym ogniu – nie tylko świetne danie, ale również udane zdjęcie.

Fotografia kulinarna - ABC dobrego zdjęcia

  • Jakie produkty
  • Jak wybrać światło
  • Jakie tło
  • Jakie akcesoria
  • Jaka kompozycja
  • Jaki kadr

Wbrew pozorom wykonanie dobrego zdjęcia jedzenia wcale nie jest takie proste. Jeśli prowadzisz bloga lub chcesz zamieścić swoje zdjęcia na Instagramie, musisz zadbać o kilka ważnych aspektów. Nie myśl, że fotografia kulinarna to łatwizna – przeciwnie – to sztuka łączenia i dobrego wyważenia różnych składników.

Wybieraj dobrej jakości produkty

Wydawać by się mogło, że to jasna sprawa – zazwyczaj staramy się sięgać po dobrej jakości jedzenie. W przypadku fotografii kulinarnej chodzi jednak o coś jeszcze – o produkty, które dobrze wyglądają. Jeśli chcesz sfotografować apetyczną sałatkę, gofra obsypanego owocami czy zrobić warzywny makaron, sięgaj po warzywa i owoce, które nie mają żadnych defektów ani przebarwień. Dzięki temu poszczególne składniki będą dobrze prezentować się na talerzu.

Jak robić dobre zdjęcia? Światło!

To w zasadzie uniwersalna zasada fotografii, która jest pierwszą odpowiedzią, jaką można udzielić na pytanie, jak robić dobre zdjęcia? Światło to podstawa udanego zdjęcia. Umiejętne obchodzenie się ze światłem zastanym, czyli naturalnym, to już połowa drogi do dobrej fotografii kulinarnej. Dlatego zadbaj o to, aby posiłek, który fotografujesz był dobrze oświetlony. Rozsuń zasłony lub nawet przesuń talerz tak, aby znajdował się jak najbliżej okna. Dodatkowo jeśli chcesz, aby na twoim zdjęciu widoczna była para unosząca się z ciepłego posiłku, to właśnie światło pomoże ci wydobyć ten efekt. Para pojawi się wtedy, gdy będziesz fotografować posiłek pod światło.

Fotografia kulinarna - zadbaj o tło

Teraz wrzućmy na rusz tło, na którym zaprezentujesz przygotowane danie. Warto zadbać, aby było ono w miarę jednolite tak, aby faktycznie było tłem, a nie przytłaczało całej kompozycji. Stół czy blat kuchenny o nieskomplikowanej fakturze będzie dobrym miejscem do zabawy z fotografią kulinarną. A jeśli chcesz nieco ujednolicić swoje tło, warto wykorzystać w tym celu po prostu obrus czy ściereczki kuchenne. Zwłaszcza te ostatnie dobrze sprawdzają się na fotografii kulinarnej, ponieważ dodają nieco rustykalnego charakteru.

Przydatne akcesoria, czyli stylizacja

Myślisz, że włoskie spaghetti czy meksykańskie burrito jest bardziej fotogeniczne, niż stare dobre pierogi ruskie? Otóż niekoniecznie. Wszystko zależy od tego, jak podasz danie, które będziesz fotografować. W fotografii kulinarnej chodzi bowiem o coś więcej, niż pokazanie samego posiłku. To większa historia, jaka dzieje się przy stole. Dlatego zadbaj o ciekawą zastawę – białe talerze będą świetnym tłem dla posiłku, ale może warto zdać się na modne rozwiązania, czyli talerze w ciemnych kolorach wykonane z kamionki? Mają one nieco surowy wygląd, ale mogą świetnie podkreślić wygląd dania.

Kolejny element układanki, jaki składa się na udaną fotografię kulinarną, to pozostałe akcesoria kuchenne. Sztućce, solniczki, dozowniki oliwy, deski do krojenia itp. Warto wpleść tego typu elementy do kompozycji, ponieważ dają one pewien kontekst. Deska do krojenia, nóż i okruszki chleba będą idealnym uzupełnieniem zdjęć, na których chcesz przedstawić np. tosty czy kolorowe kanapki. Całość mogą tez uzupełniać składniki, jakie dodane zostały do potrawy np. kawałki warzyw, orzechy czy wreszcie rozsypana mąka.

Jak robić dobre zdjęcia? Kompozycja

W fotografii kulinarnej, jak w każdej innej dziedzinie fotografii, szalenie ważna jest kompozycja obrazu, czyli układ przedstawionych na zdjęciu elementów. Podstawową zasadą fotografii jest reguła trójpodziału. Włącz w swoim aparacie lub telefonie funkcję linii pomocniczych. To dwie pionowe i dwie poziome linie, które dzielą kadr na 9 równych części. Miejsca, w których przecinają się te linie to tzw. mocne punkty fotografii. Staraj się kadrować tak, aby najważniejsze elementy na zdjęciu znajdowały się właśnie w mocnych punktach. To sprawi, że będą one skupiały wzrok i przez to będą dominować na zdjęciu.

Kompozycję zdjęcia możesz jednak oprzeć również na innych regułach. Może to być zasada symetrii, czyli np. podział kadru na dwie równe części. Równie dobrze mogą się sprawdzić linie, jakie występują na zdjęciu – przykładowo kompozycję możesz oprzeć o sztućce ułożone na stole, które wyznaczą linię, za którą będzie podążać wzrok.

Fotografia kulinarna - wejdź na wyżyny kadrowania

Dobrym patentem, który pomoże ci znaleźć odpowiedź na pytanie, jak robić dobre zdjęcia, jest wejście na krzesło. Otóż jeśli talerz z przygotowanym przez ciebie daniem wyląduje na stole, a ty wejdziesz na krzesło, zapewnisz sobie możliwość lepszego kadrowania. W takim przypadku jeśli stosujesz np. obiektyw szerokokątny i będziesz fotografować z nieco większej odległości, zoom sprawi, że znikną nieestetyczne krzywizny i przekłamania obrazu. W efekcie twoje zdjęcie będzie wyglądać znacznie lepiej technicznie. Dodatkowo fotografia kulinarna w tzw. ujęciu flat lay, czyli po prostu wykonana z góry, to idealny przepis na dobry kadr.

Jak widzisz, fotografia kulinarna wcale nie jest trudnym zadaniem, jednak podobnie jak podczas gotowania, musisz zdać się na sprawdzony przepis. Kilka dobrych składników wystarczy, abyś z miejsca znalazł odpowiedź na pytanie, jak robić dobre zdjęcia jedzenia? A najlepsze, że na koniec zdjęć, czeka cię jeszcze pyszna uczta.

Psst! Jeśli fotografia to twoje hobby, zobacz też koniecznie, jak fotografować dzieci.