Data publikacji:

Jak zrobić popcorn? Maszynka do popcornu i nie tylko

Popcorn to smakowita przekąska z prażonej kukurydzy, którą bez problemu możesz wykonać samodzielnie w domu. Solony, karmelowy, serowy – w każdym wariancie smakuje wyśmienicie. Jak zrobić popcorn w mikrofali, na patelni i w maszynce do popcornu? Sprawdź w artykule!

popcorn

Jak zrobić popcorn? Najlepsze przepisy

Przepadasz za popcornem? Tę smakowitą przekąskę przyrządza się z kukurydzy. Jej ziarna praży się w wysokiej temperaturze, dzięki czemu zwiększają one swoją objętość. Białka i skrobia zawarte w ziarenkach miękną, a uwięziona w nich para sprawia, że łupina kukurydzy pęka. W efekcie powstaje miękka, biała, puszysta przekąska. Do prażenia najlepiej nadają się specjalne odmiany kukurydzy, które zawierają więcej bielma.

Choć popcorn uchodzi głównie za przekąskę kinomanów, nie musisz wcale udawać się do multipleksu, aby uraczyć się tym specjałem. Prażoną kukurydzę możesz bez problemu przygotować samodzielnie w domu. Przyrządź sobie miskę tego przysmaku, włącz ulubiony serial lub film i poczuj się jak w kinie!

Popcorn można podawać na wiele sposobów. Najprostszą opcją jest po prostu posypanie go solą. Aby uzyskać głębszy smak, dodaj do przekąski nieco prawdziwego masła. Wiele marek ma w swojej ofercie również popcorn serowy o wyjątkowym aromacie. Natomiast fanom słodkości z pewnością przypadnie do gustu popcorn karmelowy. Jego słodko-słony smak dostarcza naprawdę wspaniałych doznań kulinarnych.

Jak zrobić popcorn? Domowy popcorn można przyrządzić na kilka sposobów:

  • w mikrofali,
  • na patelni,
  • w garnku,
  • karmelowy popcorn w piekarniku,
  • w maszynce do popcornu.

Poniżej opisujemy wszystkie powyższe sposoby – wybierz ten, który najbardziej ci odpowiada!

Sprawdź również: Jaki opiekacz do kanapek wybrać? Ranking .

Jak zrobić popcorn w mikrofali?

Robienie prażonej kukurydzy w mikrofali to prosty i szybki sposób na przygotowanie tej smakowitej przekąski. Jak się za to zabrać? Najpierw zaopatrz się w specjalny popcorn do mikrofali. Zapoznaj się dokładnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Zazwyczaj popcorn do mikrofali sprzedawany jest w torebeczkach, które można bezpiecznie włożyć do urządzenia.

Umieść kukurydzę w środku i nastaw sprzęt na wymaganą moc. Prażenie powinno trwać kilka minut. Następnie wyłóż gotowy popcorn do miski i dodaj ulubione składniki – np. masło oraz sól, jeżeli kukurydza nie była wcześniej solona.

Zobacz przygotowany przez nas ranking mikrofalówek wolnostojących.

Jak zrobić popcorn na patelni?

Przygotowywanie popcornu na patelni to tradycyjny sposób, który stosowało się w czasach, kiedy mikrofalówki nie były tak powszechnie dostępne. Najpierw rozgrzej na patelni olej. Następnie wsyp ziarnka kukurydzy tak, aby pokryły dno naczynia. Szybko przykryj całość szczelnie pokrywką. Zmniejsz moc palnika i czekaj, aż popcorn na patelni zacznie strzelać.

W międzyczasie potrząsaj lekko naczyniem, aby wszystkie ziarenka miały szansę się uprażyć. Gdy strzelanie ustanie, zdejmij gotowy popcorn z ognia i dodaj ulubione dodatki.

Jak zrobić popcorn w garnku?

Popcorn w garnku przyrządza się w podobny sposób jak na patelni. Wystarczy rozgrzać olej w naczyniu, dodać kukurydzę, przykryć garnek i czekać, aż ziarna zaczną strzelać. Gdy przekąska będzie gotowa, przesyp ją do miski i dodaj masło, sól lub inne dodatki. To prosty sposób, aby zrobić popcorn bez mikrofali.

Uważaj jednak, aby przekąska nie spaliła się podczas przygotowywania. W tym celu potrząsaj co jakiś czas garnkiem i użyj porządnego naczynia z grubym dnem.

Jak zrobić popcorn w piekarniku?

Aby przyrządzić pyszny popcorn karmelowy, możesz również użyć piekarnika. Nie polecamy jednak przygotowywania w piekarniku przekąski z surowych ziaren. Najlepiej zaopatrzyć się w gotowy popcorn lub najpierw przygotować go w garnku czy w mikrofali, a następnie skarmelizować go w piecu.

Jak zrobić karmelowy popcorn z piekarnika? Rozgrzej urządzenie do 160 stopni Celsjusza. Przygotuj dużą blaszkę i wyłóż ją papierem do pieczenia. W międzyczasie w małym garnku skarmelizuj 100 g cukru na suchej patelni, a potem dodaj do niego 100 g masła. Mieszaj całość do czasu, aż powstanie gładki sos karmelowy.

Przygotowany wcześniej popcorn wyłóż na papier do pieczenia i polej karmelem oraz posyp solą. Podgrzewaj w piekarniku przez ok. 15-20 minut, co jakiś czas mieszając.

Jak zrobić popcorn z maszynką do popcornu?

Ostatnim sposobem na zrobienie prażonej kukurydzy w domu jest użycie specjalnej maszynki do popcornu. Urządzenie to nie jest zbyt drogie, a znacznie ułatwia przyrządzenie tej pysznej przekąski w domowym zaciszu. Jeśli przepadasz za prażoną kukurydzą, zdecydowanie warto jest zainwestować w taki sprzęt.

Urządzenie do popcornu ma wiele zalet. Dzięki niemu nie tylko przyrządzisz tę przekąskę w kilka chwil, ale przede wszystkim będzie ona dużo zdrowsza. W maszynce z pewnością się nie przypali, ponadto nie trzeba dodawać do środka oleju ani masła, dlatego gotowa prażona kukurydza jest lżejsza, zdrowsza i mniej kaloryczna.

Jaką maszynkę do popcornu wybrać? Urządzenie powinno mieć moc ok. 1000-1500 W. Musi koniecznie mieć szczelne zamknięcie, tak aby kukurydza nie wylatywała z niego podczas przygotowywania. Sprzęt powinien także być stabilny, co zagwarantują antypoślizgowe nóżki. Zwróć uwagę również na obecność dodatkowych gadżetów, np. specjalnej miarki lub dozownika do kukurydzy.

Jak zrobić popcorn w maszynce? Odmierz miarką ziarna kukurydzy i wsyp do odpowiedniego pojemnika w urządzeniu. Nałóż pokrywkę, a pod otwór wlotowy podstaw garnek lub miskę. Następnie uruchom sprzęt i czekaj, aż gotowy popcorn wyleci do naczynia. Stosuj się do zaleceń producenta umieszczonych w instrukcji. Gwarantujemy, że jest to bardzo proste. W dobrym urządzeniu z łatwością przygotujesz popcorn idealny.

Autorka: Olga Wacholc