Data publikacji:

Jak zrobić popcorn? Maszynka do popcornu i nie tylko

Popcorn to smakowita przekąska z prażonej kukurydzy, którą bez problemu możesz wykonać samodzielnie w domu. Solony, karmelowy, serowy – w każdym wariancie smakuje wyśmienicie. Jak zrobić popcorn w mikrofali, na patelni i w maszynce do popcornu? Sprawdź w artykule!

popcorn

Jak zrobić popcorn? Najlepsze przepisy

Przepadasz za popcornem? Tę smakowitą przekąskę przyrządza się z kukurydzy. Jej ziarna praży się w wysokiej temperaturze, dzięki czemu zwiększają one swoją objętość. Białka i skrobia zawarte w ziarenkach miękną, a uwięziona w nich para sprawia, że łupina kukurydzy pęka. W efekcie powstaje miękka, biała, puszysta przekąska. Do prażenia najlepiej nadają się specjalne odmiany kukurydzy, które zawierają więcej bielma.

Choć popcorn uchodzi głównie za przekąskę kinomanów, nie musisz wcale udawać się do multipleksu, aby uraczyć się tym specjałem. Prażoną kukurydzę możesz bez problemu przygotować samodzielnie w domu. Przyrządź sobie miskę tego przysmaku, włącz ulubiony serial lub film i poczuj się jak w kinie!

Popcorn można podawać na wiele sposobów. Najprostszą opcją jest po prostu posypanie go solą. Aby uzyskać głębszy smak, dodaj do przekąski nieco prawdziwego masła. Wiele marek ma w swojej ofercie również popcorn serowy o wyjątkowym aromacie. Natomiast fanom słodkości z pewnością przypadnie do gustu popcorn karmelowy. Jego słodko-słony smak dostarcza naprawdę wspaniałych doznań kulinarnych.

Jak zrobić popcorn? Domowy popcorn można przyrządzić na kilka sposobów:

  • w mikrofali,
  • na patelni,
  • w garnku,
  • karmelowy popcorn w piekarniku,
  • w maszynce do popcornu.

Poniżej opisujemy wszystkie powyższe sposoby – wybierz ten, który najbardziej ci odpowiada!

Sprawdź również: Jaki opiekacz do kanapek wybrać? Ranking .

Jak zrobić popcorn w mikrofali?

Robienie prażonej kukurydzy w mikrofali to prosty i szybki sposób na przygotowanie tej smakowitej przekąski. Jak się za to zabrać? Najpierw zaopatrz się w specjalny popcorn do mikrofali. Zapoznaj się dokładnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Zazwyczaj popcorn do mikrofali sprzedawany jest w torebeczkach, które można bezpiecznie włożyć do urządzenia.

Umieść kukurydzę w środku i nastaw sprzęt na wymaganą moc. Prażenie powinno trwać kilka minut. Następnie wyłóż gotowy popcorn do miski i dodaj ulubione składniki – np. masło oraz sól, jeżeli kukurydza nie była wcześniej solona.

Zobacz przygotowany przez nas ranking mikrofalówek wolnostojących.

Jak zrobić popcorn na patelni lub w garnku?

Tak naprawdę zrobienie popcornu jest możliwe w domu na kilka sposobów. Jak zrobić popcorn na patelni lub w garnku? Proces jest dość podobny. W pierwszej kolejności rozgrzewamy nasze naczynie i wlewamy na dno olej. Ważne, aby przykryć całą powierzchnię, bo inaczej popcorn może się nie zrobić. Po osiągnięciu odpowiednio wysokiej temperatury wrzucamy ziarenka kukurydzy. Na początek warto wrzucić ich trochę mniej, aby zobaczyć, czy proces przygotowania idzie zgodnie z planem.

Czekamy aż popcorn zacznie strzelać i po chwili wyłączamy gaz lub prąd, aby gotowego popcornu nie spalić. Musisz jednak wyczuć dobry moment, bo zbyt szybkie wyłączenie sprawi, że wiele ziarenek nie wystrzeli. Oczywiście pamiętamy o tym, że podczas robienia popcornu należy zakryć patelnię lub garnek odpowiednio dużą pokrywką.

Jak zrobić popcorn w piekarniku?

Aby przyrządzić pyszny popcorn karmelowy, możesz również użyć piekarnika. Nie polecamy jednak przygotowywania w piekarniku przekąski z surowych ziaren. Najlepiej zaopatrzyć się w gotowy popcorn lub najpierw przygotować go w garnku czy w mikrofali, a następnie skarmelizować go w piecu.

Jak zrobić karmelowy popcorn z piekarnika? Rozgrzej urządzenie do 160 stopni Celsjusza. Przygotuj dużą blaszkę i wyłóż ją papierem do pieczenia. W międzyczasie w małym garnku skarmelizuj 100 g cukru na suchej patelni, a potem dodaj do niego 100 g masła. Mieszaj całość do czasu, aż powstanie gładki sos karmelowy.

Przygotowany wcześniej popcorn wyłóż na papier do pieczenia i polej karmelem oraz posyp solą. Podgrzewaj w piekarniku przez ok. 15-20 minut, co jakiś czas mieszając.

Dlaczego warto kupić maszynę do popcornu?

Przygotowanie popcornu w garnku lub na patelni jest proste, ale wiąże się z koniecznością późniejszego zmywania, a także obawy o przypadkowe wystrzelenie popcornu, co mogłoby doprowadzić do prawdziwego armagedonu w kuchni. Maszynka do robienia popcornu to urządzenie, które wymaga od Ciebie jedynie wsypania odpowiedniej ilości ziaren.

Nie potrzebujesz do tego tłuszczu. Po naciśnięciu przycisku popcorn po kilku chwilach będzie gotowy. To szybki i bardzo skuteczny proces, który sprawia, że na filmowe wieczory można odpowiednio się przygotować.

Pamiętaj jednak, że dobra maszyna do popcornu musi charakteryzować się dużą mocą na poziomie co najmniej 1000 W. W innym wypadku popcorn nigdy nie będzie do końca przygotowany, a to będzie powodować tylko niepotrzebną frustrację.

Ile kosztuje dobra maszyna do popcornu?

Ceny maszyn do popcornu są bardzo zróżnicowane. Za niewielkie urządzenia przeznaczone typowo do użytku domowego trzeba zapłacić około 100-200 złotych. Nieco bardziej zaawansowane modele dla wymagających użytkowników potrafią kosztować 400-500 złotych. Natomiast profesjonalne maszyny do popcornu dedykowane do lokali gastronomicznych kosztują około 1200-1300 zł. Jeśli chcesz mieć w domu swoją prywatną maszynę do popcornu dosłownie jak z kina, to jest to najlepszy wybór.

Garnek, patelnia czy maszyna do popcornu – co jest najlepszym wyborem?

Maszyna do popcornu z całej trójki jest zdecydowanie najlepszym i najwygodniejszym wyborem. Jednak przed podjęciem decyzji musisz odpowiedzieć sobie na pytanie, jak często jesz popcorn. Jeśli raz na jakiś czas, to nie ma większego sensu inwestować pieniędzy w taki sprzęt. Jeśli jednak wydajesz pieniądze na popcorn regularnie, to wtedy taki zakup jak najbardziej się opłaca. Maszyna ma przewagę nad tradycyjnymi metodami, takimi jak popcorn z patelni, ponieważ nie wymaga stosowania tłuszczu, a dla wielu osób taki popcorn jest smaczniejszy.

Bartłomiej Mazurek
Bartłomiej Mazurek

Dziennikarz i fotograf. Miłośnik nowych technologii, a w szczególności sprzętu z logo nadgryzionego jabłka. W wolnych chwilach zajmuje się prowadzeniem mediów społecznościowych i graniem na konsoli.