Jak zrobić sushi? Przepisy, które dzisiaj zaproponujemy, a także garść porad i kuchenne triki sprawią, że domowe sushi będzie smakować równie dobrze, co w najlepszej knajpie, a kto wie, może i znacznie lepiej. Zapraszamy!
Ryż można gotować dopiero wtedy, kiedy przestanie wypłukiwać się z niego biały osad, a woda będzie przezroczysta. Po wypłukaniu wsypcie ryż do garnka i jeszcze raz zalejcie go wodą. Teraz musi się w niej odstać przez ok. 20 minut. Po tym czasie wylejcie wodę, wlejcie nową, tak aby jej poziom sięgał nieco ponad ryż, i zagotujcie.
Gdy woda zacznie wrzeć, przykryjcie garnek pokrywką, zmniejszcie znacznie ogień i gotujcie ryż przez 15 minut. Po tym czasie zdejmijcie garnek z ognia i nie odkrywając pokrywki, pozwólcie mu ostygnąć przez kolejne 15 minut.
Po tym czasie należy dodać do ryżu zaprawę. Do jej przygotowania niezbędne będą: ocet ryżowy, cukier i sól. A teraz proporcje zaprawy: na ok. 300 g ryżu, czyli na porcję dla 3 osób, dodajcie do rondelka 2 łyżki octu i cukru oraz 1 łyżkę soli.
Całość podgrzejcie i następnie połączcie z ryżem. Pomocne w gotowaniu będą zestawy do sushi. Tak przygotowany ryż powinien teraz całkowicie wystygnąć.