Data publikacji:

Jaką płytę gazową wybrać? Na co zwracać uwagę?

Mimo ogromnej popularności płyt indukcyjnych wiele osób wciąż decyduje się na sprawdzone rozwiązania korzystające z palników gazowych. Obecnie dostępne na rynku modele nie przypominają tych sprzed lat i pod względem liczby dostępnych funkcji oraz komfortu użytkowania nie ustępują innym nowoczesnym konstrukcjom wykorzystującym energię elektryczną. Podpowiadamy zatem, jaka płyta gazowa do zabudowy będzie najlepsza.
gazówka

Płyta gazowa – podstawowe informacje

Płytę gazową do kuchni wybierają osoby, którym przede wszystkim zależy na oszczędnościach. Przyłącze gazowe znajdziemy w większości domów i mieszkań, a paliwo to jest też wciąż tańsze od prądu, dlatego częste i regularne gotowanie przy jego pomocy nie będzie aż tak odczuwalne dla domowego budżetu. Za zakupem płyty gazowej przemawia także jej cena.

Za podstawowy model trzeba zapłacić około 300–400 złotych. Pozwala to niskim kosztem zbudować wyspę kuchenną lub wymienić sprzęt AGD podczas remontu. Płyty indukcyjne o podobnej wielkości to wydatek przynajmniej 800–900 złotych. Za lepiej wyposażone modele można zapłacić nawet 2000 złotych.

Płyta gazowa – wymiary

Producenci płyt gazowych projektują zazwyczaj urządzenia w kilku standardowych wielkościach, co ułatwia życie wytwórcom mebli kuchennych i blatów. Standardowa płyta ma od 58 do 60 centymetrów szerokości, a także od 51 do 52 centymetrów głębokości.

Warto zwrócić uwagę na to, że są to wymiary zewnętrzne urządzenia, rozłożenie palników i obszaru roboczego zależy już od wybranego modelu. W sklepach znajdziemy też oczywiście mniejsze urządzenia (np. wyposażone tylko w dwa palniki) sprawdzające się w małych kuchniach. Czasami natkniemy się też na sprzęt w fantazyjnych kształtach, np. na planie półokręgu. W tej kategorii produktów wybór jest jednak znacząco ograniczony.

Na co zwracamy uwagę przy wyborze płyty gazowej?

Podczas zakupu płyty gazowej zwracamy koniecznie uwagę na kilka podstawowych cech sprzętu, które wpływają na komfort jego użytkowania, a także wydajność pracy.

Materiał, z jakiego wykonana jest płyta gazowa

Na rynku są dostępne płyty gazowe wykonane ze szkła, stali, emalii, a także żeliwa. Bardzo często wybieramy jeden z nich głównie ze względów estetycznych, np. w nowoczesnej kuchni świetnie prezentują się płyty ze szczotkowanego metali. Pamiętajmy jednak, że materiał wpływa też na sposób czyszczenia urządzenia. Tradycyjnie najtańsze są klasyczne egzemplarze wykonane z blachy emaliowanej (najczęściej białej), żeliwa lub stali.

Najdroższe modele wykonane są ze szkła ceramicznego lub hartowanego (mniej odporne na uszkodzenia mechaniczne). Płyty tego typu mogą przyjmować różne kolory, najczęściej będzie to czarny, ale spotkamy się też z białymi modelami. Stanowią one niezwykle eleganckie rozwiązanie, które sprawdzi się praktycznie w dowolnej aranżacji wnętrza. Nie musimy też w tym przypadku przejmować się ryzykiem korozji.

Liczba, rodzaj i zabezpieczenia palników na płycie gazowej

Standardowo kupujemy płyt gazowe z czterem palnikami – dwoma o średniej mocy, a także jednym o mniejszej i drugim o większej. Niektóre modele oferują też piąty palnik znajdujący się w centrum płyty, który posiada podwójną moc i wysoki płomień, idealny do przygotowywania np. potraw w wokach. Konstrukcja palników różni się w zależności od producenta płyty.

Modele renomowanych producentów, takich jak Amica, Beko, Gorenje, Whirlpool czy Samsung, posiadają zbliżone możliwości i trwałość. Palniki w większości płyt gazowych wyposażone są już w czujniki odłączające dopływ gazu do urządzenia po tym, jak zgaśnie jego płomień. Automatycznie zapalają też ogień przy pomocy specjalnego iskrownika uruchamianego po przekręceniu pokrętła. Niektóre model dodatkowo posiadają blokadę uniemożliwiającą przypadkowe włączenie kuchenki przez dziecko.

Rodzaj rusztu płyty gazowej

Wytwórcy płyt gazowych przy produkcji rusztów stosują dwa rodzaje materiałów – żeliwo lub emaliowany metal. Ruszty żeliwne są dość ciężkie, ale zapewniają bardzo stabilne oparcie dla nawet najcięższych garnków i naczyń. Ze względu na nierówną powierzchnię są jednak trudniejsze w czyszczeniu, łatwo przylegają do nich tłuste zabrudzenia.

Mogą też łatwo przy ściąganiu zarysować powierzchnię płyty. Ruszty emaliowane spotykane są najczęściej w najtańszych i najmniejszych płytach gazowych. Ich konstrukcja jest dość lekka. Ze względu na śliską i równą powierzchnię są łatwe w czyszczeniu, ale nie zapewniają odpowiedniej stabilności np. mokrym garnkom. Z czasem emalia może się wykruszać w niektórych miejscach, przez co metalowa rama jest podatna na korozję.

Instalacja płyty gazowej

Pamiętajmy, że podłączenie płyty gazowej do instalacji gazowniczej musi przeprowadzać doświadczony specjalista. Powinien on poświadczyć wykonanie usługi, podbijając kartę gwarancyjną produktu lub wystawiając odpowiednie zaświadczenie. Tylko w ten sposób będziemy mieli gwarancję pełnej ochrony i darmowej naprawy w razie awarii kuchenki.

Ponieważ lokalnie w kraju istnieją pewne różnice w dostępnym w sieci gazie (skład), gwarancja może obejmować także darmową wymianę dysz w palnikach, które ułatwią korzystanie z urządzenia. O potrzebie takiego zabiegu poinformuje nas fachowiec. Prawie wszystkie współczesne płyty gazowe muszą być podłączone do prądu. Zasila on iskrownik, który automatycznie zapala odkręcony gaz.

Funkcje tę znajdziemy nawet w najtańszych modelach sprzętu. Fakt ten należy wziąć pod uwagę podczas planowania kuchni i np. przygotowywania projektu wyspy kuchennej.
Zdjęcie: joshua_resnick/Envato Elements