Data modyfikacji:

Jaka płyta indukcyjna będzie najlepsza? Jak działa płyta indukcyjna?

Zastanawiasz się, jaka płyta indukcyjna będzie najlepsza do twojej kuchni? Przygotowaliśmy dla ciebie kompleksowy poradnik, w którym wyjaśniamy, na co zwracać uwagę podczas zakupu! Sprawdź nasze porady.

jaka płyta indukcyjna

Jak działa płyta indukcyjna?

Zasada działania płyty indukcyjnej jest bardzo prosta. Pod warstwą szkła umieszczone zostały cewki, których zadaniem jest wytwarzanie pola magnetycznego o różnej częstotliwości. Aby mogło dojść do wytwarzania ciepła należy zastosować specjalne garnki, których spód będzie wykonany ze stali lub żeliwa. Dzięki temu zachodzi reakcja zamieniająca energię elektryczną na cieplną. Jeśli położymy na płycie indukcyjnej naczynie wykonane z innego materiału, wówczas nie będziemy mogli z niej korzystać.

Takie rozwiązanie ma wiele zalet. W porównaniu do standardowych płyt ceramicznych, nagrzewanie rozpoczyna się tylko w momencie, gdy wykorzystamy do tego odpowiedni garnek. Po zabraniu go z palnika płyta automatycznie się wyłącza. W płytach ceramicznych pola grzejne nawet po zakończeniu użytkowania są ciepłe przez dłuższy czas. W przypadku rozwiązań indukcyjnych spadek temperatury jest niemal natychmiastowy.

Płyty indukcyjne są także bezpieczne, ponieważ nagrzewają się w niej jedynie pola grzejne. Ryzyko poparzenia jest tym samym minimalne. Takie rozwiązanie pozwala również na zachowanie czystości, ponieważ potrawy na zimnym szkle nie mogą się przypalić. Płyta indukcyjna to przede wszystkim wygoda użytkowania i oszczędności, które zobaczysz w swoich rachunkach za prąd!

Czy płyta indukcyjna nada się do każdej kuchni?

Zanim się zaczniesz zastanawiać, jaką płytę indukcyjną wybrać, sprawdź, czy możesz ją w ogóle podłączyć. Płytę indukcyjną możemy podłączyć do instalacji jednofazowej o napięciu 230V. Przed zakupem trzeba zwrócić uwagę czy dana płyta wspiera takie rozwiązanie. Większość urządzeń do podłączenia wymaga siły, czyli instalacji trójfazowej, która ma napięcie 230/400V. Dzięki obecności trzech obwodów elektrycznych można przesyłać prąd o wyższej mocy. Mając w domu siłę możesz bez obaw kupić mocniejszą płytę, która będzie znacznie efektywniejsza podczas codziennego użytkowania.

Do instalacji płyty indukcyjnej konieczne jest posiadanie mebli z miejscem w zabudowie. Na rynku znajdziemy niewiele kuchenek wolnostojących z płytą indukcyjną. Z dopasowaniem rozmiaru do konkretnej kuchni nie powinno być większego problemu. Wybierając płytę warto znać głębokość, a także szerokość zabudowy. Płytę indukcyjną można zamontować w zdecydowanej większości kuchni!

Jaka płyta indukcyjna do kuchni? Najważniejsze parametry

Jak wybrać płytę indukcyjną? Zwróć uwagę na następujące aspekty.

Liczba pól grzejnych

Standardowo płyty indukcyjne mają cztery pola grzejne – dwa małe i dwa nieco większe. Do większości kuchni jest to najlepszy wybór. Ale w ofertach sklepów znajdziemy modele, które mają 8 lub nawet 10 pól grzejnych. Do gotowania w dużym domu optymalne jest 5 lub 6 pól grzejnych. Płyty indukcyjne występują także w wersjach kompaktowych z jednym lub dwoma polami grzejnymi. Takie rozwiązanie sprawdza się znakomicie w kawalerkach.

Jaka płyta indukcyjna będzie dobrym rozwiązaniem? Wybór tak naprawdę powinien być uzależniony od potrzeb użytkownika. Im więcej miejsca na płycie, tym więcej potraw będziesz w stanie przygotować.

Rodzaj sterowania

Tak naprawdę mamy do wyboru dwa rozwiązania. Najpopularniejsze składa się z przycisków, którymi wybieramy konkretne pole grzejne. Wybierając wskaźnik plusa lub minusa, kontrolujemy wytwarzane ciepło. Trochę wygodniejszy jest panel sterowania z niezależnymi polami wyboru. To pozwala na kontrolowanie konkretnego obszaru bez konieczności przełączania się pomiędzy innymi polami.

Sterowniki do płyt indukcyjnych występują również w wersji z tzw. sliderem. Zamiast naciskać na płytę, wystarczy przesunąć pasek, aby ustawić odpowiednią moc. To bardzo wygodne rozwiązanie.

Jaką płytę indukcyjną wybrać? Funkcje, które powinna mieć każda płyta indukcyjna

  • Zwiększona moc grzania pola – ta funkcja nazywana jest przez producentów trybem Turbo. Oznacza to, że po wybraniu maksymalnej wartości, płyta osiąga maksymalną moc przez co zagotowanie wody w garnku zajmuje w kilka minut.
  • Blokada płyty - to zabezpieczenie przede wszystkim przed dziećmi. Blokada płyty całkowicie uniemożliwia korzystanie z niej. W ten sposób nie ma możliwości uruchomienia płyty.
  • Wskaźnik ciepła resztkowego – obok panelu sterowania przy konkretnych polach pojawi się literka H oznaczająca, że dane miejsce nadal jest nagrzane.
  • Automatyczne uruchomienie po umieszczeniu garnka – w niektórych płytach indukcyjnych znajduje się opcja pozwalająca na automatyczne uruchomienie pola grzejnego po położeniu naczynia.
  • Timer – to drobna, ale przydatna funkcja umożliwiająca ustawienie długości gotowania danej potrawy. Po upływie wyznaczonego czasu płyta automatycznie się wyłączy.
  • Łączenie pól grzejnych – to absolutne must have dla osób, które dużo gotują. Jeśli planujesz przygotować obiad dla całej rodziny, a pojedyncze pola grzejne są niewystarczające, to funkcja ich łączenia pozwoli na umieszczenie dużego naczynia i równomierne ogrzanie jego powierzchni.

Płyta indukcyjna z pochłaniaczem - idealna dla miłośników gotowania!

W sklepach znajdziemy również płyty indukcyjne z wbudowanym pochłaniaczem. Dlaczego warto zdecydować się na takie rozwiązanie? Wbudowany pochłaniacz wyklucza konieczność stosowania standardowego okapu, a to duża oszczędność miejsca. Wyciąg umieszczony pomiędzy polami grzejnymi na bieżąco będzie odprowadzał powstającą parę, a także redukował zapachy.

Ile kosztuje dobra płyta indukcyjna?

Ceny płyt indukcyjnych są bardzo zróżnicowane. Dużo zależy od ilości pól grzejnych, a także zastosowanych technologii. Najtańsze płyty indukcyjne z dwoma polami grzejnymi kupimy za około 600 złotych. W przypadku, gdy chcemy mieć cztery pola to musimy przygotować się na wydatek od 1000 nawet do 2500 złotych. Do najdroższych zaliczamy płyty indukcyjne zintegrowane z wyciągiem. Ich ceny mogą sięgać nawet 10 tys. złotych.

Płyta indukcyjna zamiast gazowej – czy warto?

Płyty indukcyjne to aktualnie najlepszy wybór na rynku. Za ich zakupem przemawia przede wszystkim oszczędność. Nie musisz obawiać się bardzo wysokich rachunków za prąd. Z tego powodu wielu użytkowników przesiadło się z płyt gazowych na indukcyjne. Za jej wyborem opowiada się również świetny wygląd, czy intuicyjne sterowanie.

Z pewnością największym minusem płyt indukcyjnych jest wysoka cena. Pod tym względem płyty gazowe nadal górują. Ale taki wydatek ponosimy raz na wiele lat. Płyty indukcyjne nowej generacji charakteryzują się małą awaryjnością. Prędzej, czy później taka inwestycja się zwróci, a ty będziesz mógł cieszyć się przygotowywaniem ulubionych potraw.

Autor: Bartłomiej Mazurek