Data modyfikacji:

Jakie dobre garnki na indukcję wybrać?

Garnki są podstawowym wyposażeniem kuchni, którego nie może zabraknąć w żadnym domu. Warto jednak poświęcić chwilę na zakup odpowiednich modeli, które będą bezpieczne, trwałe, odporne na uszkodzenia i dopasowane do rodzaju kuchenki, którą masz w swoim mieszkaniu. Dziś pod lupę bierzemy dobre garnki na indukcję. Sprawdź, jakie wybrać!
garnek

Dobre garnki na indukcję, czyli jakie?

Czym tak właściwie wyróżniają się dobre garnki na indukcję? Ich najważniejszą cechą jest dopasowanie do konkretnego rodzaju kuchenki i właściwe oznaczenie. Na dnie produktów powinien znajdować się specjalny symbol zwojnicy, który potwierdza, że można bez obaw korzystać z nich na indukcji.

A skoro o dnie mowa, to jest ono naprawdę ważne – musi mieć właściwości ferromagnetyczne. To właśnie od nich zależy, czy garnki zostaną w ogóle wykryte przez płytę i będą w stanie przewodzić ciepło. Nie bez znaczenia jest także grubość dna, która optymalnie powinna wynosić 5-10 mm. Cieńsze elementy mogą ulec uszkodzeniu w trakcie użytkowania.

Jaki materiał dobrych garnków do indukcji?

Na rynku znajdziesz modele wykonane z przeróżnych materiałów. Jaki z nich wybrać? Jakie garnki są najzdrowsze?

Garnki stalowe

W przypadku dobrych garnków na indukcję numerem jeden jest stal nierdzewna, która jest bezpieczna w kontakcie z żywnością, trwała, odporna na korozję i zarysowania oraz bezproblemowa w czyszczeniu. Do wyboru masz garnki ze stali nierdzewnej lub węglowej. Stal jest odporna na zarysowania i odkształcenia, a dodatkowa powłoka w garnkach ze stali węglowej zapobiega przywieraniu. Warto wiedzieć, że garnki stalowe bardzo dobrze przewodzą ciepło, a więc szybko się nagrzewają. Należy więc z nimi uważać. Niestety garnki stalowe nie sprawdzą się dla osób uczulonych na nikiel czy chrom.

Garnki emaliowane na indukcję

W sprzedaży znajdziesz także dobre, jednak coraz mniej popularne emaliowane garnki na indukcję, czyli takie, które od wewnątrz pokryte są emaliowaną powłoką zabezpieczającą garnek przed zniszczeniem. Są one bezpieczne i dość tanie, a do tego ich materiał nie wchodzi w reakcję z żywnością. Dzięki temu gotowane dania mają zawsze ten sam smak. Wadą garnków emaliowanych jest to, że emalia może szybko się kruszyć. Do takich naczyń należy zatem używać wyłącznie drewnianych łopatek i łyżek.

Garnki aluminiowe

Oprócz produktów stalowych i emaliowanych możesz również zdecydować się na garnki wykonane z aluminium, które są lekkie i równomiernie rozprowadzają ciepło. W większości propozycji znajdziesz dodatkowe powłoki wewnętrzne, które chronią jedzenie przed przywieraniem i bezpośrednim kontaktem żywności z aluminium. Czy mają jakieś wady? Nie można przygotowywać w nich kwaśnych potraw, ponieważ podczas ich podgrzewania będą uwalniać się szkodliwe substancje. Ponadto garnki z aluminium szybko tracą swoje ciepło.

Garnki żeliwne

Producenci oferują też dobre garnki na indukcję z żeliwa, które są najlepsze ze wszystkich wymienionych propozycji i jednocześnie najdroższe. Materiał jest odporny na praktycznie każde uszkodzenie – zarysowanie, mechaniczne czy rdzewienie. Dodatkowo dobrze i równomiernie rozprowadza ciepło, a jego trwałość sprawia, że żeliwne garnki są inwestycją na lata. Wady? Garnki żeliwne są ciężkie i dość wolno się nagrzewają. Zalecamy je więc do długiego gotowania, a nie do samego podgrzewania potraw.

Garnki teflonowe

Takie naczynia są proste w pielęgnacji, a dodatkowo sprawdzą się nawet dla amatorów gotowania. Teflon po prostu nie przypala potraw. Do garnków teflonowych należy używać drewnianych łyżek. Niestety teflon po pewnym czasie się zużywa. Wówczas zaczyna się marszczyć i odpryskiwać, a więc przestaje nadawać się do użycia.

Garnki ceramiczne

Mogą być z niej wykonane w całości lub mieć jedynie pokryte powłoką ceramiczną dno. To zdrowe garnki, ponieważ ceramika nie wchodzi w kontakt z żywnością. Ponadto są odporne na rdzę i długo utrzymują ciepło – po wyłączeniu kuchenki nawet do godziny!

Wady? Są ciężkie i należy ostrożnie się z nimi obchodzić – mogą nie przetrwać upadku, a dodatkowo, jeśli gorący garnek ceramiczny polejecie zimną wodą, to straci swoje właściwości zapobiegające przywieraniu.

Miedziane garnki do kuchni indukcyjnej

Szybko się nagrzewają, dobrze przewodzą ciepło, mają właściwości bakteriobójcze i łatwo utrzymać je w czystości. Wady? Są ciężkie i drogie. Ponadto nie wolno myć ich w zmywarce.

Szklane garnki na płytę indukcyjną

Takie naczynia wyglądają bardzo zjawiskowo i sprawdzają się nie tylko do podgrzewania potraw, ale też ich serwowania. Ponadto szkło nie wchodzi w reakcję z żywnością, jest odporne na zarysowania i łatwe w czyszczeniu. Wady? Garnki szklane są ciężkie, łatwo je zbić i podczas podgrzewania nagrzewają się też rączki, co utrudnia ich przenoszenie.

Na co jeszcze zwrócić uwagę w trakcie zakupu dobrych garnków na indukcję?

Zdecydowanie na przeznaczenie. Na rynku znajdziesz wiele różnych rodzajów garnków na indukcję dedykowanych przygotowaniu rozmaitych potraw. Do wyboru masz produkty do gotowania na parze, do makaronu, mleka, szparagów, szybkowary czy nawet sokowniki. Nie wiesz, który z nich będzie strzałem w dziesiątkę? W takim razie postaw na uniwersalny garnek, który nada się do wszystkiego.
Równie ważny jest rozmiar garnków. Dobrze, aby w każdym gospodarstwie domowym znalazły się przynajmniej trzy modele o różnych wielkościach, które pozwolą na przygotowywanie kilku potraw jednocześnie. Na szczęście producenci oferują rozmaite wersje rozmiarowe. Na Ceneo.pl znajdziesz garnki o średnicy wynoszącej od 10 do nawet 40 cm.
Nie bez znaczenia są także dodatkowe elementy sprzedawane w zestawie. Najlepiej kupować komplet garnków z pokrywami. Dzięki temu unikniesz kłopotu z poszukiwaniem dopasowanego rozmiarem modelu.
Na liście innych udogodnień, które warto wziąć pod uwagę w trakcie poszukiwania najlepszych garnków na indukcję, znalazły się:
  • nienagrzewające się uchwyty, które chronią przed poparzeniem w trakcie gotowania i sprawiają, że nie musisz się martwić o zakładanie rękawicy;
  • możliwość mycia w zmywarce – to ogromne ułatwienie dla osób, które chcą zaoszczędzić czas lub po prostu nie przepadają za ręcznym zmywaniem naczyń;
  • możliwość używania w piekarniku, dzięki której garnki nie ulegną uszkodzeniu w temperaturze wynoszącej nawet ponad 200 stopni Celsjusza.

Dobre garnki na indukcję – zobacz najlepsze propozycje

Jakie będą najlepsze garnki na indukcję? Zdecydowanie te, które cieszą się popularnością wśród użytkowników Ceneo.pl. Sprawdź nasze propozycje garnków na indukcję. Ranking zawiera cieszące się dobrymmi opiniami modele.

Prosty garnek Tadar 8 l

To polecany model wykonany ze stali nierdzewnej, mogący pochwalić się uniwersalnym zastosowaniem. Praktyczny produkt ma wykończenie satynowe i może być używany nie tylko na indukcji, ale także na kuchence ceramicznej, gazowej czy elektrycznej. Garnek jest wzbogacony o wewnętrzną miarkę, nitowane, nienagrzewające się uchwyty i szklaną pokrywkę, którą otrzymujesz w zestawie.

Garnek Gerlach Simple 7 l

To kolejny dobry garnek na indukcję, który łączy w sobie prostotę z funkcjonalnością. Polecany model jest wykonany ze stali nierdzewnej 18/10, może być myty w zmywarce, a do tego jest odporny na korozję, uszkodzenia mechaniczne i działanie wysokich temperatur. Na liście jego zalet znalazły się duże i wygodne uchwyty, idealnie wyprofilowany rant i płaska powierzchnia wewnętrzna.

Garnek z przykrywką Lamart Marble 4 l

To uniwersalny model wykonany z wytrzymałego aluminium, które połączono z powłoką marble. Dzięki temu jest on odporny na przypalanie, zadrapanie i wysokie temperatury. Garnek jest przeznaczony do użytku na kuchence indukcyjnej, ceramicznej, elektrycznej i gazowej.

Garnek z pokrywą Ambition Jasper 20163

Kolejny dobry garnek na indukcję wykonany z aluminium. Model o pojemności 6,7 l jest uniwersalny, odporny na ścieranie i przywieranie potraw, a producent dodaje do niego pokrywkę ze szkła hartowanego. Produkt ma dodatkowo powłokę Qualum Basic Stone Edition i nienagrzewające się uchwyty oraz jest przystosowany do wszystkich typów kuchenek.

Garnek Gerlach Granitex 4,4 l

Czarny, designerski model, który wyposażono w jedną z najlepszych powłok ceramicznych na rynku: Ilag Xera Dur 2® Ceramic Non Stick. Dzięki temu produkt jest zabezpieczony przed ścieraniem, przypalaniem i przywieraniem. Co więcej, może być używany na każdej kuchence, a czterowarstwowe dno z dyskiem ze stali nierdzewnej gwarantuje równomierną dystrybucję ciepła. W zestawie otrzymujesz pokrywkę ze szkła hartowanego.
Autorka: Katarzyna Wendzonka