Data modyfikacji:

Jak wybrać dobre garnki do gotowania?

Kupno garnków to wieloletnia inwestycja, warto zatem postawić na dobrą jakość i dostosować je odpowiednio do swoich potrzeb. Wbrew pozorom nie jest to wcale takie proste i wymaga poświęcenia uwagi. Jakie garnki kupić? Aby ułatwić ci wybór, przedstawiamy poradnik, na co zwrócić uwagę przy wyborze dobrych garnków.

dobre garnki

Jakie będą najlepsze garnki?

Jak wybrać najlepsze garnki? Przed kupnem garnków należy określić kilka istotnych czynników:

  • materiał wykonania,
  • przeznaczenie,
  • rodzaj powłoki,
  • rodzaj kuchenki, na której będą używane,
  • posiadane certyfikaty i atesty.

Jak wybrać dobre garnki? Materiał i grubość dna

Na rynku dostępny jest szeroki wybór garnków o różnych parametrach, warto zapoznać się, z jakiego materiału są wykonane i co się z tym wiąże. Kupujący ma do wyboru garnki:

  • żeliwne,
  • miedziane,
  • ceramiczne,
  • ze stali nierdzewnej,
  • aluminiowe,
  • szklane.

Zapoznając się z materiałami, warto także zwrócić uwagę na grubość dna, które ma szczególne znaczenie w przypadku garnków do indukcji.

Garnki żeliwne

Jakie garnki są najzdrowsze? Główną zaletą stosowania garnków żeliwnych jest możliwość ugotowania posiłków bez tłuszczu. Dzięki szybkiemu rozgrzewaniu i utrzymywaniu ciepła przygotowanie potraw zajmuje mniej czasu w porównaniu do garnków wykonanych z innych materiałów, a grube dno zapobiega przypalaniu się posiłków.

Żeliwne garnki to wieloletnia inwestycja, odpowiednio impregnowane są bowiem bardzo wytrzymałe. Do minusów korzystania z naczyń żeliwnych zaliczyć można ich wagę (nawet do kilku kilogramów) oraz brak możliwości przygotowania kwaśnych potraw (materiał wchodzi w reakcję z posiłkiem, zmieniając jego walory smakowe).

Garnki miedziane

Dobre garnki miedziane cechuje zwykle unikalne wzornictwo, duża odporność na zniszczenia, ale także nieco wyższa półka cenowa. Dzięki właściwości miedzi, jaką jest dobre przewodnictwo ciepła, osoba gotująca może w pełni kontrolować temperaturę podczas gotowania posiłków. Minusem garnków miedzianych może być ich stosunkowo wysoka waga.

Garnki ceramiczne

Ceramika dedykowana jest alergikom, ponieważ jak dotąd nie udokumentowano wpływu tego materiału na potrawy (brak uwalniania szkodliwych substancji). Dodatkowym atutem tego materiału jest możliwość gotowania z wykorzystaniem niewielkiej ilości tłuszczu. Do minusów garnków ceramicznych zaliczyć można łatwą podatność na uszkodzenia, szczególnie spowodowane wysoką temperaturą.

Garnki ze stali nierdzewnej

Szukasz uniwersalnych dobrych garnków? Ze względu na wiele plusów płynących z korzystania z garnków ze stali nierdzewnej bardzo często goszczą one w kuchniach. Stal nierdzewna to trwały materiał odporny na uszkodzenia, korozję oraz wysoką temperaturę, jest łatwy w czyszczeniu i konserwacji.

To wszystko w połączeniu z grubym dnem, który zapobiega przywieraniu pokarmu, sprawia, że według wielu użytkowników garnki z tego materiału są najlepszym wyborem. Jednak należy pamietać, że nie są to naczynia bez wad. Stal może wchodzić w reakcję z pokarmem i wpłynąć na walory smakowe, dodatkowo może być wymieszana z niklem, który jest alergenem.

Garnki aluminiowe

Przez swoją popularność, łatwą dostępność, wytrzymałość i stosunkowo niską cenę, często uważane są za najlepsze garnki do gotowania. Warto jednak wiedzieć, że aluminium zawarte w naczyniach przenika do przygotowanych posiłków zarówno podczas gotowania, jak i przechowywania pokarmu, zwłaszcza jeśli są one kwaśne. Garnki aluminiowe dobrej jakości rozwiązują ten problem przez pokrycie naczyń powłoką, na przykład z teflonu.

Garnki szklane

Co prawda szkło jest materiałem, który w łatwy sposób można zniszczyć poprzez stłuczenie lub wyszczerbienie, jednak dla wielu zainteresowanych to właśnie najlepsze garnki. Głównym argumentem przemawiającym za tym typem naczyń jest zdrowotność: szkło nie uczula, nie przenika do pokarmu, nie zmienia walorów smakowych potraw, nie chłonie tłuszczu oraz barwników.

Dodatkowo garnki wykonane ze szkła mają wiele zastosowań, mogą być użytkowane do gotowania (w tym także w wysokich temperaturach), przechowywania pokarmu, pieczenia w piekarniku, podgrzewania w mikrofali, a także jako element zastawy stołowej do podania posiłków. Minusem garnków wykonanych ze szkła jest ich waga oraz szybka utrata ciepła.

Jaka powłoka w dobrych garnkach?

Powłoka w znaczny sposób wpływa na użytkowanie garnków. Zapobiega bowiem przywieraniu pokarmów, ułatwia czyszczenie oraz impregnację. Oczywiście nie każdy materiał nadaje się do pokrycia. Garnki ze szkła, żeliwne oraz ze stali są pozbawione powłok.

Kupujący mają do wyboru następujące powłoki.

Powłoka teflonową

Najbardziej popularna, umożliwia ograniczenie tłuszczu, chroni przed przypalaniem i przywieraniem posiłków. Łatwo jednak ulega uszkodzeniu oraz w słabej jakości garnkach może wydzielać szkodliwe substancje.

Powłoka tytanową

Dobrej jakości garnki z powłoką tytanową to inwestycja na wiele lat, tytan daje wytrzymałość na zniszczenia oraz odporność na wysokie temperatury, jest łatwy w pielęgnacji. Dodatkowo garnki tytanowe nie wchodzą w reakcję z posiłkami i pozwalają na minimalizowanie zużycia tłuszczu.

Powłoka marmurową

Jest to powłoka, która idealnie sprawdzi się zarówno do gotowania, ale także do pieczenia oraz smażenia, pozwala na minimalizowanie zużycia tłuszczu, nie wchodzi w reakcje z posiłkami oraz nie wydziela szkodliwych substancji. Należy jednak wiedzieć, jak czyścić i pielęgnować powłokę marmurową, w prosty sposób może ona ulec uszkodzeniu.

Jak wybrać dobre garnki na indukcję?

Najlepsze garnki to takie, które oprócz tego, że wykonane są z dostosowanego do naszych potrzeb materiału, pasują również do używanej przez nas kuchenki. W przypadku kuchenek ceramicznych lub gazowych nie ma jednoznacznych, konkretnych restrykcji co do rodzaju naczynia – wyjątkiem są tutaj garnki indukcyjne, które dedykowane są jedynie płytom indukcyjnym.

Jakie garnki do indukcji będą najlepsze? To często zadawane pytanie. Płyta indukcyjna, jak sama nazwa wskazuje, wzbudza prąd elektryczny w wyniku indukcji, po kontakcie z dnem garnka wyposażonym w ferromagnetyk. Jak łatwo się domyślić – nie wszystkie garnki posiadają takie rozwiązanie. Garnki szklane, aluminiowe oraz miedziane nie mogą być wykorzystywane do płyt indukcyjnych, pozostałe mogą ale nie muszą.

Jak zatem ocenić, czy wybrany garnek sprawdzi się na płycie indukcyjnej? Jest na to kilka sposobów: naczynia powinny być oznaczone symbolem zwojnicy, dno powinno reagować na magnes, średnica wyższej części garnka powinna być taka sama lub większa niż dno. Najprościej mówiąc, najlepszymi garnkami do indukcji są te, które są dedykowane przez producentów do tego rodzaju kuchenki.

Dostosowanie garnków do potraw

Przed dokonaniem zakupu warto także określić rodzaj kuchni, który króluje w domu. Dla fanów kuchni azjatyckiej oraz smażonych makaronów z warzywami idealnie sprawdzi się wok. W przypadku, kiedy to mięso stanowi główny składnik obiadów, warto zastanowić się nad garnkami dedykowanymi do duszenia, które poprzez swoją konstrukcję wspierają aromat potraw.

Nie masz czasu na gotowanie? Garnki typu szybkowar nadchodzą z pomocą. Przygotowanie posiłków jest błyskawiczne. Fani kuchni włoskiej powinni zaopatrzyć się w specjalne garnki do gotowania makaronów, które mają odpowiednie kształty oraz durszlak. Na rynku dostępne są także garnki do gotowania mleka, które są bardzo przydatne w przypadku posiadania dzieci, dla których mleko stanowi ważny element diety.

Autor: Bartłomiej Mazurek