Data modyfikacji:

Jakie garnki są najzdrowsze? Zdrowe, trwałe i bezpieczne garnki

Jak się okazuje – na nasze zdrowie ma wpływ nie tylko to, co wkładamy do garnka, ale także rodzaj naczynia, w którym przygotowujemy żywność. Które z nich warto mieć w swojej kuchni, a których należy jak najszybciej się pozbyć? Bierzemy pod lupę wyposażenie domowej kuchni i sprawdzamy, jakie garnki są najzdrowsze.
jakie garnki są najzdrowsze

Zdrowe garnki – inwestycja w zdrowie czy zbędny wydatek?

Wyposażenie domu, w tym również kuchni, bardzo często naraża nas na wydatek rzędu kilku, a nawet kilkunastu tysięcy złotych. Warto jednak pamiętać, że na niektórych rzeczach nie należy oszczędzać.

Jedną z nich jest, oczywiście, nasze zdrowie, o które powinniśmy zadbać już podczas przygotowywania posiłków. Wystarczy wybrać dobre garnki, aby ochronić organizm przed codzienną dawką szkodliwych substancji.

Dlaczego wybór odpowiednich garnków jest tak ważny? Naczynia są każdego dnia narażone na działanie wysokich temperatur, pod których wpływem mogą uwalniać się nie tylko szkodliwe, ale nawet rakotwórcze substancje.

Droga z rondla do jedzenia jest najkrótsza, dlatego to właśnie w posiłkach znajdziesz najwięcej niezdrowych dodatków, które mają negatywny wpływ na ludzkie zdrowie.
Wśród najczęściej występujących szkodliwych substancji można wyróżnić:
  • metale ciężkie,
  • nikiel, na który wiele osób jest uczulonych,
  • kwas perfluorooktanowy (PFOA),
  • miedź,
  • aluminium.
Warto także pamiętać, że im gorsza jakość materiału, z którego powstały garnki, tym większe prawdopodobieństwo, że ulegną one uszkodzeniu podczas gotowania.

Jakie garnki są najzdrowsze? Popularne rodzaje rondli pod lupą


Garnki szklane

Choć nie należą do najczęściej wybieranych naczyń, zdecydowanie są bezpieczne dla ludzkiego zdrowia. Przygotowywanie w nich posiłków jest polecane przede wszystkim alergikom, ponieważ rondle są wolne od chromu, niklu czy kadmu.

Co więcej, tego typu produkty, o ile pochodzą od zaufanego producenta, mają także właściwości antybakteryjne, są łatwe w utrzymaniu w czystości oraz nie wpływają na walory smakowe przygotowywanych w nich dań.

Garnki ze stali nierdzewnej

Mówiąc o zdrowych garnkach, nie można nie wspomnieć o wyposażeniu kuchni wykonanym ze stali nierdzewnej. Materiał, który w ostatnich latach zdobył dużą popularność, może pochwalić się wysoką odpornością na uszkodzenia mechaniczne, korozję czy zarysowania. Dodatkowo nie niszczy się pod wpływem wysokich temperatur, które są codziennością w domowej kuchni.

Jakie garnki ze stali nierdzewnej są najzdrowsze? Te wykonane w 18% z chromu i 10% niklu – higieniczne naczynia zapobiegają powstawaniu bakterii, jednak nie są odpowiednie dla alergików.

Przeczytaj także: jakie garnki do indukcji wybrać

Garnki ceramiczne

A dokładniej z powłoką ceramiczną, znajdują się na szczycie najzdrowszych elementów wyposażenia kuchni. Materiał wykorzystany do ich produkcji jest wolny od toksycznych i szkodliwych dla ludzkiego zdrowia substancji, a do tego sprawdzi się doskonale w domach alergików.

Garnki z ceramiki są dodatkowo wytrzymałe i nie wpływają na zmianę smaku przygotowywanych w nich potraw. Na rynku znajdziesz modele z powłoką ceramiczną, w całości wykonane z ceramiki lub garnki silarganowe.

Garnki żeliwne

Najczęściej powstają ze stopów węgla i żelaza, dzięki czemu są polecane osobom, poszukującym wyposażenia kuchni, które posłuży im przez długie lata. Dostępne na rynku modele mogą pochwalić się wysoką odpornością na zarysowania, pęknięcia i uszkodzenia mechaniczne.

Zdrowe garnki żeliwne są jednak dość drogie i ciężkie, jednak zdecydowanie są warte swojej ceny. Produkty doskonale kumulują ciepło, a podczas gotowania nie wydzielają szkodliwych związków. Zdrowe garnki żeliwne są również odpowiednie dla alergików.

Zdrowe garnki z aluminium anodowanego

Na pierwszy rzut oka mogą budzić kontrowersje – w końcu materiał nie jest uznawany za najbezpieczniejszy dla ludzkiego zdrowia. Sekret tkwi z odpowiednim sposobie produkcji.

Marki wykorzystują specjalne materiały, w tym przypadku tworzywa pokryte tlenkiem glinu (III), które skutecznie chronią pożywienie przed przenikaniem do niego szkodliwych związków.

Co ciekawe, większość dostępnych obecnie modeli garnków z aluminium jest już anodowanych. Szczególną ostrożność należy zachować jednak podczas gotowania w starych rondlach, które mogą wytwarzać szkodliwe związki.

Przeczytaj również: zestaw garnków: ranking

Garnki z powłoką tytanową

To zdecydowanie jeden z najzdrowszych rodzajów naczyń do gotowania. Tworzywo, z którego wykonano powłokę, jest trwałe oraz niezwykle odporne na uszkodzenia, ścieranie czy działanie wysokich temperatur.

Co więcej, nie zawiera niklu i metali ciężki, dzięki czemu zdrowe garnki mogą być używane przez alergików.

Garnki wykonane z granitu

Dobrym wyborem są również tzw. zdrowe garnki wykonane z granitu lub marmuru – materiałów, które wykazują wysoką odporność na uszkodzenia i działanie wysokich temperatur. Trwałość naczyń sprawia, że nawet zarysowania i pęknięcia nie są w stanie spowodować zagrożenia dla ludzkiego zdrowia.

Których garnków unikać?

Wiesz już, jakie garnki są najzdrowsze. Pora przyjrzeć się tym rodzajom, które nie są do końca bezpieczne dla ludzkiego zdrowia, a i tak bardzo często goszczą w domowych kuchniach.

Szczególną ostrożność należy zachować w trakcie użytkowania garnków ze słabej jakości i taniej stali nierdzewnej, które pod wpływem wysokiej temperatury uwalniają do pożywienia szkodliwe metale ciężkie. Ten typ naczyń nie jest również odpowiedni dla osób uczulonych na nikiel.

Podobnie jest w przypadku garnków aluminiowych nieanodowanych oraz miedzianych bez dodatku specjalnej powłoki zabezpieczającej. Co ciekawe, rondle z powłoką teflonową również mogą być niebezpieczne dla zdrowia, jednak wyłącznie w sytuacji, gdy zostały kupione od nieznanego producenta.

Wystarczy, że zdecydujesz się na zestaw naczyń od renomowanej marki, aby móc cieszyć się smacznymi posiłkami bez dodatku szkodliwych substancji.
Autorka: Katarzyna Wendzonka