Garnki z powłoką tytanową
To zdecydowanie jeden z najzdrowszych rodzajów naczyń do gotowania. Tworzywo, z którego wykonano powłokę, jest trwałe oraz niezwykle odporne na uszkodzenia, ścieranie czy działanie wysokich temperatur.
Co więcej, nie zawiera niklu i metali ciężki, dzięki czemu zdrowe garnki mogą być używane przez alergików.
Garnki wykonane z granitu
Dobrym wyborem są również tzw. zdrowe garnki wykonane z granitu lub marmuru – materiałów, które wykazują wysoką odporność na uszkodzenia i działanie wysokich temperatur. Trwałość naczyń sprawia, że nawet zarysowania i pęknięcia nie są w stanie spowodować zagrożenia dla ludzkiego zdrowia.
Których garnków unikać?
Wiesz już, jakie garnki są najzdrowsze. Pora przyjrzeć się tym rodzajom, które nie są do końca bezpieczne dla ludzkiego zdrowia, a i tak bardzo często goszczą w domowych kuchniach.
Szczególną ostrożność należy zachować w trakcie użytkowania garnków ze słabej jakości i taniej stali nierdzewnej, które pod wpływem wysokiej temperatury uwalniają do pożywienia szkodliwe metale ciężkie. Ten typ naczyń nie jest również odpowiedni dla osób uczulonych na nikiel.
Podobnie jest w przypadku garnków aluminiowych nieanodowanych oraz miedzianych bez dodatku specjalnej powłoki zabezpieczającej. Co ciekawe, rondle z powłoką teflonową również mogą być niebezpieczne dla zdrowia, jednak wyłącznie w sytuacji, gdy zostały kupione od nieznanego producenta.
Wystarczy, że zdecydujesz się na zestaw naczyń od renomowanej marki, aby móc cieszyć się smacznymi posiłkami bez dodatku szkodliwych substancji.