Data publikacji:

Jak wybrać najlepszy blender? Ranking blenderów polecanych przez Magazyn Ceneo

Najlepszy blender pomoże ci przygotować pyszne desery, zupy i aksamitnie kremowe dania. Jaki będzie dobry blender do domowego zastosowania? Podczas tworzenia naszego rankingu zwróciliśmy uwagę na takie aspekty, jak:

  • moc,
  • czas pracy
  • rodzaj noża,
  • rodzaj końcówki miksującej,
  • rodzaj uchwytu,
  • dodatkowe akcesoria.
blender ręczny ranking

Ranking najlepszych blenderów ręcznych

Wybraliśmy 10 najpopularniejszych na Ceneo.pl blenderów ręcznych, które cieszą się dobrymi opiniami użytkowników. Sprawdź najlepszy blender do twojej kuchni.

Blender ręczny czy kielichowy – jaki wybrać?

Konkurentem blendera ręcznego jest blender kielichowy. Który z nich wybrać: blender ręczny czy kielichowy? Model kielichowy cechuje się dużą skutecznością miksowania, także produktów bardzo twardych, np. lodu czy zamrożonych owoców. Kształt kielicha zaprojektowany jest w taki sposób, by cała zawartość rozdrobniona była równomiernie. Jeżeli zamierzasz przygotowywać smoothie lub koktajle, blender kielichowy na pewno się sprawdzi.

Kiedy lepszym wyborem jest blender ręczny? Przede wszystkim wtedy, gdy chcesz mieć bardziej uniwersalne urządzenie. Blenderem ręcznym zmiksujesz składniki bezpośrednio w używanym naczyniu, więc nie musisz przelewać potrawy do kielicha. Najlepszy blender ułatwi więc przygotowanie zupy krem, dżemów czy aksamitnych sosów. W niewielkich kuchniach, gdzie każdy centymetr powierzchni jest na wagę złota, zaletą jest też niewielki rozmiar urządzenia. Bez trudu schowasz go do szafy wraz z pozostałymi akcesoriami.

Jaka moc blendera będzie najlepsza?

Kluczowym parametrem blendera kielichowego jest moc. Mocny blender to nieocenione narzędzie w kuchni. Im mocniejszy silnik, tym lepiej. Jest on niezbędny do równomiernego zmiksowania twardych lub gęstych produktów. Na rynku znajdziesz blendery ręczne o mocy od ok. 200 do 1200 W, choć można spotkać się z modelami o mocy 2000 W.

Te słabsze nadają się głównie do mieszania płynów, np. przygotowywania ciasta naleśnikowego czy miksowania świeżych owoców. Jeżeli planujesz siekać lód, mrożone warzywa lub przygotowywać masło orzechowe, wybierz blender ręczny o mocy min. 600 W. Uwaga! Za wysoką mocą muszą iść w parze dobrej jakości materiały. W innym wypadku mocny silnik wyłamie sprzęgło łączące go nożami tnącymi lub ukręci wałek.

Zobacz nasz ranking blenderów kielichowych

Czas pracy dobrego blendera

Wysoka moc to jedna strona medalu. Druga, często przemilczana, to maksymalny czas pracy. Jeżeli w instrukcji znajduje się informacja, że silnik nie powinien pracować z maksymalną mocą dłużej niż kilkanaście sekund, wybierz inny model. Choć blendera ręcznego z rankingu używa się raczej sporadycznie i krótko, powinien mieć system efektywnego chłodzenia silnika. Mimo to postaraj się robić przerwy w pracy co ok. 1 minutę, a miksując twarde rzeczy – nawet co 30 sekund. Dzięki temu na pewno nie spalisz silnika blendera i posłuży ci on znacznie dłużej.

Jaki blender wybrać? Końcówka miksująca?

Przy tworzeniu rankingu blenderów ręcznych wzięliśmy też pod uwagę rodzaj końcówki miksującej. Stopa miksująca może być wykonana z plastiku lub stali nierdzewnej. Tę pierwszą znajdziesz głównie w niedrogich urządzeniach, przeznaczonych do prostych prac kuchennych. Plastikowej końcówki nie powinno się zanurzać w gorących potrawach ani miksować nią na rozgrzanej patelni. Trzeba się również upewnić, że wyprodukowano ją z plastiku niezawierającego bisfenolu.

Najlepsze blendery mają stalową końcówkę. Jest ona trwalsza, ale również bardziej funkcjonalna — nie odbarwia się do warzyw, owoców czy potraw o intensywnych kolorach i można jej używać do dań o wysokiej temperaturze. Sprawdza się np. przy blendowaniu zup.

Sprawdź również, co to jest malakser i kiedy warto go kupić

Rodzaje noży w blenderach

Noże w blenderach ręcznych wykonane są ze stali szlachetnej. Podstawową różnicą jest to, czy są umieszczone w stopce urządzenia na stałe, czy też można je wymieniać. W przypadku wymiennych ostrzy, możesz chociażby wymienić zwykłe noże na bardziej specjalistyczne (do kruszenia lodu, ubijania, siekania).
Zazwyczaj blendery mają po 2 skrzydełka noży. Zdarzają się już jednak droższe modele z 4 lub 6 skrzydełkami. Co daje większa liczba ostrzy? Pozwala na szybsze i dokładniejsze rozdrabniania produktów i lepiej radzi sobie z twardszymi produktami. Zwróć również uwagę na blendery z nożami, które działają w kierunku poziomym i pionowym. Dają gwarancję doskonałego rozdrabniania.

Ergonomiczny uchwyt podstawą dobrego blendera

Jeśli chcesz, żeby praca z blenderem była jak najbardziej wygodna, szukaj ergonomicznego uchwytu. W przypadku blendera ręcznego z rankingu to absolutna podstawa — taki uchwyt pozwala na pewne trzymanie nawet wówczas, gdy urządzenie działa na pełnych obrotach. Jak producenci oznaczają wygodne rączki? Najczęściej piszą o nich, że są antypoślizgowe. To bardzo ważne, zwłaszcza że w kuchni zdarza się pracować mokrymi dłońmi. Ponadto szukaj oznaczenia „soft-touch”. To innowacyjna powłoka, która pozwala na bezpieczne i komfortowe trzymanie rączki.
blender

Tryb turbo blendera ręcznego

Tryb turbo dostępny jest już w zdecydowanej większości blenderów, ale upewnij się przed zakupem urządzenia, że znajdziesz w instrukcji taką opcję. To tryb, który pozwala na chwilowe działanie blendera na najwyższych obrotach. Pomaga to w rozdrabianiu bardzo twardych produktów — może się przydać chociażby przy rozgniataniu orzechów.

Jakie końcówki w dobrym blenderze?

Najprostsze blendery ręczne wyposażone są w końcówkę z nożykami, która jest dość uniwersalna — pozwala na rozdrabianie pokarmów i produktów czy blendowanie zup albo dań typu curry. Natomiast na rynku znajdziesz także zestawy: blender plus kilka końcówek, takich jak trzepaczka do ubijania czy spieniania do mleka. Pamiętaj także, że możesz szukać stópek blendera ręcznego z wymienianymi ostrzami (np. do rozdrabiania lodu albo wyjątkowo trudnych produktów).

Czy warto inwestować w dobry blender ręczny z dodatkowymi końcówkami? Jeśli chcesz, żeby blender służył Ci wyłącznie do blendowania od czasu do czasu, wówczas ta podstawowa końcówka z dwoma skrzydełkami noży wystarczy w zupełności.

Dodatkowe akcesoria najlepszych blenderów ręcznych

Blendery ręczne są również sprzedawane z dodatkowymi akcesoriami. Są to najczęściej inne końcówki, ale poszukaj blendera w zestawie z wąskim, ale wysokim pojemnikiem. To bardzo przydatne wyposażenie, ponieważ pomaga w ubijaniu i blendowaniu — możesz w nim łatwo rozdrobnić zioła i orzechy na domowe pesto albo zrobić popularny, wegański majonez z aquafaby.
Droższe modele są wyposażone również w zamykany, niższy pojemnik z tarczami rozdrabniającymi. Dzięki niemu możesz szybko przygotować surówkę z marchewki czy pokroić ogórki na pikle.

Przy wyborze blendera kieruj się przede wszystkim swoją wygodą oraz rzeczywistymi potrzebami — nie ma sensu inwestować w blender z wieloma końcówkami i akcesoriami, jeśli będziesz używać go kilka razy w roku. Pamiętaj jednak, żeby zwrócić uwagę na takie parametry jak moc, rodzaj noża czy tworzywo, z którego została wykonana końcówka miksująca.
Zdjęcie: Envato Elements
Autor: Szymon Sonik