Data publikacji:

Jaki kamień do pizzy wybrać? Ranking najlepszych

Uwielbiasz samodzielnie przyrządzać pizzę? A może szukasz prezentu dla jej miłośnika? Strzałem w dziesiątkę jest kamień do wypieku. To praktyczne akcesorium kuchenne, które przyspiesza czas pieczenia, jednocześnie gwarantując aromat jak w prawdziwej włoskiej pizzerii. Jaki kamień do pizzy kupić? Sprawdź ranking polecanych produktów.
jaki kamień do pizzy

Jakie są zalety pieczenia pizzy na kamieniu?

Zacznijmy od sprawdzenia, dlaczego pieczenie pizzy na kamieniu jest dobrym rozwiązaniem. Jak się okazuje, akcesorium ma wiele zalet. Pierwszą z nich jest wspomniana już we wstępie szybkość przygotowywania ciasta. Zazwyczaj wystarczy od 5 do 10 minut, aby pizza wyszła idealna.
Nie bez znaczenia jest również równomierne rozprowadzanie ciepła w trakcie pieczenia pizzy na kamieniu. Dzięki temu placek jest chrupiący, a dodatki – ser i ulubione produkty – soczyste i niespalone. Co więcej, nie trzeba się też martwić o przywieranie ciasta. W przeciwieństwie do tradycyjnej blachy pizza nie przykleja się do kamienia, dzięki czemu można bez problemu wyjąć ją z piekarnika.
Kamień do pizzy może być też używany do pieczenia innych rzeczy – pieczywa, ciastek, warzyw czy nawet mięsa.

Jaki kamień do pizzy wybrać? Poradnik zakupowy

Jaki kamień do pizzy wybrać? Zacznij od znalezienia odpowiedniego rodzaju. Na rynku znajdziesz cztery typy akcesoriów: granitowe, szamotowe, ceramiczne i wulkaniczne, przy czym ostatnia propozycja jest najrzadziej spotykana.
  • Granitowy kamień do pizzy – może pochwalić się wysokim komfortem użytkowania, dużą wytrzymałością i bezproblemowym czyszczeniem. Choć potrzebuje dużo czasu, aby się nagrzać, to jednocześnie magazynuje ciepło najdłużej ze wszystkich typów kamieni do pizzy. Warto pamiętać, że granit nadaje się najlepiej do pieczenia grubszego ciasta.
  • Szamotowy kamień do pizzy – jest tani i jednocześnie skuteczny, ponieważ długo utrzymuje ciepło. Akcesorium jest chętnie używane i w domach, i w pizzeriach.
  • Ceramiczny kamień do pizzy – dostępne w większości sklepów, lekkie i dość cienkie. To budżetowa opcja, która nie zapewnia jednak aromatu i smaku, na które możesz liczyć w trakcie korzystania z kamienia granitowego albo szamotowego.
  • Co jeszcze sprawdzić w trakcie zakupu kamienia do pizzy? Zdecydowanie jego rozmiar i kształt. Te parametry są jednak kwestią dość indywidualną. Jeśli np. planujesz przygotowywać ciasto tylko dla siebie lub dla dwóch osób – możesz zainwestować w mniejszy model. Z kolei jeżeli nie ograniczasz się wyłącznie do okrągłych wypieków, to warto rozważyć zainwestowanie w prostokątny albo kwadratowy kamień.
    Sprawdź też, czy interesujący cię kamień ma łopatkę albo uchwyty, które ułatwią wkładanie i wyciąganie go z piekarnika. Niektórzy producenci dodają także do swoich produktów akcesoria, np. nóż do pizzy.

    Kamień do pizzy – jak go używać?

    Masz już kamień do pizzy i nie wiesz, jak go używać? Przychodzimy z pomocą! Tak naprawdę jest to banalnie proste. Podstawą jest włożenie akcesorium do zimnego piekarnika. Najlepiej nastawić urządzenie na jak najwyższą temperaturę. Gdy będzie się nagrzewać, kamień zmagazynuje ciepło.
    W międzyczasie przygotuj pizzę – zrób ciasto lub użyj gotowego produktu, dopraw sos pomidorowy, starkuj ser i pokrój na kawałki ulubione składniki. Masz na to około 30-40 minut, bo właśnie tyle czasu potrzebuje kamień, aby się nagrzać.
    Kolejnym krokiem jest włożenie pizzy do piekarnika. Użyj do tego rękawiczek albo łopatki, aby się nie oparzyć. Pamiętaj, że kamień jest bardzo gorący. Odczekaj do 10 minut, aż ciasto się upiecze i gotowe. Smacznego!

    Jaki kupić kamień do pizzy? Ranking TOP 5 produktów

    Wiesz już, jaki kamień do pizzy wybrać i dlaczego warto mieć go w swojej kuchni. A jakie konkretne modele cieszą się największą popularnością? Sprawdź nasze zestawienie produktów, które są najchętniej wybierane przez użytkowników Ceneo.

    Kamień szamotowy do pieczenia pizzy Vilde

    Klienci chętnie wybierają zestaw do pieczenia pizzy, który zawiera nie tylko kamień szamotowy, ale także drewnianą deskę/łopatę i nóż. Producent reklamuje komplet jako solidny, wykonany z wysokiej jakości materiałów, które posłużą przez długi czas. My z kolei polecamy ten zestaw na prezent – dla ciebie lub innego miłośnika pizzy domowej roboty.

    Okrągły kamień do pizzy Browin

    Kolejną propozycją dla fanów pieczenia pizzy na kamieniu jest okrągłe akcesorium, które można używać także do wypieku bułek i chleba. Polecany produkt jest wykonany z ceramiki, która, jak pisze producent, jest odporna na uszkodzenia mechaniczne i wysokie temperatury. 

    Granitowy kamień do pizzy Stiv Trade

    Propozycja Stiv Trade to granitowy kamień do pizzy. Jak wspominaliśmy już wcześniej, to model, który doskonale nadaje się do przygotowania grubszego ciasta. Równie dobrze poradzi sobie z warzywami, rybami i mięsem oraz w trakcie grillowania. Kamień ma 38×36 cm oraz powierzchnię polerowaną z jednej strony i szczotkowaną (antypoślizgową) z drugiej. W zestawie otrzymujesz drewnianą łopatkę, która ułatwia wyciąganie pizzy z piekarnika. 

    Kwadratowy kamień do pizzy Küchenprofi

    Nie wiesz, jaki kwadratowy kamień do pizzy wybrać? Może spodoba ci się model Küchenprofi z praktycznymi stopkami. Do jego produkcji wykorzystano kordieryt, który rozgrzewa się w 10-15 minut, dobrze pochłania wilgoć i nadaje się też na grilla.

    Kamień do pizzy GÖTZE & JENSEN

    Ranking polecanych kamieni do pizzy zamyka propozycja GÖTZE & JENSEN. To model wykonany z kordierytu, który równomiernie rozprowadza ciepło, gwarantując, że ciasto będzie chrupkie i idealnie wypieczone. Do jego zalet zaliczamy też odporność na bardzo wysokie temperatury, łatwość czyszczenia oraz dodatek praktycznych zintegrowanych uchwytów.
    Zdjęcie: Envato Elements
    Katarzyna Wendzonka
    Katarzyna Wendzonka

    Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej. Miłośniczka kawy, dobrych seriali, thrillerów i pisania. Największą przyjemność sprawia jej tworzenie tekstów na temat mody, pielęgnacji, jedzenia oraz wszystkiego, co związane z marketingiem internetowym.