Data publikacji:

Jak zrobić kawę z aeropressu?

Kawa jak z najlepszej kawiarni, wykonana niedrogim domowym sposobem? Z aeropressem to możliwe. To proste w budowie i użytkowaniu urządzenie, które umożliwia zaparzenie pysznego napoju niczym z drogiego ekspresu. Jak zrobić kawę z aeropressu? Jakie ziarna wybrać? Sprawdź!

Aeropress do kawy – co to jest?

Aeropress to proste urządzenie, dzięki któremu w domowym zaciszu zaparzysz pyszną kawę dorównującą smakiem tej z najlepszych kawiarni. Jest ono o wiele tańsze niż bardziej skomplikowane ekspresy ciśnieniowe do kawy. Aeropres został stworzony w 2005 roku przez Alana Adlera, zaś jego nazwa wzięła się z faktu, że podczas przygotowywania napój przeciskany jest przez filtr za pomocą znajdującego się w środku powietrza. Dzięki temu kawa z aeropressu smakuje podobnie jak ta przygotowywana w ekspresie ciśnieniowym.

Urządzenie składa się z:
  • poliwęglanowego cylindra
  • tłoku z uszczelką
  • sitka
  • tłoku z uszczelką
  • sitka, w którym umieszcza się filtr
  • do zestawu dołączane są specjalne mieszadełko
  • lejek
  • miarka do kawy

Zalety aeropressu do kawy

Urządzenie to ma wiele niekwestionowanych zalet. Przede wszystkim, pozwala przyrządzić przepyszną kawę na wiele różnych sposób. Ponadto:
  • jest znacznie tańsze niż ekspres,
  • jego niewielki rozmiar sprawia, że idealnie sprawdza się w podróży,
  • łatwo się czyści,
  • jest proste w obsłudze,
  • umożliwia eksperymentowanie z przepisami, grubością mielenia, temperaturą, proporcjami, sposobem parzenia itp.

Jak zrobić kawę z aeropressu?

Kawę w aeropressie można zaparzyć na dwa sposoby – klasyczny oraz odwrócony (invert). W każdym przypadku podstawowe kroki wyglądają tak samo.

Podstawowe kroki w przygotowaniu kawy

Najpierw zmiel ziarna w młynku do uzyskania odpowiedniej grubości. Kawa do aeropressu powinna być zmielona nieco drobniej niż do drippera, ale grubiej niż do kawiarki. Odmierz ok. 16-20 gramów.
Włóż do sitka papierowy filtr dołączony do zestawu. Następnie przelej go wrzątkiem, tak aby w kawie nie było czuć smaku celulozy. Zagotuj wodę (najlepiej filtrowaną) i poczekaj, aż osiągnie temperaturę ok. 85-90 stopni. Możesz eksperymentować z wartością tego parametru. Do kawy z aeropressu nada się woda o temperaturze w przedziale 80-94 stopni. Powinno jej być ok. 200 ml. Teraz zdecyduj się na konkretną metodę parzenia.

Sposób klasyczny

Wyciągnij tłok z aeropressu, a cylinder zakręć sitkiem z nałożonym filtrem. Następnie urządzenie umieść na filiżance sitkiem do dołu. Do środka wsyp odmierzoną kawę i zalej wodą. Odczekaj ok. 2 minuty, a następnie za pomocą tłoka przeciśnij kawę przez sitko. Możesz również zastosować metodę wstępnego parzenia opisaną poniżej (przy sposobie invert).

Sposób odwrócony (invert)

Umieść tłok w cylindrze i postaw na nim urządzenie. Następnie do środka wsyp zmieloną kawę.  Zalej ją ok. 50 ml gorącej wody i zamieszaj dołączonym mieszadełkiem. Odczekaj ok. 30 sekund – jest to tzw. preinfuzja, czyli wstępne parzenie. Po tym czasie wlej połowę wody (możesz pominąć ten krok), zamieszaj i dolej resztę. Zaparzaj przez ok. 1,5-2 minuty. Ostatni raz przemieszaj, po czym zakręć sitkiem z filtrem.

Na koniec sprawnym ruchem obróć urządzenie sitkiem ku dołowi, umieszczając je na filiżance. Za pomocą tłoka przeciskaj delikatnie kawę przez 20-30 sekund. Zatrzymaj się w chwili, gdy usłyszysz charakterystyczne syczenie. Twoja kawa z aeropressu jest gotowa!

Jaka kawa najlepiej smakuje z aeropressu?

Aeropress to uniwersalne urządzenie, w którym smakować będzie praktycznie każda kawa. Pozwala wycisnąć z ziaren całą gamę smaków, a dzięki subtelnym zmianom metody parzenia uzyskać za każdym razem nieco inny napój.

Z tego powodu w aeropressie sprawdzą się wszelkie kawy złożone smakowo, pełne różnych nut i aromatów. Wielu specjalistów uważa również, że najlepiej wybierać te jasno palone lub po prostu jaśniej niż zwykle lubisz pijać. Jeśli więc przepadasz za kawą ciemno paloną, wypróbuj tę o średnim profilu. Oczywiście jednak najlepiej kieruj się własnymi preferencjami. Kawa z aeropressu bowiem zawsze wyjdzie pyszna!

Autor: Olga Wacholc