Data publikacji:

Kombiwar. Co to jest, jak działa i czy jest zdrowy?

Kombiwar jest dość znanym urządzeniem do gotowania rozmaitych posiłków. Można powiedzieć, że kombiwar to jeden z najtańszych produktów służących do przygotowywania zdrowych i smacznych produktów. Jest zalecany do mniejszych mieszkań, gdzie nie ma miejsca na przykład na tradycyjną kuchenkę gazową. Można z niego korzystać na działce, a nawet na wczasach. Dowiedz się, co to jest kombiwar — jak używać go w kuchni!
kombiwar co to

Kombiwar. Co to jest?

Kombiwar to produkt do uniwersalnego zastosowania w kuchni. Za jego pomocą można gotować, grillować, piec, a nawet rozmrażać artykuły spożywcze. Jego możliwości są uzależnione od modelu. W każdym razie kombiwar jest ceniony przez osoby, którym zależy na zdrowej diecie.
Jest to świetna alternatywa dla osób, które nie mają na przykład możliwości z korzystania z gazu, a nie chcą gotować w kuchence mikrofalowej z różnych względów lub mają ograniczony budżet na AGD. Oczywiście są inne, bardziej innowacyjne alternatywy dla kombiwarów, ale potrafią kosztować dużo więcej.
Najnowocześniejsze multicookery osiągają bardzo wysokie ceny, a przecież nie każdy może pozwolić sobie na takie wydatki. Tak więc za kombiwarem przemawia nie tylko zdrowa kuchnia, ale i ekonomia w gospodarstwie domowym.
Co ważne, zwłaszcza w dobie kryzysu energetycznego, kombiwar konsumuje znaczniej mniej energii niż typowy piekarnik. Warto go kupić, przynajmniej na czas trwania tego kryzysu, zwłaszcza jeśli rodzina jest przyzwyczajona do domowych posiłków. Konsumenci mają do wyboru kombiwary elektryczne lub halogenowe.
Co więcej, kombiwar nie zajmuje dużo przestrzeni. Po użyciu i umyciu kombiwara można schować go do szafki lub odstawić w każde inne dogodne miejsce. Zaletą kombiwara jest też to, że można go z łatwością przenosić. Nie jest to ciężkie urządzenie.
Osoby, które na co dzień stosują kombiwar, wady w nim większej nie widzą. Dla niektórych być może zbyt małą może okazać się misa ze szkła, do której wkłada się produkty spożywcze, ale to raczej będzie przeszkadzać przy większych przyjęciach niż przy standardowym obiedzie dla domowników. Oczywiście ta pojemność może być argumentem przemawiającym za tym, by przy bardzo dużej rodzinie go nie kupić. Jest to jednak wybór indywidualny. Ogólnie rzecz biorąc, gdy chodzi o kombiwar, opinie ma zazwyczaj pozytywne.

Kombiwar halogenowy. Czy jest zdrowy?

Odpowiedź na to pytanie jest bardzo prosta. Halogenowy kombiwar to bardzo zdrowe urządzenie, gdyż w trakcie gotowania nie wytwarza się na przykład dym. Żywność w trakcie obróbki termicznej nie traci swoich wartości odżywczych. Proces gotowania jest dość szybki. Kombiwar tego rodzaju jest ciekawą propozycją dla osób, które chcą dbać o swoją figurę.
Można w nim też gotować beztłuszczowo lub z niewielką ilością tłuszczu (na przykład oliwa z oliwek). Ta odmiana kombiwaru zdobywa coraz więcej zwolenników, którzy poszukują taniego, a zarazem dobrego multicookera. Ciekawa funkcja dotyczy samoczyszczenia. Jest to rewelacyjna opcja dla osób, które nie lubią myć wszelkiego typu garnków i naczyń.

Najlepsze kombiwary — ranking

Jeśli chodzi o bardzo dobry kombiwar, ranking może okazać się pomocny w zakupie tego urządzenia.

Kombiwar Yato Kombiwar 17 l czarny 1400 W

Wyróżnia się licznymi funkcjami (w tym funkcją odmrażania). Jest ładny pod względem designerskim (kolor czarny). Zużywa mało energii elektrycznej.

Kombiwar halogenowy Esperanza 18 L

Występuje w kolorze białym. Wyróżnia się dużą pojemnością. Szklaną misę można myć w zmywarce.

Kombiwar halogenowy BOTTI BW7503

Marka wyróżnia się świetnym designem, korzystną ceną i dobrą jakością swoich produktów.
Zdjęcie: Envato Elements

Dorota Zgutka
Dorota Zgutka

Uwielbia zakupy internetowe, przez co pisze o nich z czułością. Uprawia krótką formę literacką i komediodramat. Na co dzień jest związana ze Stowarzyszeniem Dom Kultury Niezależnej w Łodzi, gdzie pisze dla kultura.fm.