Data modyfikacji:

Końcówki do miksera. Które do czego?

Masz ich pewnie ze sześć w swoim opakowaniu. I do tego jeszcze kilka innych akcesoriów niewiadomego przeznaczenia. I weź tu sprawnie wyczaruj ciasto, kiedy nie wiesz, do czego to wszystko służy! Ach te końcówki do miksera! Do czego służą, jak je stosować, by nie zepsuć maszyny, a sprawnie uzyskać masę na ciacho, które szykujesz?

Które końcówki do miksera do ciasta drożdżowego?

Mocny mikser ręczny to nieoceniony pomocnik kuchenny. Wyrabianie ciasta drożdżowego nigdy wcześniej nie było tak szybkie, przyjemne i bezproblemowe. Oczywiście – tradycjonaliści wyśmieją możliwość wyrabiania drożdżowego przez maszynę. Wszak jedyny i właściwy sposób dla nich to ręczne zagniatanie ciasta drożdżowego. 
Jednak jeśli w biegu chcesz przygotować drożdżówki z truskawkami, nie chcesz brudzić rąk albo po prostu – nie chcesz poświęcać popołudnia na ręczne wygniatanie ciasta, to podpowiadamy, że końcówka do miksera do ciasta drożdżowego przypomina hak lub dużą spiralę. Jest ona precyzyjnym narzędziem, które wydajnie pomaga w pracach kuchennych.
Hak do ciasta drożdżowego świetnie poradzi sobie też z ciastem piernikowym. Precyzyjnie i szybko łączy składniki na ciasto kruche lub makaronowe.

Płaska końcówka w kształcie zaokrąglonego trójkąta z minimum jednym dużym otworem – końcówki miksera – do czego takie cudo?

To końcówka miksera do wyrabiania ciasta kruchego. Skąd taki dziwaczny kształt? To po to, by mieszadło nie wprowadzało powietrza do masy. Dzięki temu wszystkie składniki łączone w misie są ze sobą perfekcyjnie wymieszane. Jeśli zastanawiasz się, jak szybko utrzeć samo masło z cukrem, to zastosuj końcówkę do wyrabiania ciasta kruchego, a będziesz mile zaskoczona szybkimi efektami!

Końcówki do miksera – do czego służą? Do ubijania białek

Berło. W środku niewypełnione. To wygląd, który przypomina końcówka do ubijania białek. Dzięki swojemu specyficznemu kształtowi wprowadza do masy dużo powietrza. Masa staje się puszysta i delikatna. Ta końcówka jest dobra do przygotowywania kremów do ciast i wszelkich mas, które mają być lekkie i puszyste. 

Spiralki – końcówki do miksera – które do czego? 

Do czego, podczas pracy miksera, przysłużą się końcówki spiralki zakończone niewielkim haczykiem? Do ciast lejących się. Mało zbitych. Wśród nich znajdziesz większość serników oraz średnio puszystych ciast, na które kładzie się owoce. 

Końcówki do miksera. Które do czego? Dlaczego to zagadnienie jest tak ważne?

Bo nie każdy umie zagnieść drożdżowe, a chętnie by je zjadł. Bo nie każdemu chce się ręcznie ubijać (czasem bez sukcesu) pianę z białek na puszystą chmurkę do szarlotki. Bo nie każdy ma czas przed świętami robić piernik, a przecież ten domowy (nawet najbardziej skromny) jest lepszy niż ten kupiony w sklepie. 
A smakoszy słodkości jest wielu. Dlatego nowoczesne miksery są w stanie sprostać tak różnorodnym wymaganiom, jakie jesteś w stanie wymyślić na polu cukierniczym. 
Przed podjęciem decyzji o zakupie miksera rozważ, jakie funkcjonalności będą ci przydatne. Jeśli już wybierzesz dobrze, to masz praktycznie 100% gwarancję, że przygotowanie masy na ciasto odbędzie się z łatwością i przyjemnością. 

Jaki mikser kuchenny kupić?

Wśród mikserów możesz wybrać ręczne miksery lub stacjonarne. Dalej: z misą plastikową lub z misą metalową. Z całą paletą akcesoriów lub z akcesoriami podstawowymi. Wybierz to, co uważasz, że przyda ci się w kuchni. Ważna jest moc miksera – bardzo duża, jeśli planujesz wyrabiać ciasto drożdżowe. Lekkie ciasta (biszkopt) bez problemu wyrobi mikser o mocy do 400 W. Serniki będą wymagały użycia miksera o mocy powyżej 400 W. 
Zdjęcie: LightFieldStudios / Envato Elements
Ewa Doniec
Ewa Doniec

Podróże z plecakiem, kolarstwo szosowe, góry wysokie. Pilot wycieczek, absolwentka ekonomii oraz turystyki i rekreacji.