Data modyfikacji:

Maszynka do pierogów, czyli jak szybko lepić pierogi

Maszynka do pierogów to urządzenie, dzięki któremu szybko i sprawnie ulepisz kształtne pierogi. Wyróżniamy kilka rodzajów takich maszynek. Jak ich używać? Czy warto zainwestować w maszynkę do pierogów? Jak szybko lepić pierogi? Dowiesz się w artykule!

Maszynka do pierogów: co to jest?

Maszynka do pierogów to narzędzie, które pozwala na szybkie i sprawne ulepienie pięknych pierogów i uszek. Nowoczesne urządzenia wykrawają odpowiednie kształty z ciasta, a następnie zlepiają gotowe kluski i fantazyjnie ozdabiają ich brzegi.

Maszynki do pierogów mogą być plastikowe, aluminiowe lub metalowe, najczęściej jednak spotyka się te pierwsze. Oprócz klasycznych urządzeń do dużych pierogów istnieją również specjalne małe maszynki do uszek lub kołdunów.

Jeśli często lepisz pierogi i przepadasz za tymi mącznymi pysznościami, maszynka do pierogów z pewnością ci się przyda. Znacznie przyspiesza i ułatwia proces gotowania, ponadto jest ciekawym gadżetem. Nawet gdy nie robisz pierogów zbyt często, maszynka może przydać ci się np. przed świętami. Wtedy w końcu prawie wszyscy w Polsce zabierają się za lepienie!

Większość modeli jest naprawdę niedroga, więc warto pozwolić sobie na zakup takiego urządzenia. Maszynki do pierogów cieszą się dobrymi opiniami użytkowniczek i użytkowników.

Rodzaje maszynek do pierogów

Wyróżniamy kilka rodzajów maszynek do pierogów. Pierwszym z nich jest wykrawaczka lub wykrawacz. Urządzenie pozwala na wykrawanie z ciasta idealnie równych kształtów, na które później nakłada się nadzienie i lepi pierogi.

Nieco podobne jest radełko, które również pozwala na wykrawanie z ciasta pierogów, zostawiając na brzegach ładną falbankę. Warto wspomnieć, że w Internecie znaleźć można mnóstwo wykrawaczek o różnych kształtach, pozwalających lepić np. pierogi w kształcie serca.

Kolejny rodzaj maszynki do pierogów to proste narzędzie, które służy do zlepiania gotowych pierogów i tworzenia na ich brzegach ślicznej falbanki. Takie maszynki zaciskają kawałek ciasta z nadzieniem, formując zgrabnego, foremnego pierożka.

Elektryczna maszynka do pierogów przypomina tę do robienia domowego makaronu. Nowoczesne urządzenia wałkują ciasto, wykrawają kształty, a później zlepiają nadziane pierożki. Takie maszynki są jednak dosyć drogie.

Warto wspomnieć również o maszynkach do wykrawania i lepienia tortellini i ravioli. W końcu te włoskie kluseczki również można nazwać pierogami.

Ostatni rodzaj maszynki do pierogów to pierożnica lub pierogarka. Jak działa to sprytne urządzenie? Na pierożnicę należy położyć rozwałkowany płat ciasta, a w odpowiednie zagłębienia nałożyć farsz. Całość trzeba przykryć długim płatem ciasta, a następnie rozwałkować. I pierogi gotowe!

Jak używać maszynki do pierogów?

Jak używać maszynki do pierogów? Zależy to oczywiście od rodzaju urządzenia. Najpierw rozwałkuj ciasto za pomocą zwykłego wałka. Potem wykrój pierogi radełkiem lub wykrawaczką, a następnie zlep całość, używając zaciskającej się maszynki. Zamiast tych wszystkich czynności możesz po prostu użyć pierożnicy.

Jak szybko lepić pierogi?

Na koniec przedstawiamy kilka rad, jak szybko lepić pierogi. Przede wszystkim przygotuj dobre, sprężyste ciasto – nie może być ani za mokre, ani zbyt suche. Skorzystaj ze sprawdzonego przepisu, np. z Internetu.

Drugą kwestią jest farsz. Nie może być zbyt rzadki. Zadbaj również, aby nie wypływał z pierogów po zlepieniu – może to sprawić, że zaczną się rozklejać podczas gotowania. Aby porządnie zlepić pierogi, użyj maszynki lub widelca. Udekoruj je, tworząc na brzegach ładne wzorki. Pamiętaj również o przestrzeganiu czasu gotowania – pierogi nie powinny być ani surowe, ani rozgotowane.

Stosuj się do powyższych zasad oraz do przepisu, a z pewnością uda ci się ulepić pyszne i piękne pierogi.

pierogi

Autorka: Olga Wacholc