Data modyfikacji:

Panele do kuchni: wady i zalety. Jakie panele do kuchni wybrać?

W nowoczesnej kuchni wcale nie musisz stawiać na płytki podłogowe. Jeśli chcesz uzyskać naprawdę ciekawy efekt aranżacyjny i jednocześnie wykończyć trwałą posadzkę, dobrym pomysłem będą panele do kuchni. Zobacz, jakie panele do kuchni wybrać.

panele do kuchni

Panele do kuchni: ciekawa alternatywa dla płytek

Płytki podłogowe w kuchni to klasyczny element wystroju, ale czy jest to również jedyna opcja, jaką mamy do wyboru? Mimo że płytki są praktyczne, okazuje się jednak, że inne materiały wykończeniowe również mogą sprawdzić się w tak trudnych warunkach, jakie panują w kuchni. Jeśli szukasz dobrej alternatywy dla płytek podłogowych, zobacz, dlaczego warto postawić właśnie na panele do kuchni.

Panele do kuchni: zalety

Panele podłogowe do kuchni są ciekawym zabiegiem aranżacyjnym. Zobacz, jakie są plusy takiego rozwiązania.

  • Dobry efekt dekoracyjny – to szczególnie dobre rozwiązanie, jeśli w twoim domu kuchnia, jadalnia i salon tworzą wspólną strefę dzienną. W takim wydaniu granica pomiędzy podłogą wykończoną płytkami w kuchni, a panelami w pozostałej części wnętrza tworzy niepotrzebną, optyczną barierę i obniża walory estetyczne aranżacji. Znacznie lepszym posunięciem jest montaż jednolitej podłogi, dzięki czemu całość prezentuje się spójnie.

    Dodatkowo panele podłogowe dają wrażenie przytulności i są przyjemne w dotyku. Dzięki temu pomieszczenie będzie robić lepsze wrażenie niż w przypadku montażu płytek, które mogą dawać chłodny efekt, szczególnie poza sezonem grzewczym, gdy nie działa ogrzewanie podłogowe.

  • Łatwy montaż – panele podłogowe można zamontować samodzielnie. Wykończenie posadzki tego typu nie jest skomplikowanym zadaniem – wystarczy położyć podkład, a następnie połączyć ze sobą panele za pomocą systemu zaczepów.

    To pozwala obniżyć koszty remontu wnętrza. W przypadku układania płytek podłogowych sprawa jest znacznie bardziej skomplikowana i jeśli zależy ci na precyzji oraz jakości wykonania, zdecydowanie warto zatrudnić doświadczonego fachowca.

  • Bezproblemowe w czyszczeniu – pielęgnacja paneli podłogowych jest bardzo łatwa. Jeśli postawisz na model dobrej jakości, możesz myć podłogę przy użyciu wody oraz zwykłego płynu do mycia naczyń. Nie ma potrzeby, jak w przypadku desek warstwowych czy litych, stosowania specjalnych preparatów pielęgnacyjnych i zabezpieczających.

  • Można je zamontować na posadzce z ogrzewaniem podłogowym – panele podłogowe, w przeciwieństwie do podłóg drewnianych, mogą być stosowane w miejscach, gdzie znajduje się ogrzewanie podłogowe. Trzeba pamiętać jedynie o wybraniu odpowiedniego modelu oraz podkładu, co zapewni dobre przewodnictwo ciepła i efektywne działanie systemu grzewczego.

Jakie są wady paneli do kuchni?

  • Źle dobrane mogą być wrażliwe na wilgoć – niestety nie wszystkie rodzaje paneli sprawdzą się w kuchni. Modele o niższej klasie ścieralności i mniejszej odporności na wilgoć mogą szybko się zniszczyć. Dlatego właśnie tak ważne jest, aby przed zakupem poznać właściwości konkretnych modeli i dobrać materiał wykończeniowy do charakteru pomieszczenia.

Jakie panele do kuchni wybrać?

Jeśli chcesz, aby podłoga w kuchni służyła ci w dobrym stanie przez długi czas, zdecydowanie lepiej unikać paneli drewnianych. Pod tą nazwą kryją się deski podłogowe wykonane z kilku warstw przeciwlegle ułożonego drewna.

Niestety, materiał w niewielkim stopniu jest odporny na działanie wilgoci. Znacznie lepszym rozwiązaniem są panele laminowane i winylowe.

Panele laminowane do kuchni

Jakie panele podłogowe wybrać do kuchni? Najpopularniejszym rodzaj paneli podłogowych, który powszechnie stosuje się w aranżacji wnętrz, są panele laminowane.

Jeśli chcesz postawić na panele do kuchni, najlepiej jest sięgnąć po materiał o wysokiej klasie ścieralności, przynajmniej AC4. Wierzchnia warstwa paneli tego typu jest znacznie bardziej wytrzymała, dlatego dobrze poradzi sobie w trudnych kuchennych warunkach.

Kolejnym parametrem, na który trzeba zwrócić uwagę, jest odporność na działanie wilgoci. Model paneli do kuchni powinien być wyposażony w odporną na wilgoć płytę nośną, dzięki czemu materiał nie będzie chłonąć wody. Dodatkowo krawędzie materiału powinny być zaimpregnowane, co zapewni jeszcze lepszą ochronę.

Jakie panele do kuchni będą dobrym wyborem? Warto zdać się na oznaczenia producentów. Wiele marek wprost zaznacza, które modele sprawdzą się dobrze w wilgotnych pomieszczeniach.

Panele winylowe w kuchni

Stosunkowo nowe rozwiązanie, które szybko zyskuje na popularności. Modele wykonane z winylu są świetnym rozwiązaniem, jeśli zastanawiasz się, jakie panele położyć w kuchni.

W sprzedaży znajdziesz panele elastyczne oraz sztywne. Charakteryzują się niewielką grubością, co dodatkowo przy zastosowaniu cienkiego podkładu sprawia, że materiał jest idealnym rozwiązaniem, jeśli wykańczasz posadzkę z ogrzewaniem podłogowym – panele nie będą izolować ciepła, a wręcz przeciwnie – pozwolą na swobodny przepływ nagrzanego powietrza.

Panele winylowe są znacznie cieńsze od tradycyjnego materiału, dlatego idealnie sprawdzają się podczas remontów. Można je zamontować na istniejącej już posadzce np. wykonanej z płytek podłogowych.

Najważniejszą zaletą paneli winylowych jest odporność na działanie wilgoci. Materiał nie wypacza się ani nie odkształca na skutek działania wody, dlatego jest to idealne rozwiązanie, jeśli szukasz odpowiedzi na pytanie, jakie panele do kuchni wybrać.

Dodatkowo ich pielęgnacja nie jest kłopotliwa i materiał tego typu z powodzeniem można myć mopem oraz wodą z delikatnym środkiem czyszczącym.

Jak widzisz, płytki podłogowe wcale nie są jedynym rozwiązaniem, które dobrze sprawdzi się w kuchni. Panele do kuchni dadzą dobry efekt wykończeniowy i wrażenie przytulności, a przede wszystkim stworzą solidną posadzkę, która przetrwa niejedną kuchenną rewolucję w twojej kuchni.