Data publikacji:

Jaka patelnia: tytanowa czy granitowa? 

Patelnia to nieodłączny element każdej kuchni. Już dawno jednak minęły czasy, gdy musieliśmy zadowalać się jedynie emaliowymi lub teflonowymi modelami. Powstaje zatem pytanie, co będzie lepsze: patelnia tytanowa czy granitowa?

patelnia tytanowa czy granitowa

Patelnia tytanowa czy granitowa. Którą wybrać?

Pierwszych patelni wykonanych z miedzi używano już w starożytnej Mezopotamii, kilka tysięcy lat przed naszą erą. Stamtąd to niezwykle przydatne narzędzie trafiło do wielu innych części świata, gdzie jego konstrukcja oraz kształt ulegały zmianie, w zależności od dostępnych materiałów oraz lokalnych potrzeb.

Obecnie w sklepach znajdziemy specjalistyczne rodzaje patelni na każdą okazję. Wykonuje się je ze stopów wielu różnych metali, które dodatkowo pokrywane są wytrzymałymi powłokami, takim jak np. teflon. Sprawdźmy zatem, czy lepsza będzie patelnia tytanowa czy granitowa.

Patelnie tytanowe i granitowe to względna nowość na rynku. Ponieważ ich powłoki powstają w trakcie żmudnego i kosztownego procesu, pozostają one znacznie droższe od klasycznych teflonówek czy emaliówek. Oba modele łączy wiele wspólnych cech sprawiających, że są bardzo często wybierane przez konsumentów. Któa patelnia będzie lepsza: granitowa czy tytanowa? Przyjrzyjmy się ich właściwościom, przeznaczeniu, zaletom oraz ewentualnym wadom.

Patelnia tytanowa

Pojedynek patelnia tytanowa czy granitowa zaczynamy od pierwszej opcji. Jak sama nazwa nazwa wskazuje, patelnie te pokryte są stopem tytanu. Metal ten odznacza się niezwykłą trwałością oraz ogromną wytrzymałością na wszelkiego rodzaju uszkodzenia. Z teflonem łączą go natomiast właściwości zapobiegające przywieraniu do niego składników potraw oraz olejów.

Dobrze przechowywana patelnia tytanowa będzie nam służyć przez bardzo długi czas. Jeśli szukasz dobrych patelni tytanowych, ranking polecanych produktów pomoże ci w podjęciu decyzji.

Zalety patelni tytanowych

  • Długowieczność oraz świetna odporność na wszelkiego rodzaju uszkodzenia i zarysowania.
  • Tytanowa powierzchnia jest całkowicie neutralna. Oznacza to, że nie wchodzi w niebezpieczne reakcje z przygotowywanymi składnikami oraz nie wpływa w negatywny sposób na smak potraw.
  • Możemy umyć je w zwykłej zmywarce.
  • Nadają się do użycia w piekarnikach oraz dowolnych typach kuchenek.
  • Bardzo szybko się nagrzewają i długo utrzymują ciepło.

Wady patelni tytanowych

  • Patelnie tytanowe są cięższe od klasycznych modeli emaliowych lub teflonowych.
  • Wysoka cena.

Patelnia granitowa

Nazwa patelni może być nieco myląca. Wbrew pozorom nie została wykonana w całości z kamienia. Jest jednak szczelnie pokryta i wzmocniona drobinkami granitu. Tworzą one charakterystyczny i przykuwający wzrok wzór na powierzchni. Dzięki temu pod względem wagi patelnie granitowe nie odbiegają aż tak bardzo od innych metalowych modeli.

W sprzedaży znajdziemy oczywiście także ponadprzeciętnie ciężkie egzemplarze, które mają najczęściej pogrubione dno i brzegi. Granitowa powłoka sprawia, że podobnie jak patelnie tytanowe, modele te są niezwykle odporne na zarysowania i uszkodzenia. Patelni granitowych użyjemy zarówno do smażenia, jak i duszenia potraw.

Zalety patelni granitowych

  • Wysoka odporność na zarysowania i inne uszkodzenia mechaniczne.
  • Nieprzywierająca powłoka pozwala na bezproblemowe smażenie na niewielkiej ilości oleju oraz ułatwia ręczne mycie.
  • Powłoka granitowa pozostaje całkowicie neutralna, nie wchodzi w niebezpieczne reakcje z przygotowywanymi składnikami i nie zmienia smaku żywności, sprawdzi się więc jeśli się zastanawiasz, jaka patelnia jest najzdrowsza.
  • Patelni możemy używać na dowolnym typie kuchenek, a niektóre modele możemy włożyć nawet do piekarnika.
  • Interesujący i nietuzinkowy wygląd.

Wady patelni granitowych

  • Nie umyjemy ich w zmywarce.
  • Podobnie jak patelnie tytanowe są one dość ciężkie, zwłaszcza jeżeli wybierzemy modele o grubszym dnie.
  • Względnie wysoka cena.
Autor: Michał Kułakowski