Data modyfikacji:

Jaki piekarnik do pizzy? Jak piec pizzę w piekarniku?

Marzysz o pizzy jak z włoskiej knajpy? Nie musisz kupować biletu lotniczego. Zamiast tego zainteresuj się urządzeniami, które umożliwią ci przygotowanie smacznego, idealnie wypieczonego placka. Jednym z nich jest piekarnik do pizzy, który pomożemy ci dzisiaj wybrać. Na co zwrócić uwagę przy jego zakupie oraz jak piec pizzę w piekarniku? Znamy odpowiedź!
Home cooking, the child's hands hold a pizza pan in their hands, pizza baking in the oven

Jak piec pizzę w piekarniku?

Na początek kilka praktycznych wskazówek, dzięki którym będziesz w stanie upiec pizzę w piekarniku (gdy już go kupisz). Przede wszystkim zastanów się, na czym planujesz ją przygotować. Niektórzy kładą ją bezpośrednio na blachę, inni na papier do pieczenia, podczas gdy prawdziwi miłośnicy włoskiego placka mają zawsze pod ręką kamień do pieczenia pizzy w piekarniku.
Zachęcamy cię do przetestowania jego możliwości. Kamień sprawi, że pizza z piekarnika będzie chrupiąca i idealnie wypieczona. To wszystko za sprawą materiału, który magazynuje ciepło, aby następnie równomiernie je rozprowadzać. Co ciekawe, kamień to nie tylko szansa na smaczną pizzę, ale także możliwość skrócenia czasu jej pieczenia. To gadżet, który warto mieć w kuchni.

Na jakim programie piec pizzę?

Kolejną kwestią są ustawienia. Na jakim programie piec pizzę w piekarniku? Najlepszym rozwiązaniem jest ten przeznaczony konkretnie do niej. Jeżeli jednak sprzęt w twojej kuchni nie ma takiej opcji, to przetestuj pieczenie z termoobiegiem i dolną grzałką. Jeżeli nie masz termoobiegu, zamień go na grzanie z góry.

Pizza w piekarniku – ile stopni?

A co z temperaturą? Jeżeli masz taką możliwość, ustaw piekarnik na 300 stopni lub więcej. Co w sytuacji, gdy maksimum twojego urządzenia wynosi o wiele mniej? Na szczęście nie musisz rezygnować z pieczenia pizzy.
Po prostu nastaw piekarnik na najwyższą możliwą temperaturę, zazwyczaj jest to 220–230 stopni. Chodzi o to, aby piec pizzę jak najkrócej, zwłaszcza jeśli przygotowujesz placek na cienkim cieście.

Jaki piekarnik do pizzy?

Jaki piekarnik do pizzy jest najlepszy? W tym przypadku najważniejsze są jego funkcje. Mowa przede wszystkim o termoobiegu i specjalnym programie do pizzy. Oprócz tego przydatna może okazać się grzałka z grillem oraz dodatkowe akcesoria, np. polecany wyżej kamień do pieczenia pizzy.
Szukając najlepszego piekarnika do pizzy, zwróć także uwagę na maksymalną temperaturę. Im jest wyższa, tym lepiej, ponieważ w ten sposób placek spędzi mniej czasu w środku. Dobrze, aby urządzenie osiągało do 250 lub nawet 300 stopni.
Oprócz tego sprawdź także:
  • wymiary piekarnika do pizzy – wbrew pozorom nie jest to takie oczywiste, zwłaszcza jeśli planujesz samodzielnie przygotowywać duże placki;
  • dodatek termosondy – praktyczne udogodnienie, dzięki któremu będziesz w stanie na bieżąco kontrolować temperaturę pizzy, a co za tym idzie – wyciągniesz ją w odpowiednim momencie;
  • funkcja szybkiego nagrzewania – dzięki niej nie musisz długo czekać, aż piekarnik będzie gotowy do włożenia pizzy.
  • Piekarniki do pizzy znajdziesz np. w ofercie firm Amica, Gorenje, Electrolux, Beko, Bosch, Candy, Sharp czy Siemens.

    A może domowy piec do pizzy? Rankingi zachęcają

    Oprócz polecanego przez nas piekarnika do pizzy możesz również zdecydować się na specjalny piec. To małe urządzenia o ogromnych możliwościach, których największą zaletą jest o wiele wyższa temperatura. A ta – jak już wiesz – ma ogromne znaczenie w kwestii idealnego wypieczenia pizzy.
    Co jeszcze warto wiedzieć o domowym piecu do pizzy, który regularnie gości w rankingach? Urządzenie jest wyposażone w dwie grzałki: górną i dolną, które ekspresowo radzą sobie z przypieczeniem ciasta. Oprócz tego można używać go do pieczenia innych rzeczy – ciasta, bułek czy bagietek.

    Najlepszy piekarnik do pizzy – przegląd domowych hitów

    Skoro wiesz już, jak piec pizzę w piekarniku, to czas poznać urządzenia, dzięki którym za każdym razem wyjdzie perfekcyjnie. Poniżej znajdziesz przegląd modeli wyposażonych w funkcję pieczenia pizzy.

    Piekarnik Amica TED57676ArBA+V PIZZA

    Najpopularniejszy piekarnik do pizzy, który zaskoczy cię swoją funkcjonalnością. Model Amica ma sensorowy wyświetlacz LED, opcję czyszczenia katalicznego, termosondę, tacę AirFry oraz klasę energetyczną A+. Co więcej, piekarnik osiągający 300 stopni nagrzewa się w zaledwie 3 minuty oraz zapewnia równomierne pieczenie na kilku poziomach. Całość dopełnia emalia łatwoczyszcząca EasyClean i miękkie domykanie drzwiczek.

    Piekarnik Siemens iQ700 HM778GMB1

    Kolejną propozycją dla osób, które chcą zacząć piec pizzę w piekarniku, jest Siemens iQ700 HM778GMB1. Co warto o nim wiedzieć? Urządzenie do zabudowy ma funkcję mikrofali, klasę energetyczną A+, samoczyszczenie pirolityczne i szybkie nagrzewanie. A to dopiero początek jego zalet, bo urządzenie Siemens może również pochwalić się trzypunktową termosondą, funkcją pizzy i możliwością sterowania przy użyciu aplikacji Home Connect.

    Piekarnik Beko BBIM17401BCS

    W trakcie poszukiwania najlepszego piekarnika do pizzy koniecznie zwróć uwagę na model Beko BBIM17401BCS, który jest sposobem na wygodne i oszczędne gotowanie. Polecane urządzenie zapewnia równomierne podgrzewanie potraw na całej powierzchni, ma klasę energetyczną A++, został wyposażony w funkcję termoobiegu, rozmrażania i utrzymywania ciepła oraz ma nowoczesny panel sterowania. Oprócz tego producent wyposażył go w czyszczenie katalityczne i parowe SteamShine, funkcję Booster oraz program 3D.
    Zdjęcie: Envato Elements
    Katarzyna Wendzonka
    Katarzyna Wendzonka

    Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej. Miłośniczka kawy, dobrych seriali, thrillerów i pisania. Największą przyjemność sprawia jej tworzenie tekstów na temat mody, pielęgnacji, jedzenia oraz wszystkiego, co związane z marketingiem internetowym.