Data modyfikacji:

Pierzga: czym jest? Zastosowanie, właściwości

Pierzga to substancja o cennych właściwościach prozdrowotnych wytwarzana przez pszczoły. Wzmacnia organizm, wspiera pracę układu nerwowego i wspomaga leczenie infekcji. Jak wygląda pierzga pszczela i jakie ma właściwości? Jak ją stosować? Sprawdź w artykule!

pierzga

Pierzga – co to jest?

Zastanawiasz się, co to jest pierzga pszczela? Substancja ta składa się z kwiatowego pyłku sklejonego przez owady miodem lub nektarem i umieszczonego w plastrach. Następnie jest ona zwilżana wydzieliną pochodzącą z gruczołów ślinowych pszczół. Tak przygotowany pyłek fermentuje w ciepłym ulu, na skutek czego powstaje kwas mlekowy, który chroni pierzgę przed zepsuciem.

Pierzga służy pszczołom do produkcji mleczka, którym karmione są małe owady. Ma bardzo bogaty skład. Zawiera dużo białka (aż 25 różnych aminokwasów), węglowodany, nieco tłuszczy, a także witaminy, flawonoidy, kwasy fenolowe, kwas oleanolowy, potas, magnez, wapń, miedź, cynk czy też selen.

Pierzga – właściwości i zastosowanie

Pierzga pszczela wyróżnia się licznymi właściwościami prozdrowotnymi, dzięki czemu znalazła szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej. Przede wszystkim wzmacnia organizm i poprawia odporność. Przyspiesza regenerację, dlatego warto stosować ją w okresie rekonwalescencji po operacjach czy ciężkich chorobach. Ponadto zawiera naturalne składniki o właściwościach przeciwzapalnych, dzięki czemu wspomaga leczenie różnych infekcji.

Pierzga pozytywnie wpływa również na pracę układu pokarmowego. Wspomaga leczenie chorób żołądka, jelit i wątroby. Uważa się, że może wspierać pracę układu moczowego, a także wspomagać leczenie chorób oczu.

Pierzga może mieć również właściwości uspokajające. Koi zszargane nerwy, wzmacnia układ nerwowy, pozytywnie wpływa na pamięć oraz koncentrację. Reguluje również apetyt. Ponadto jest cennym źródłem wielu witamin i minerałów, dlatego warto przyjmować ją w przypadku niedoborów tych substancji.

Pierzga a rak

Choć wiele osób uważa, że pierzga wspomaga leczenie raka i innych nowotworów, w rzeczywistości nie ma na to dowodów naukowych. Faktem jest jednak, że ta bogata w składniki odżywcze substancja wzmacnia organizm i poprawia odporność. Zdrowia dieta jest niezwykle ważnym elementem zapobiegania i leczenia wielu poważnych chorób. Każda osoba chorująca na raka powinna jednak skonsultować się ze swoim lekarzem prowadzącym, zanim zacznie przyjmować pierzgę czy jakikolwiek inny suplement diety na własną rękę.

Pierzga a odchudzanie

Czy pierzga pomaga na odchudzanie? Choć uważa się, że przyspiesza metabolizm i może regulować apetyt, warto pamiętać, że ma ona sporo kalorii. Należy więc spożywać pierzgę pszczelą z umiarem. Jeśli jesteś na diecie, nie przekraczaj zalecanej dziennej dawki i raczej zrezygnuj ze stosowania bardziej kalorycznej pierzgi w miodzie.

Pierzga – jak stosować?

Jakie jest zalecane stosowanie pierzgi? Można ją żuć, posypywać nią dania lub nawet mieszać z miodem i używać do kanapek. Jest także doskonałym dodatkiem do aromatycznych herbat. Jeszcze innym sposobem jest zalanie pierzgi ciepłą wodą i wypicie następnego dnia rano. Dorosła osoba dziennie powinna spożywać 10-20 g pierzgi, natomiast dziecko – 5-10 g.

Pierzga – przeciwwskazania i skutki uboczne

Największym skutkiem ubocznym przyjmowania pierzgi może być przybranie na wadze, gdyż produkt ten jest dość kaloryczny. Czy istnieją jakieś przeciwwskazania do jej stosowania? Pierzga jest naturalną substancją, może więc uczulać. Jeśli więc masz alergię na miód, propolis czy też pyłki kwiatów, zachowaj ostrożność i zacznij przyjmowanie pierzgi od bardzo małej dawki.

Autorka: Olga Wacholc