Data publikacji:

Jaka płyta indukcyjna? Ceramiczna czy szklana?

Jednym z dylematów, przed jakim stają osoby urządzające kuchnię, jest wybór kuchenki. Bowiem coraz częściej odchodzi się od kuchenek gazowych na rzecz bezpieczniejszych kuchenek elektrycznych. Jednakże eksploatacja kuchenek gazowych jest dużo bardziej ekonomiczna, w związku z tym ogrom klientów nadal decyduje się na kuchnie gazowe bądź gazowo-elektryczne. Decydując się na zakup kuchenki gazowej, gwarantujemy sobie tańszą eksploatację na co dzień. Nie oznacza to jednak oszczędności, bowiem kuchenki gazowe wymagają regularnych i częstych kontroli szczelności. Z kolei decydując się na bezpieczniejsze rozwiązanie, jakim jest kuchenka elektryczna, należy dokładnie przeanalizować, jaki rodzaj będzie sprawdzał się najlepiej i przede wszystkim, który model będzie energooszczędny. Zatem która płyta indukcyjna, ceramiczna czy szklana, będzie najlepszym wyborem? I czym się różnią poszczególne rodzaje płyt?
jaka płyta indukcyjna szklana czy ceramiczna

Płyta indukcyjna, szklana czy ceramiczna? Zalety i wady 

W płytach indukcyjnych zastosowano rozwiązanie polegające na wykorzystaniu pola elektromagnetycznego. Zasada działania płyty indukcyjnej opiera się na przetwarzaniu energii w ciepło, które przekazywane jest bezpośrednio na dno naczynia. Mechanizm działania jest dosyć skomplikowany. Głównie z uwagi na fakt, iż pod powierzchnią ceramiki zamiast powszechnie znanych grzałek, mieszczą się cewki wytwarzające szybkozmienne pole elektromagnetyczne.

Zaletą płyty indukcyjnej jest stosunkowo niewielkie zużycie energii elektrycznej w czasie gotowania. Wadą z kolei jest konieczność wymiany naczyń na specjalne garnki, dostosowane do indukcji. 

Płyta szklana 

Szklane płyty najczęściej stosuje się w kuchenkach gazowo-elektrycznych. Wyglądem łączą tradycyjne palniki gazowe z elektryczną płytą grzewczą. Szklane płyty w takich kuchenkach produkuje się ze szkła hartowanego, dzięki któremu powierzchnia płyty jest całkowicie gładka. 

Ponadto szklane płyty gazowe posiadają wiele zalet, z których do najważniejszych należą:
  • pełna kontrola nad ogniem,
  • łatwe utrzymanie w czystości,
  • wysoki stopień odporności na uszkodzenia.
Wadą szklanej płyty gazowej jest nieco mniejszy stopień bezpieczeństwa i konieczność przeprowadzania regularnych kontroli szczelności. 

Płyta ceramiczna 

Budowa ceramicznej kuchenki opiera się na tradycyjnych grzałkach, które generują energię i przenoszą ją do naczyń. Grzałki znajdują się pod powierzchnią płyty, dzięki czemu powodują szybki wzrost temperatury. Ponadto pola grzewcze w płytach ceramicznych zostały wyposażone w tzw. pola halogenowe, które skracają czas oczekiwania na nagrzanie się płyty do pełnej mocy. 

Do największych zalet płyty ceramicznej należą:
  • prosty w obsłudze elektroniczny panel sterujący,
  • elegancja i łatwe utrzymanie w czystości,
  • brak konieczności wymiany garnków. 
Wadą płyty ceramicznej jest droższa eksploatacja, która w dużej mierze wynika z utraty ciepła, marnującego się w trakcie stygnięcia płyty. 

Płyta indukcyjna ceramiczna czy szklana – przykłady najlepszych modeli 

SMEG CX60ISV9

Pośród modeli kuchenek indukcyjnych, jednym z najlepszych przykładów idealnie zaprojektowanej kuchenki jest kuchenka SMEG CX60ISV9. Wykonana ze stali nierdzewnej i zaliczająca się do klasy efektywności energetycznej A.

Posiada między innymi takie funkcje jak:
  • zabezpieczenie przed przegrzaniem,
  • automatyczne wykrywanie naczynia i jego wielkości,
  • wskaźnik zalegającego ciepła.

Elektrolux LKR64020AX

Z kolei jednym z lepszych modeli pośród płyt ceramicznych jest kuchenka elektryczna marki Elektrolux LKR64020AX. Oznaczona klasą efektywności energetycznej A i bogata w przydatne funkcje, takie jak:

  • AirFry – funkcja ta przez połączenie obiegu gorącego powietrza ze specjalną, ażurową blachą umożliwia przygotowanie frytek bez użycia nadmiaru tłuszczu,
  • czasomierz z funkcją alarmu,
  • termoobieg gwarantujący równomierne pieczenie.  

Bosch POH6B6B1

Natomiast pośród gazowych płyt szklanych prym wiedzie czteropalnikowa kuchenka marki Bosch POH6B6B1. Wyposażona w cztery palniki WOK, o mocy do 3,3 kW oraz żeliwne, emaliowane i zdejmowane ruszty łatwe do utrzymania w czystości. Z kolei wykonana ze szkła hartowanego płyta nadaje elegancki wygląd.

Wykończenie płyty indukcyjne szklane czy ceramiczne? Krótkie podsumowanie 

Wybór kuchenki jest kwestią mocno indywidualną, uzależnioną przede wszystkim od kwestii technicznych i warunków panujących w kuchni. Drugą ważną kwestią są dodatkowe funkcje, które wydają się być niezbędne w codziennym stosowaniu. Trzecim ważnym aspektem jest wysokość funduszy, jakie mogą zostać przeznaczone na zakup kuchenki. Jednakże czynnikiem priorytetowym wpływającym na wybór kuchenki bezsprzecznie powinna być kwestia bezpieczeństwa i zdrowia. 

Autorka: Jadwiga Kucharczyk