Pączki regionalne z całej Polski [Tłusty Czwartek]

W końcu nadeszło ukochane święto wszystkich łasuchów - Tłusty Czwartek! Z tej okazji sprawdzamy różne rodzaje tych pysznych wypieków. Okazuje się bowiem, że wiele regionów ma swoje własne, wyjątkowe specjały. Sprawdź.

Kreple śląskie

To najpopularniejsze pączki na Górnym Śląsku. Ich nazwa pochodzi od niemieckiego słowa „krapfen”, które oznacza - ciasto smażone na oleju. Nadziewane są za pomocą cukierniczej szprycy, która zostawia ślad ze słodkiej, owocowej marmolady na szczycie wypieku. Podawane są obficie posypane cukrem pudrem.

Popularne są też kreple nadziewane budyniem, oblane z wierzchu czekoladą. Na samą myśl o takim pączku robi się słodko... Dlatego jeśli tylko masz okazję, spróbuj krepli. I pamiętaj, że: Wtoś kiejsik pedzioł, że kiej sie w tyn dziyń niy zjy żodnego krepla, niy bydzie sie szczynśliwym.

Purcle Kaszubskie 

Regionalne słodkości, tradycyjnie wypiekane w czasie zapustów. Dawniej przyrządzano je na bazie mąki żytniej. Tajemniczym składnikiem ich pulchnego ciasta był spirytus. Nadziewane są zazwyczaj dżemami i konfiturami. Purcle nie zawsze są okrągłe.

Często mają mniejszy rozmiar niż klasyczny pączek opatowski oraz nieregularny, nieco podłużny kształt. Podawane są delikatnie oprószone cukrem pudrem lub polane lukrem.

Oponki

Pączki szczególnie popularne w Wielkopolsce. Są nieco bardziej spłaszczone niż klasyczne okrągłe pączki. Charakteryzuje je wycięta w środku dziurka i brak nadzienia. Oponki kształtem przypominają amerykańskie donaty.

Te pyszne słodkości podaje się obsypane cukrem pudrem. Na Podlasiu popularna jest też odmiana oponek, które przygotowuje się z dodatkiem białego sera, dzięki czemu są wyjątkowo kremowe.

Pączki wileńskie

Mało znany rodzaj pączka z Dolnego Śląska. Jego receptura pojawiła się tam wraz z przybyciem przesiedleńców z polskich Kresów Wschodnich. To klasyczny, tradycyjny pączek w lukrze, wypełniony powidłami śliwkowymi z cynamonem lub konfiturą różaną. Dawniej do losowych pączków dodawano orzech włoski lub migdał, którego zjedzenie miało przynosić szczęście.

Ile kcal ma pączek? Jak je spalić?

Tradycyjny pączek z lukrem i dżemem ma ok. 300 kcal. Nawet jeśli jesteś na diecie, jeden pączek nie zrujnuje ani twojego zdrowia, ani figury. Zobacz kilka pomysłów na to, jak spalić te dodatkowe kalorie:

Joga – 1 godzinę
Pływanie – 40 minut
Czytanie – 3 godz 30 minut
Naprawianie auta – 1 godzina 25 minut
Tańczenie disco – 45 min
Gra w bilard – 1 godzina 30 minut
Jazda na łyżwach – 35 minut
Mycie okien – 1 godzina 20 minut
Spanie – 6 godzin 30 minut
Skakanie na skakance – 25 minut

W Tłusty Czwartek kalorie się nie liczą, dlatego nie odmawiaj sobie. Na jakiego pączka masz ochotę? 
Autor: Nadia Pietrzak

Warto wiedzieć

śniadanie

Co jeść na redukcji? Dieta na utratę tkanki tłuszczowej

2021-09-06
Dieta redukcyjna to sposób odżywiania, którego głównym założeniem jest spożywanie posiłków o niższej kaloryczności, niż w rzeczywistości potrzebujemy. Tak zwany deficyt kaloryczny jest niezbędny do utraty zbędnej tkanki tłuszczowej, a co za tym idzie – do utraty wagi. Jak prawidłowo podejść do tematu diety redukcyjnej, żeby nie zrobić sobie krzywdy i uniknąć efektu jojo? Co jeść na redukcji? Jakich produktów unikać na redukcji? Przeczytaj nasz poradnik i przekonaj się, że zdrowa dieta na redukcję tkanki tłuszczowej może być nie tylko smaczna, ale również sycąca, co jest szczególnie istotne przy deficycie kalorycznym.
co jeść żeby przytyć

Co jeść żeby przytyć? Jaka dieta?

2021-09-01
Nadwaga i otyłość stają się coraz bardziej powszechnymi problemami. Często mówi się nawet o ich epidemii. Niektóre osoby mają jednak odwrotny problem. Chociaż bardzo szczupła sylwetka jest promowana i uznawana za zdrową, niedowaga również stanowi stan szkodliwy dla organizmu. Przybranie na wadze, podobnie jak schudnięcie, wymaga wysiłku i zmiany codziennych nawyków. Należy wiedzieć, co jeść, żeby przytyć, aby ten proces był bezpieczny, a efekty długotrwałe.
czy masło orzechowe jest zdrowe

Czy masło orzechowe jest zdrowe?

2021-08-30
Masło orzechowe, ze względu na swoje walory smakowe, jest coraz bardziej popularną przekąską, którą uwielbiają nie tylko dzieci. Jego podstawowym składnikiem najczęściej są orzechy ziemne, nazwane również arachidowymi. Ze względu na wysoką kaloryczność (jedna łyżeczka to około 140 kalorii), cieszy się popularnością szczególnie wśród sportowców. Masło orzechowe może być traktowane zarówno jako smaczna przekąska, jak i źródło niezbędnych składników odżywczych, takich jak: witaminy, nienasycone kwasy tłuszczowe, składniki mineralne. Czy masło orzechowe możemy jednak jeść bez ograniczeń i czy jest ono odpowiednie dla każdego?
żywność liofilizowana

Czym jest żywność liofilizowana?

2021-08-23
Żywność liofilizowana okazuje się nieoceniona wtedy, gdy trudno o przygotowanie pełnowartościowego posiłku.