Data modyfikacji:

Przetwory z truskawek. 5 prostych przepisów na dżem, sok i nie tylko

Kochasz truskawki? Jeśli chcesz cieszyć się ich smakiem przez cały rok, koniecznie zrób z nich domowe przetwory z truskawek. Konfitura, sok czy dżem truskawkowy pysznie smakują, a ich przyrządzanie z pewnością przyniesie ci sporo frajdy. Sprawdź nasze proste przepisy na przetwory z truskawek!

przetwory z truskawek

5 prostych przepisów na przetwory z truskawek

Zastanawiasz sie, co można zrobić z truskawek? Zobacz szybkie i proste przepisy na przetwory z truskawek.

  1. Dżem truskawkowy z octem balsamicznym i cytryną
  2. Domowy syrop z truskawek
  3. Truskawki w cukrze
  4. Konfitura truskawkowa z wanilią
  5. Kompot truskawkowy

Co zrobić z truskawek? Dżem truskawkowy, konfitura, sok

Truskawki to wyjątkowe owoce. Pięknie pachną, pysznie smakują i każdemu chyba kojarzą się z pięknym okresem wakacji. Niestety, sezon na te owoce nie trwa zbyt długo. Domowe przetwory z truskawek to doskonały sposób, aby zamknąć lato w słoiku.

Wiele osób uważa, że smażenie konfitur czy gotowanie kompotów wymaga jakichś specjalnych umiejętności, niektórzy zaś sądzą, że te staroświeckie zwyczaje były raczej domeną naszych babć. Tymczasem robienie przetworów z truskawek czy innych owoców potrafi przynieść dużo radości i wcale nie jest trudne.

Do klasycznych przepisów na dżem truskawkowy czy konfiturę możesz dodać wanilię, cynamon czy też skórkę z cytryny. Dodatki te całkowicie odmienią smak produktu i z pewnością zachwycą przyjaciół czy rodzinę.

Domowe przetwory z truskawek: o czym musisz wiedzieć?

Zanim zaczniesz przyrządzać domowe przetwory z truskawek, musisz znać kilka podstawowych zasad. Po pierwsze, używaj tylko ładnych i zdrowych owoców. Nawet odrobina pleśni może zepsuć cały słoik. Do smażenia czy gotowania wybierz dużygarnek z grubym dnem. Dzięki temu przetwory nie będą się przypalać.

Kolejną istotną kwestią są słoiki na przetwory z truskawek. Używaj tylko szczelnych weków w dobrym stanie. Umyj je dokładnie płynem do naczyń, wypłucz i wyparz we wrzątku. Pamiętaj, aby napełniać słoiki maksymalnie do wysokości 2 cm od wieczka. Wreszcie, nie zapomnij o pasteryzacji, dzięki której domowe przetwory z truskawek pozostaną świeże przez wiele miesięcy.

Jak pasteryzować domowe przetwory z truskawek?

Istnieją dwa proste sposoby pasteryzacji domowych przetworów. Pierwszy z nich to pasteryzowanie na mokro.

  • Przygotuj duży garnek, a jego dno wyłóż cienką ściereczką.
  • Włóż do środka słoiki z gorącym produktem, zalej ciepłą wodą i doprowadź do wrzenia.
  • Pozostaw na 20-25 minut.
  • Wyjmij, dokręć dokładnie i pozostaw do ostygnięcia do góry dnem.

Pasteryzacja na sucho odbywa się w piekarniku.

  • Gorące słoiki wkładaj do nagrzanego pieca o temperaturze 120-130 stopni.Piecz przez ok. 20 minut i pozostaw do przestygnięcia w wyłączonym piekarniku.

Proste przepisy na przetwory z truskawek

Nie wiesz, jak zacząć przygodę z domowymi przetworami? Sprawdź nasze 5 prostych przepisów na dżem truskawkowy, sok, kompot i inne pyszności. Z pewnością dasz sobie radę!

Dżem truskawkowy z octem balsamicznym i cytryną

Składniki:

  • 1 kg truskawek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 4 łyżki octu balsamicznego,
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 10 pestek cytryny.

Jak zrobić dżem z truskawek?

  1. Truskawki umyj i osusz.
  2. Usuń szypułki, a owoce pokrój na połówki lub ćwiartki.
  3. Włóż do dużego garnka z grubym dnem, zasyp cukrem i pozostaw na 2 godziny w chłodnym miejscu do czasu, aż truskawki puszczą sok.
  4. Następnie wlej do garnka sok z cytryny, wymieszaj całość i zagotuj.
  5. Gotuj dżem na małym ogniu przez ok. pół godziny, mieszając co jakiś czas.
  6. Odcedź owoce, a pozostały syrop zagotuj wraz z pestkami cytryny zawiniętymi w gazę – ułatwią one gęstnienie dżemu.
  7. Gdy sok truskawkowy mocno zgęstnieje, wlej do niego ocet balsamiczny oraz włóż owoce. Jeśli to konieczne, pogotuj całość jeszcze przez chwilę do czasu uzyskania gęstej, dżemowej konsystencji.
  8. Przełóż do wyparzonych słoiczków i zapasteryzuj.

Ten przepis na dżem z truskawek z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom niebanalnych smaków.

Domowy syrop z truskawek

Składniki:

  • 1 kg truskawek,
  • 300 g cukru,
  • sok z 1 cytryny.

Sposób przygotowania syropu z truskawek:

  1. Truskawki umyj, osusz, usuń szypułki. Pokrój na duże kawałki.
  2. Owoce włóż do garnka z grubym dnem i zasyp cukrem.
  3. Zostaw w chłodnym miejscu na 2 godziny, aż puszczą sok.
  4. Następnie całość umieść na kuchence, doprowadź do wrzenia i gotuj ok. godzinę na wolnym ogniu, aż całość zgęstnieje.
  5. Pod koniec gotowania dodaj sok z cytryny.
  6. Przelej do wyparzonych słoiczków i zapasteryzuj.

Taki rodzaj przetworów z truskawek doskonale sprawdzi się w roli syropu do deserów, a wymieszany z wodą stworzy pyszny napój przypominający o wakacjach.

Truskawki w cukrze do deserów

Składniki:

  • 1 kg truskawek
  • cukier (kilka łyżek na 1 słoik o pojemności 1 l)

Sposób przyrządzenia:

  1. Truskawki umyj, osusz, usuń szypułki.
  2. Dokładnie przejrzyj, aby w słoiku nie znalazł się żaden zepsuty owoc i pokrój na połówki lub ćwiartki.
  3. Ułóż w wyparzonych słoikach ciasno warstwę truskawek, a następnie zasyp warstwą cukru.
  4. Powtórz czynności do czasu, aż zapełnisz wszystkie słoiki.
  5. Zakręć przetwory i zapasteryzuj.

Takie truskawki w cukrze możesz używać do wszelkich deserów, z powstałego soku przyrządzić zaś pyszny napój.

Konfitura truskawkowa z wanilią

Składniki:

  • 1 kg ładnych, niedużych truskawek,
  • ok. 700 g cukru,
  • sok z cytryny,
  • ziarenka wyłuskane z 1 laski wanilii.

Przepis na konfiturę z truskawek:

  1. Truskawki umyj, osusz, usuń szypułki.
  2. Włóż do garnka z grubym dnem i zasyp cukrem.
  3. Pozostaw na kilka godzin, aż puszczą sok.
  4. Zagotuj i zostaw do ostudzenia w chłodne miejsce na całą noc.
  5. Następnie dodaj sok z cytryny i smaż konfiturę na małym ogniu przez ok. 1-1,5 godziny lub do czasu, aż zgęstnieje.
  6. Dodaj wanilię, przełóż całość do wyparzonych słoików i zapasteryzuj.

Pamiętaj, że ulubione przyprawy możesz dodać również do przepisu na dżem truskawkowy, syrop czy kompot.

Kompot truskawkowy

Składniki:

  • 1 kg truskawek,
  • 2 litry wody,
  • 100 g cukru lub więcej w zależności od słodkości owoców.

Sposób przygotowania:

  1. Truskawki umyj, usuń szypułki. Jeśli są duże, pokrój na połówki.
  2. Umieść w dużym garnku, dodaj wodę oraz cukier i doprowadź do wrzenia.
  3. Gotuj 10 minut na niewielkim ogniu, ewentualnie dosłodź do smaku.

Gotowy kompot z truskawek podawaj schłodzony z listkami mięty. Smacznego!

Autorka: Olga Wacholc