Data modyfikacji:

Czym są sterole roślinne i jaką rolę odgrywają w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych?

Autorka: mgr farmacji Agata Oskroba

Choroby układu krążenia należą do chorób cywilizacyjnych, stanowiących poważne zagrożenie dla zdrowia i życia mieszkańców krajów rozwiniętych, w tym również Polski. Jednym z najczęstszych czynników ryzyka, predysponujących do chorób sercowo – naczyniowych, w tym choroby wieńcowej serca, jest podwyższony poziom cholesterolu całkowitego i frakcji LDL, tj. „złego cholesterolu”. Obniżenie poziomu cholesterolu LDL jest jednym z filarów pierwotnej i wtórnej profilaktyki choroby niedokrwiennej serca. Postuluje się, że problem podwyższonego poziomu cholesterolu dotyczy nawet 67% Polaków. Jednym ze skutecznych sposobów w walce z cholesterolem są sterole roślinne (tzw. fitosterole). Czym są fitosterole i dlaczego włączenie ich do codziennej diety jest ważne dla pacjentów z podwyższonym poziomem cholesterolu?

Danacol Plus

Działanie steroli roślinnych – obniżanie poziomu cholesterolu we krwi

Sterole roślinne to związki będące analogami cholesterolu. Oznacza to, że swoją budową przypominają cholesterol – sterol zwierzęcy, będący składnikiem błon komórkowych. Najważniejszą ich funkcją jest zmniejszenie wchłaniania cholesterolu z przewodu pokarmowego i zwiekszenie jego wydalania. Efekt dobroczynnego działania steroli roślinnych jest na tyle widoczny, że udowodniono, iż dodatek ich do diety umożliwia obniżenie stężenia cholesterolu frakcji LDL i cholesterolu całkowitego*.

Jak uzyskać efekt obniżenia poziomu cholesterolu, wykorzystując sterole roślinne?

Korzystny efekt występuje w przypadku spożywania 1,5 - 3 g steroli roślinnych dziennie. Fitosterole występują naturalnie w pożywieniu. Do ich głównych źródeł należą: oleje roślinne (rzepakowy, słonecznikowy, sojowy, oliwa z oliwek), orzechy, nasiona sezamu, nasiona roślin strączkowych i produkty zbożowe. W mniejszych ilościach można je znaleźć również w owocach i warzywach. Niemniej, średnie dzienne spożycie fitosteroli w Polsce to ok. 250 mg, co jest zbyt małą ilością, by móc stanowić prawdziwie skuteczną broń w walce z podwyższonym poziomem cholesterolu LDL. Dlatego, chcąc wykorzystać dobroczynne działanie steroli roślinnych, warto rozważyć uzupełnienie diety o te substancje, poprzez stosowanie produktów zawierających sterole roślinne, np. Danacol Plus - suplementu diety w formie saszetek z żelem. Poza zadbaniem o zwiększenie konsumpcji steroli roślinnych, warto pamiętać również o prawidłowej diecie na co dzień i regularnej aktywności fizycznej, ponieważ te elementy stylu życia mają realny wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi.

Co to jest Danacol Plus?

Produkt Danacol Plus jest suplementem diety, będącym źródłem steroli roślinnych. Jest przeznaczony dla osób z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi. Dostępny w wygodnej dla konsumentów formie – saszetek z żelem, zawierających 2,5 g steroli roślinnych w jednej saszetce. Produkt zawiera również witaminę B1, tj. tiaminę, w ilości 0,33 mg w jednej saszetce, która wspiera prawidłowe funkcjonowanie serca. Jedna saszetka stanowi odpowiednik zalecanej dziennej porcji do spożycia, a więc jedno opakowanie składające się z 21 saszetek oznacza możliwość stosowania produktu przez 21 dni. Wśród zalet produktu należy wymienić prostotę jego stosowania – występuje w postaci gotowego do spożycia żelu (bez konieczności popijania lub rozpuszczania). Jest o smaku owoców cytrusowych.

Kiedy i jak stosować Danacol Plus?

Zalecana dzienna porcja produktu Danacol Plus to 1 saszetka dziennie, bezpośrednio po głównym posiłku. – Aby uzyskać wymierny efekt redukcji poziomu cholesterolu, należy włączyć odpowiednio zbilansowaną dietę i zwiększyć aktywność fizyczną. Te elementy modyfikacji stylu życia, w połączeniu z codzienną suplementacją steroli roślinnych, mogą przynieść korzyści zdrowotne.

Dla kogo rekomendowany jest Danacol Plus?

Danacol Plus jest przeznaczony dla osób, które zmagają się z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi, w celu uzupełnienia diety w sterole roślinne. Należy pamiętać, aby przyjmowanie produktu przez osoby zażywające leki obniżające poziom cholesterolu, odbywało się pod kontrolą lekarza.

Materiał sponsorowany przez Nutricia Polska Sp. z o. o.

Źródła:

  • Kozłowska – Wojciechowska M., Cybulska B., Narkiewicz K., Opolski G., Tykarski A. „Stanole roślinne — niedoceniany element diety w profilaktyce i terapii chorób układu krążenia na tle miażdżycy” ; 2010 Via Medica, ISSN 1428–5851
  • Przysławski J., Stelmach M. „ROLA I ZNACZENIE STEROLI ROŚLINNYCH W ŻYWIENIU CZŁOWIEKA”; BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLII, 2009, 1, str. 1 – 9
  • Danacol Plus – ulotka dla konsumenta
danacol

mgr farmacji Agata Oskroba

Farmaceutka, asystent badawczo – dydaktyczny Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Zaangażowana w projekty naukowe związane z działalnością na uczelni, czynnie uczestniczy w dydaktyce przyszłych farmaceutów. Jedną z jej największych pasji jest tworzenie własnych tekstów poświęconych tematom medycznym, ponieważ uwielbia pisać, a przy tym dzielić się wiedzą. Sukcesywnie rozwija swoje zainteresowania, współpracując z wydawnictwami farmaceutycznymi.