Nie wiesz, jaki kupić wypiekacz do chleba? Ranking produktów popularnych na Ceneo.pl pomoże ci wybrać odpowiednie urządzenie.
Wypiekacze do chleba to urządzenia w postaci dużej formy, na dnie której znajduje się oś połączona z silnikiem elektrycznym. Do osi przytwierdzone są metalowe łopatki, które służą do wyrabiania ciasta.
Przed wyrobieniem ciasta w wypiekaczu, należy wybrać interesujący cię program (niektóre wypiekacze pozwalają na przygotowanie różnych produktów). Później wystarczy uzbroić się w cierpliwość i zaczekać, aż maszyna przygotuje twój wypiek.
Wiele osób z pewnością zastanawia się, po co kupować wypiekacz do chleba, skoro można przygotować go w zwykłym piekarniku. Urządzenie to ma jednak sporo zalet, z powodu których warto rozważyć jego kupno.
Czy wypiekacze do chleba mają minusy? Tym głównym może być rozmiar urządzenia – z reguły zajmuje ono sporo miejsca, dlatego nie sprawdzi się w bardzo małej kuchni.
Podczas wyboru najlepszego wypiekacza do chleba bierzemy pod uwagę kilka kluczowych parametrów konstrukcyjnych urządzenia.
Podstawowy parametr określający masę ciasta, jaką wypieczemy w urządzeniu. Jeżeli pieczesz tylko dla siebie, wystarczy ci sprzęt z foremką dla mniejszych produktów. Znaczna większość urządzeń oferuje chleby w trzech wielkościach 400-450 g, 700-750 g i 1 kg
Wypiekacze mają jedno lub dwa mieszadła (haki) zamontowane na dnie komory urządzenia. Są to metalowe elementy połączone z elektrycznym silnikiem, których zadaniem jest mieszanie ciasta (albo innych produktów). W większości przypadków pojedynczy hak wystarczy do wypieczenia ciasta o maksymalnej masie 1000 g. Jeżeli planujemy przygotowywać większe wypieki (np. 1,5 kg), nasz sprzęt koniecznie powinien posiadać drugi hak. Dwa mieszadła przyspieszają też pracę przy mniejszych chlebach.
Wypiekacze do chleba skonstruowane są w orientacji poziomej lub pionowej, która determinuje to, jak przygotowujemy ciasto, a także ile miejsca na kuchennym blacie zajmie urządzenie.
Moc wskazuje na ilość zużywanej przez urządzenie energii elektrycznej, przekłada się ona na czas wypiekania. Im jest większa, tym sprzęt jest wydajniejszy. Do optymalnej pracy specjaliści zalecają wypiekacze o mocy co najmniej 750 W.
Wypiekacze do chleba zamknięte są w obudowach z tworzywa sztucznego lub metalu. Plastik, zwłaszcza ten niskiej jakość, może z czasem ulegać uszkodzeniom oraz odkształceniom pod wpływem ciepła generowanego przez sprzęt, a także codziennego użytku. Obudowy z metalu są bardziej eleganckie i odporne na upływ czasu.
Wszechstronny i nowoczesny wypiekacz oferuje nawet kilkanaście trybów działania, w tym takich, które przygotowane są z myślą o konkretnych rodzajach pieczywa (bezglutenowe, razowe, tostowe lub na zakwasie). Wiele z nich umożliwia też zrobienie domowych dżemów i konfitur, ułatwia przygotowanie ciasta na makarony, pizzę lub inne wypieki, a nawet ukręci lody. Duża liczba opcji sprawi, że sprzęt nie będzie stał bezczynnie i znajdzie znacznie szersze zastosowanie, zachęcając też czasami do eksperymentowania w kuchni.
Jak wybrać najlepszy wypiekacz do chleba? Skorzystaj z rankingu najchętniej kupowanych urządzeń na Ceneo.pl i wybierz ten, który znajdzie się w twojej kuchni!
To wypiekacz do chleba o eleganckim, nowoczesnym designie i ciekawych funkcjach. Możesz ustawić aż trzy poziomy brązowienia. Poza samym chlebem w urządzeniu przygotujesz również makaron czy pizzę.