Pojemniki do mikrofalówki
Zamiast dokonywać często żmudnego czyszczenia dużych zabrudzeń, warto je skutecznie ograniczać. Bardzo pomocne mogą w tym być odpowiednio dobrane naczynia do mikrofalówki. Dzięki nim można ograniczać na przykład rozpryskiwanie potraw o rzadkiej konsystencji podczas podgrzewania. W takim przypadku niezastąpione okazują się pojemniki do mikrofali
z pokrywkami. Sprawdźmy, jakich jeszcze naczyń można używać w mikrofalówce.
Na rynku znajdziemy wiele różnych pojemników do mikrofali i talerzy, ale można także wykorzystywać naczynia, które już mamy. Warto jednak przedtem sprawdzić, jakie materiały rzeczywiście nadają się do użycia w mikrofalówce.
Przede wszystkim powinniśmy unikać metalowych lub miedzianych pojemników, które są zamknięte. Nie wolno też wykorzystywać w mikrofalówkach naczyń mających metalowe uchwyty lub ozdoby. Jeśli już upieramy się przy tym materiale, można w ostateczności użyć płaskich metalowych talerzy, nic wysokiego, co zasłania potrawę, ponieważ metal odbija mikrofale.
Za to można z powodzeniem używać naczyń do mikrofalówki wykonanych ze szkła. Przez materiał przezroczysty doskonale przenika energia i tym samym szybko podgrzewa potrawę. Należy jednak unikać szkła kolorowego lub ze zdobieniami. Nieodpowiednie będzie także szkło cienkie, które może pęknąć pod wpływem wysokiej temperatury. Bardzo dobrze sprawdzają się za to talerze do mikrofali z termoodpornego szkła
, które łatwo nabyć na rynku.