Niedoceniane właściwości zielonej herbaty

Pochodzi z Chin, gdzie niegdyś była traktowana jak lekarstwo, a jej wiek liczony jest w tysiącach. Ma delikatny, lekko gorzkawy smak. Można ją parzyć na wiele sposobów, w zależności od tego, jakie walory chcemy z niej wydobyć. Przypisuje się jej wiele cudownych właściwości, między innymi: wspomaganie odchudzania, zmniejszenie ryzyka wystąpień nowotworów,  a nawet spowalnianie procesów starzenia. Można ją przyjmować w różnych postaciach. Mowa jest oczywiście o zielonej herbacie.

Mało kto wie, że pochodzi ona z tego samego drzewa herbacianego, co herbata czarna i herbata czerwona. Różnią się tylko procesem przygotowania.  Naukowcy zalecają wypijanie kilku filiżanek dziennie. Przyjrzyjmy się więc największym zaletom zielonej herbaty:

Zielona herbata na odchudzanie – zielona herbata przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej dzięki zawartym  w niej kofeinie i katechinom. Poprawia również wrażliwość na insulinę i tolerancję glukozy. Przeprowadzono wiele badań, potwierdzających jej korzystny wpływ na odchudzanie, jednak samo wypicie kilku filiżanek zielonej herbaty w ciągu dnia nie sprawi, że schudniemy. Zielona herbata wspomaga odchudzanie, ale nie odchudza.

Zielona herbata na poprawę zdrowia - hamuje rozwój bakterii w układzie pokarmowym i pobudza go do wydzielania soków trawiennych. Zawiera fluor chroniący zęby przed próchnicą. Dzięki działaniu moczopędnemu pomaga pozbyć się toksyn z organizmu. Obniża ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko chorób serca. Dzięki flawonoidom wzmacnia naczynia krwionośne. Jest bogata w witaminy i minerały. Zawarte w niej garbniki zapobiegają nowotworom, a dzięki drugiemu parzeniu herbaty możemy uzyskać działanie wyciszające.

Zielona herbata jako eliksir młodości – dzięki polifenolom zielona herbata hamuje powstawanie wolnych rodników, które są przyczyną degradacji DNA i starzenia się organizmu. Zmniejsza również szkodliwe skutki promieniowania ultrafioletowego.


Herbatę zieloną możemy zaparzać w zaparzaczu, zażywać tabletki z jej wyciągiem, stosować kremy zawierające jej cenne składniki, a nawet znajdziemy krople do oczu z zieloną herbatą w składzie.


Tajniki parzenia zielonej herbaty

Aby wydobyć najcenniejsze właściwości, powinniśmy zwrócić uwagę na kilka rzeczy:

  • woda, której używamy do zaparzania zielonej herbaty, powinna być przefiltrowana,
  • temperatura parzenia powinna wynosić od 60 do 85 stopni Celsjusza, jeśli nie mamy specjalnego termometru, powinniśmy od czasu zagotowania wody odczekać 4-5 min. Dzięki obniżeniu temperatury wody unikniemy smaku goryczki,
  • jedną łyżeczkę liściastej zielonej herbaty zalewamy jedną szklankę wody, możemy użyć też herbaty w torebkach,
  • parzenie zielonej herbaty powinno trwać od jednej do trzech minut, gdy liście herbaty będą się zbyt długo parzyć, może pojawić się gorzki smak - zasadą jest, że im cieplejsza woda, tym krótszy czas parzenia,
  • zieloną herbatę można pić na wiele sposobów, na ciepło,  na zimno, z cukrem, z miodem, ze skórką cytryny.       

Akcesoria dla miłośników zielonego naparu

Oto kilka pomocnych produktów do parzenia zielonej herbaty:

Zestaw filiżanka z dzbankiem, Dzbanek z podgrzewaczem, Zaparzacz - kot, Dzbanek do herbaty


Suplementy z zieloną herbatą na odchudzanie

Wiele tabletek na odchudzanie zawiera wyciągi z zielonej herbaty, np.:

Bio-CLA z zieloną herbatą, CLA z zieloną herbatą, Olimp Zielona Herbata Ekstrakt 

 

Kosmetyki z zieloną herbatą upiększają skórę

Wyciąg z zielonej herbaty, stosowany na skórę, pomaga łagodzić stany zapalne, wykazuje działanie bakteriobójcze, upiększające i odmładzające.

Żel do powiek i pod oczy ze świetlikiem i zieloną herbatą , Green Pharmacy Żel pod prysznic Róża Piżmowa zielona Herbata , Nikel. Krem do cery trądzikowej z zieloną herbatą 

Marta Nikodem

Uwielbia testować nowości na rynku kosmetycznym. Produkty dla  kobiet nie mają dla niej żadnych tajemnic, uważnie analizuje ich skład oraz sprawdza ich skuteczność. Swoją przygodę z pisaniem na temat urody rozpoczęła kilka lat temu, zakładając bloga. Recenzuje nowości i radzi jak dbać o urodę niedoskonałą. Zwolenniczka naturalnych składników.

Ostatnio dodane artykuły