Data modyfikacji:

Jak zrobić bezę? Przepisy

Zrobienie pięknej, smacznej i pękatej bezy to nie lada wyzwanie. I powodzenie tej operacji wcale nie zależy od świetnej jakości piekarnika, tylko odpowiedniego przepisu. Jak zrobić bezę? Zapraszamy do wpisu, w którym znajdziesz podstawowy przepis na bezę, a także kilka wariacji na przepyszne desery z jej wykorzystaniem.
beza pavlova

Beza – przepisy

Poniżej znajdziesz najsmaczniejsze przepisy na desery z bezą, a także praktyczne wskazówki, dzięki którym twoja beza nie oklapnie, nie spali się, a w środku będzie wilgotna i lekko ciągnąca. Sprawdź także nasze przepisy na niskokaloryczny deser.

Beza Pavlova – przepis

Inaczej torcik Pavlovej, to wyśmienity deser, którego nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny, Anny Pawłowej. Deser miał zostać wymyślony i przygotowany specjalnie dla niej w Austrii, a jedyną wskazówką dla kucharza było zdanie artystki „Poproszę o coś lekkiego”.

Z Austriakami o pochodzenie torciku bezowego biją się jednak Nowozelandczycy. Twierdzą, że to właśnie jeden z ich kucharzy przyrządził deser specjalnie dla primabaleriny podczas jednego z jej tournée.

Ta historia zapewne już nigdy nie zostanie rozwikłana, ale smak bezy Pavlovej może poznać każdy z nas, przygotowując deser w domowym zaciszu.

Składniki na bezę Pavlovej:

  • 6 białek z jajek o rozmiarze L
  • 250 g cukru pudru
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka octu
  • szczypta soli
Oczywiście torcik Pavlovej to nie tylko chrupka beza, ale także krem z mascarpone.

Składniki na krem mascarpone do torcika Pavlovej:

  • 250 g mascarpone
  • 200 g śmietanki kremówki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
Do dekoracji bezy przydadzą ci się także ziarenka granatu, pół kieliszka rumu oraz pół kieliszka grenadiny. A teraz przechodzimy do jej wykonania.
  1. Do schłodzonej miski wbij białka oraz dodaj szczyptę soli. Całość ubij na sztywną pianę.
  2. Teraz cały czas ubijając, dodawaj po łyżce cukru. Dzięki niemu masa będzie lekko ciągnąca.
  3. Wsyp mąkę ziemniaczaną i wlej ocet. Całość cały czas miksuj, ale tylko do połączenia składników.
  4. Teraz przygotuj płaską blachę, na której będziesz piec bezę. Na nią należy położyć silikonową stolnicę. Taka stolnica powinna mieć narysowane koła o różnej średnicy. Masę z białek wykładaj tak, aby torcik miał średnicę 20 cm.
  5. Bezę włóż do piekarnika nagrzanego do 120 stopni Celsjusza i w tej temperaturze piecz ją przez 30 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 100 stopni Celsjusza i piecz przez 3,5 h.
Gdy beza jest już upieczona i wystudzona, to pora nałożyć na nią krem z mascarpone. O tym, jak go zrobić, przeczytasz poniżej.
  1. Ubij śmietankę kremówkę, a następnie powoli dodawaj cukier i miksuj do momentu, aż składniki się ze sobą połączą.
  2. Teraz dodawaj mascarpone. Rób to ostrożnie i serek bardzo delikatnie mieszaj z ubitą śmietanką. Najlepiej zrobić to ręcznie. Gdy użyjesz miksera to śmietanka może opaść. Na koniec dodaj cukier puder.
Krem wyłóż na górze przygotowanej wcześniej bezy. Ziarenka granatu wymieszaj z rumem i grenadiną, a następnie rozłóż na górze torcika. I gotowe!

Ciasto z jagodami i bezą

Beza Pavlova to nie wszystko. Skoro już wiesz, jak zrobić idealną bezę, to możesz wykorzystywać ją do przygotowania innych deserów. Poniżej znajdziesz przepis na kruche ciasto jagodowe z bezą. Po sezonie możesz użyć mrożonych jagód.

Sernik z bezą

Nie ma nic lepszego, niż przepyszny, domowy sernik. Cofam, jednak jest – sernik z bezą! Musisz tego spróbować. Zresztą sprawdź sam, jakie to proste.

Tarta cytrynowa z bezą

Na koniec mój ulubiony wypiek z bezą: tarta cytrynowa. Słodka beza idealnie komponuje się z kwaskiem cytryny, co daje niesamowite połączenie smakowe. Sama tarta jest także prosta w wykonaniu.
I co sądzicie o naszych przepisach na pyszne desery z bezą w roli głównej? Jak się okazuje, przygotowanie jednego z najpopularniejszych torcików na świecie wcale nie jest aż tak skomplikowane.
Autorka: Klaudia Borycka