Data publikacji:

Jakie są dobre blachy do pieczenia ciast?

Lubisz domowe słodkości i nie wyobrażasz sobie niedzielnego popołudnia bez zapachu świeżo upieczonej szarlotki, babki, bezy, a może tortu? Na rynku mamy wiele naczyń – jakie blachy do pieczenia ciast będą najlepsze? Podpowiadamy.
jakie są dobre blachy do pieczenia ciast
Istnieje kilka najpopularniejszych form do pieczenia – są to blachy metalowe, ceramiczne i silikonowe. Którą wybrać? Przyjrzyjmy im się lepiej.

Dobre blachy do pieczenia ciast – ceramiczne

Formy ceramiczne są wyjątkowo modne. Są też piękne. Swój wspaniały wygląd zawdzięczają naturalnej, wypalanej i szkliwionej glinie lub kamionce. Ceramiczne formy to dobre naczynia do pieczenia, ale są dość drogie – a na pewno droższe niż formy blaszane czy te nowoczesne silikonowe. Ale z pewnością warto w nie zainwestować, bo ceramiczne foremki nie rdzewieją, dlatego posłużą w kuchni wiele lat.
Formy ceramiczne mogą mieć bardzo różne kształty i głębokości, dlatego nadają się zarówno do pieczenia tart, ciast, ale też chleba, mięs i zapiekanek. Właściwie jedyna wada, którą mają ceramiczne naczynia do pieczenia, jest taka, że ich ściany są dość grube, dlatego, by potrawa lub ciasto były właściwie upieczone, wymagają więcej czasu niż np. te same potrawy pieczone w blachach metalowych.

Metalowe – dobre blachy do pieczenia ciast

Blachy z metalu to bez wątpienia najpopularniejsze blachy do pieczenia ciast. Materiał to tak naprawdę aluminium. Tego typu blachy są bardzo tanie, ale też lekkie i cienkie, dlatego ciasta i potrawy pieką się w nich bardzo szybko. Mają też rozmaite kształty.
Minusem aluminiowych form jest właśnie ich grubość, z którą wiąże się fakt, że potrawy i ciasta przywierają do ścian i często przypalają się. Jednak nowoczesne, dobre blachy do pieczenia ciast z metalu są coraz lepszej jakości, ponieważ producenci zaczęli stosować dodatkowe rozwiązania technologiczne, np. specjalne powłoki nieprzywierające.
Istnieją też blachy do pieczenia ciast wytwarzane ze stali węglowej, które są grubsze, bardziej wytrzymałe i nie rdzewieją. Specjalna powłoka adhezyjna sprawia, że blach tych nie trzeba dodatkowo przygotowywać do pieczenia – smarować tłuszczem ani wykładać papierem.

Jakie blachy do pieczenia ciasta? Silikonowe!

Formy z silikonu są bardzo lubiane zarówno przez dorosłych amatorów wypieków kulinarnych, jak i najmłodszych – są miękkie, kolorowe, mają przeróżne kształty, można w nich piec również babeczki i ciasteczka. Obecnie to jedne z najpopularniejszych naczyń do pieczenia.
W zasadzie nie mają wad: są wygodne w użyciu – nie trzeba ich smarować tłuszczem (choć można), potrawy i ciasta nie przypalają się w nich, formy łatwo umyć, a po wyschnięciu złożyć w taki sposób, by zajmowały mniej miejsca. Silikon szybko się nagrzewa, ale też szybko stygnie, dlatego coraz częściej spotyka się np. silikonowe uchwyty w garnkach, patelniach i blachach do ciast. Nie ma zagrożenia, że poparzysz się gorącym silikonem w czasie wyjmowania ciasta z piekarnika – pamiętaj tylko, by nie używać ostrych przedmiotów, wyjmując formę z pieca, ponieważ wszelkie noże i widelce czy łopatki z metalu mogą uszkodzić silikon.
Zanim użyjesz silikonowej formy w swoim piekarniku, pamiętaj, by sprawdzić zalecenia producenta odnośnie temperatury, w jakiej możesz używać foremek z silikonu. W przypadku silikonu przeznaczonego do kontaktu z żywnością zazwyczaj jest to 230 stopni Celsjusza. Formy wykonane z silikonu możemy wykorzystać nie tylko do wypieków w piekarniku, ale też do mrożenia, np. do przygotowania deseru lodowego. Foremki sprawdzą się również w kuchenkach mikrofalowych.
Zdjęcie: Envato Elements
Agnieszka Jastrzębska
Agnieszka Jastrzębska

Dla redakcji serwisów Ceneo najchętniej piszę o modzie. I choć strojenie się, to szczyt próżności, to w przysłowiu „jak cię widzą, tak cię piszą” jest wiele prawdy. A w dzisiejszych czasach moda to także mocny nośnik światopoglądu, o czym przekonuje np. jedna z moich ulubionych projektantek, Vivienne Westwood. Lubię też pisać o wnętrzach, ponieważ to one tworzą naszą codzienność. Chętnie doradzam też rodzicom, ponieważ rodzicielstwo to wielka i pouczająca przygoda. Rekomenduję też dobre książki i ciekawe miejsca na świecie. Prywatnie jestem mamą 11-latki, pracuję z dziećmi, uczę się grać na gitarze i planuję trenować boks.