Kiszone buraki – właściwości
Burak zasługuje na miano polskiego superfood. To warzywo korzeniowe o pięknej, czerwonej barwie powinno jak najczęściej gościć na naszych talerzach – nie tylko ze względu na niską cenę.
Spożywanie buraków pomoże dostarczyć składników odżywczych, wspierających prawidłowe funkcjonowanie organizmu na wielu płaszczyznach. Niestety długi kontakt warzyw z wodą w trakcie gotowania sprawia, że część ich witamin zostanie utracona. Ciekawą alternatywę stworzą więc pieczone lub kiszone buraki. Te drugie będą podwójnie wartościowe przez zawarty w nich kwas mlekowy! To naturalny probiotyk, dbający o prawidłową pracę jelit.
Jak kisić buraki? Nim przedstawimy odpowiedź, podpowiemy, dlaczego w ogóle warto poświęcić czas na przygotowanie domowych przetworów z tych warzyw. Bogate są w witaminy (A, C, E, K, PP czy z grupy B). Odnaleźć w nich można także wapń, potas, żelazo czy fosfor. A jak ich regularne spożywanie wpływa na zdrowie?
- Kiszone buraki wspierają walkę z wolnymi rodnikami i chronią przed stresem oksydacyjnym.
- Wzmacniają odporność.
- Dbają o prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego – chronią przed anemią i miażdżycą, obniżają poziom złego cholesterolu.
- Pomocne są przy profilaktyce przeciwnowotworowej.
- Charakteryzują się bardzo niską kalorycznością.
Kiszone buraki znajdują też szczególne miejsce w kuchni.
Same korzenie możemy zjadać bezpośrednio ze słoiczka, dodawać do surówek, wykorzystywać w barszczu czy dorzucać do energetyzujących koktajli. Różnorodne zastosowanie znajduje również sok z kiszonych buraków. Przepis na niego jest banalnie prosty, wiąże się bowiem z fermentacją warzyw!