Data publikacji:

Jaka temperatura powinna być w lodówce?

Zastanawiasz się, jaka powinna być temperatura w lodówce? Warto wiedzieć, że często na niektórych półkach jest cieplej niż na innych. Dlatego rozmieszczenie poszczególnych artykułów należy odpowiednio zaplanować. Jak ustawić temperaturę w lodówce i jaka jest optymalna? Sprawdź!

lodówka

Jaka temperatura w lodówce? Najważniejsze zasady

Lodówka jest sprzętem, bez którego nikt nie wyobraża sobie życia. Aby jednak jak najlepiej spełniała swoją funkcję, należy ustawić w niej odpowiednią temperaturę. Należy pamiętać, że im mniej stopni, tym więcej prądu będzie zużywać urządzenie. To zaś oznacza wyższe rachunki.

Jednak niska temperatura sprzyja zachowaniu trwałości i świeżości produktów spożywczych. Jak więc to pogodzić? Poniżej znajdziesz nasze porady.

Jaka powinna być temperatura w lodówce?

Jaka temperatura w lodówce gwarantuje, że żywność zachowa świeżość, kolor i odpowiedni smak? Specjaliści uważają, że wartość powinna wynosić około 2-5 stopni Celsjusza. Niektórzy twierdzą, że najlepszą opcją jest utrzymywanie temperatury 2 stopni, inni zaś przekonują, że 5 stopni w zupełności wystarczy. Może zależeć to np. od marki i modelu urządzenia, dlatego najlepiej sprawdź w instrukcji, co zaleca producent twojego sprzętu. Zbyt wysoka temperatura w lodówce może sprawić, że żywność znacznie szybciej zacznie się psuć, np. pleśnieć.

Warto wiedzieć, że obniżenie temperatury w lodówce nawet o 1 stopień może istotnie zwiększyć twoje wydatki na energię elektryczną. Ustawiając odpowiednią wartość, weź pod uwagę, jakie produkty najczęściej przechowujesz w chłodziarce. Przykładowo jeśli nie jesz mięsa ani ryb, czyli produktów, które najszybciej się psują i mogą naprawdę zaszkodzić, temperatura w twojej lodówce może być nieco wyższa (np. 4-5 stopni zamiast 2-3).

Jak ustawić temperaturę w lodówce?

Zastanawiasz się, jak ustawić temperaturę w lodówce? Najlepiej i najprościej będzie sprawdzić to w instrukcji dołączonej do urządzenia. Często chłodziarki wyposażone są w pokrętło do ustawiania poziomu chłodzenia, na którym wyświetlone są jedynie cyferki, np. 1, 2, 3, 4, 5. Nie wiadomo więc, ile stopni będzie w lodówce po ustawieniu konkretnego poziomu. W instrukcji natomiast z pewnością znajdziesz te informacje.

Inne, zwykle nowocześniejsze urządzenia mogą być wyposażone w ekran dotykowy, na którym można wybrać konkretną temperaturę. Zorientuj się, jak jest w twojej lodówce, i postępuj zgodnie ze wskazówkami producenta.

Optymalna temperatura w lodówce – jak ułożyć produkty spożywcze?

Na pytanie, ile stopni jest w lodówce, nie da się odpowiedzieć jednoznacznie. Często w urządzeniach temperatura różni się na poszczególnych poziomach. Ma to związek ze zjawiskiem unoszenia się ciepłego powietrza do góry, dlatego też im wyżej, tym zwykle cieplej. Poniżej przedstawiamy, jaka mniej więcej temperatura w lodówce panuje na poszczególnych półkach i jakie produkty warto na nich trzymać.

  • Dolna półka – temperatura około 2 stopni, najlepiej trzymać tam świeże mięso i ryby.
  • Środkowe półki – temperatura około 4-5 stopni, trzymaj na nich sery, wędliny, twarożki, śmietanę itp.
  • Górna półka – temperatura około 5-8 stopni, stawiaj na niej dżemy, konserwy, sosy i inne przetwory.
  • Pojemniki na samym dole – często jest tam nieco bardziej wilgotno, dlatego warto trzymać w nich owoce i warzywa.
  • Półeczki na drzwiach – zwykle jest na nich najcieplej, trzymaj tam ketchup, musztardę, soki, majonez oraz przyprawy (np. świeży imbir i czosnek).
  • Niektóre nowoczesne lodówki są wyposażone w tzw. komorę zerową, w której panuje wyjątkowo niska temperatura 0 stopni Celsjusza. To doskonałe miejsce do przechowywania mięsa oraz ryb. Dzięki komorze zerowej produkty te z pewnością na dłużej zachowają świeżość.

Jaka temperatura w lodówce No Frost?

W lodówkach No Frost temperatura często rozkłada się bardziej równomiernie niż w starszych urządzeniach, dlatego też możesz spokojnie ustawić około 3-5 stopni Celsjusza. Żywność na pewno będzie bezpieczna.

Jaka temperatura w zamrażarce?

Na koniec podpowiemy jeszcze, że w zamrażarce temperatura powinna wynosić około -18 stopni Celsjusza. Specjaliści zgadzają się, że jednocześnie gwarantuje ona ochronę żywności przed psuciem, a przy tym nie spowoduje gigantycznego zużycia prądu.

Autorka: Olga Wacholc