Data publikacji:

Jaka wyciskarka wolnoobrotowa?

Wyciskarki wolnoobrotowe są idealnym wyborem, gdy planujemy regularnie przygotowywać w domu soki z warzyw oraz owoców. Przez długi czas te niezwykle wydajne i skuteczne urządzenia były towarem luksusowy. Dzięki coraz przystępniejszym cenom w ostatnim czasie cieszą się rosnącym zainteresowaniem konsumentów. Podpowiadamy, jaka wyciskarka wolnoobrotowa będzie najlepsza.
jaka wyciskarka wolnoobrotowa
Moda na zdrowe odżywianie nie przemija i coraz więcej osób porzuca żywność przetworzoną na rzecz własnoręcznie przygotowanych i świeżych alternatyw. Nie inaczej jest w przypadku soków, które na półkach sklepowych dostępne są tylko w ograniczonej palecie smaków. Zazwyczaj są zrobione z zagęszczonych koncentratów oraz najczęściej wzbogacone dużą ilością cukru. Zdrowe i wyciskane soki z miąższem to z kolei dość duży wydatek, zwłaszcza jeżeli mają być stałym elementem naszej diety. W produkcji własnoręcznie zrobionych napojów oraz koktajli niezastąpione są specjalistyczne urządzenia. Wśród nich skutecznością oraz wydajnością wyróżniają się tzw. wyciskarki wolnoobrotowe, które przez długi czas były uznawane za sprzęt przeznaczony jedynie dla zamożnych. Pojawienie się wielu tańszych modeli sprawiło jednak, że znacznie częściej interesują się nimi także bardziej oszczędni zwolennicy zdrowego i smacznego jedzenia. Podpowiadamy zatem, jaka wyciskarka wolnoobrotowa będzie najlepsza, a także na co zwracać uwagę przy zakupach. 
Przed zakupem wyciskarki powinniśmy sobie jednak odpowiedź na pytania, jak często planujemy z niej korzystać. Przygotowanie soku oraz czyszczenie maszyny zajmuje bowiem trochę czasu. Równie istotne jest to, ile soku będziemy każdorazowo produkować, czy tylko jedną lub dwie szklanki, czy nawet ponad litr. Ważne są również składniki. Nieco inny sprzęt kupujemy, gdy chcemy wyciskać jedynie miękkie owoce i warzywa, a inny, gdy do urządzenia trafiać będą również twarde i włókniste rośliny, jak marchewka lub seler.
 

Przeczytaj także: Jaką wyciskarkę wolnoobrotową do 600 zł kupić?

Jaka wyciskarka wolnoobrotowa – jedno lub dwuślimakowa?

Podstawowym podziałem wyciskarek jest rodzaj używanego przez nie mechanizmu wałkowego tzw. ślimaka. W urządzeniach jednoślimakowych wałek jest ustawiony w pionie. W modelach dwuślimakowych jest on zazwyczaj ustawiony w poziomie (choć w sklepach znajduje się też wiele modeli poziomych jednoślimakowych). Obie konstrukcje mają swoje plusy i minusy, przyjrzyjmy się więc im z bliska.


Wyciskarki wolnoobrotowe jednoślimakowe pionowe


Wyciskarki tego typu są łatwiejsze w obsłudze, szybciej też przygotują soki. Owoce i warzywa są przekazywane do wałka w sposób grawitacyjny i nie trzeba ich specjalnie dopychać w trakcie pracy maszyny. W modelach z dużym wlotem nie musimy nawet pociąć na drobne kawałki większych owoców i warzyw. Dzięki pionowej konstrukcji zajmują też stosunkowo mniej miejsca i są łatwe w czyszczeniu.

Minusem pionowych wyciskarek jest ich mniejsza wydajność, słabiej radzą sobie z włóknistymi i twardymi produktami. Uzyskane soki są często mętne i znajdziemy w nich cząsteczki miąższu, co nie zawsze musi się podobać. Z drugiej strony urządzenia pozwalają też na przygotowywanie sorbetów i deserów.

Wyciskarki wolnoobrotowe jednoślimakowe i dwuślimakowe poziome


W wyciskarkach tego typu wałek ustawiony jest w pozycji poziomej, przekłada się to z kolei na kształt i wymiary maszyny. Są one większe i szersze, zajmują więc więcej miejsca na kuchennym blacie, co może być uciążliwe jeżeli zbyt często z nich nie korzystamy. 

Z drugiej strony wyciskarki tego typu są niepokonane jeżeli chodzi o wydajność. Bez problemu wycisną z produktów dosłownie ostatnie krople soku, ale będzie to trwać dłużej niż w modelach pionowych. Świetnie radzą sobie zawłaszcza z twardymi i włóknistymi produktami, takimi jak liście czy trawy zbóż. Uzyskany sok jest pozbawiony zanieczyszczeń.

Minusem dla użytkowników tych maszynę będzie z pewnością czas, jaki trzeba poświęcić na wyciskanie soku, a także czyszczenie wszystkich elementów sprzętu. Jego wybór zaleca się więc bardziej doświadczonym lub zdeterminowanym amatorom robienia domowych soków. Nie można też nie wspomnieć o tym, że podczas pracy trzeba pomagać urządzeniu i dociskać składniki znajdujące się w pojemniku, najczęściej przy pomocy dołączonej przystawki. Produkty trzeba też pokroić na drobne kawałki. Przeważnie maszyny radzą sobie też nieco gorzej z miękkimi warzywami i owocami, bowiem mają one tendencję do zatykania wałka.

Na co zwracamy jeszcze uwagę przy zakupie wyciskarki wolnoobrotowej?

Jakość wykonania

Kiedy mówimy o jakości wykonania wyciskarki, nie chodzi tylko o jej wygląd, ale przede wszystkim o wykorzystane przy jej produkcji materiały. Najtańsze modele są zazwyczaj zbudowane z kruchych i podatnych na zarysowania tworzyw sztucznych, co w dłuższym czasie może być przyczynkiem do wymiany sprzętu. Sprzęt powinien też być solidnie zbudowany, dzięki temu zachowa stabilność podczas pracy.

Warto wspomnieć o tym, że niektóre tanie wyciskarki mogą wydzielać do soków toksyczne związki, tzw. bisfenole, które obecne są również w wielu plastikowych opakowaniach. Gwarancję ich braku daje nam specjalny certyfikat BPA Free.

Moc i wydajność

Im wyższa moc elektrycznego silnika wyciskarki, tym zazwyczaj z większą łatwością poradzi sobie ona z twardszymi produktami oraz szybciej upora się z pracą. Dostępne na rynku urządzenia posiadają zazwyczaj moc od 150 do 400 W. Warto wybrać sprzęt, który oferuje kilkustopniową regulację prędkości, dzięki temu dopasujemy ją do aktualnych potrzeb.

Ergonomia pracy

Chodzi tu oczywiście o czas, jaki poświęcamy na rozmontowanie i czyszczenie wszystkich elementów sprzętu, wielkość pojemnika oraz dodatkowe wyposażenie, takie jak antypoślizgowe nóżki, a także łatwość obsługi. Tu niepokonane pozostają wyciskarki pionowe, które, jak już wspomnieliśmy, zajmują nie tylko mniej miejsca, ale nie wymagają kłopotliwej konserwacji. Z drugiej strony wyciskarki poziome pozwalają nam na uzyskanie większej ilości soku oraz wykorzystanie wszystkich produktów, na co musimy jednak poświęcić dodatkowe minuty na przygotowanie i dokładne krojenie składników. 

Okres gwarancyjny

Producent wyciskarki powinien wierzyć w jej trwałość i niezawodność, nic nie pokazuje tego lepiej niż wieloletnia gwarancja czasami sięgająca nawet dziesięciu lat. Nie zaszkodzi więc dopłacić do produktu znanego producenta, który oferuje pełny serwis oraz naprawę podczas awarii. Niektóre uznane firmy odbiorą nawet uszkodzone urządzenie wysyłając do nas kuriera.

Autor: Michał Kułakowski