Mówi się, że kuchnia to serce każdego domu. Niewątpliwie jest to pomieszczenie, bez którego trudno wyobrazić sobie dom. W kuchni spędzamy dużo czasu w ciągu dnia, a miłośnicy gotowania czy pieczenia potrafią spędzać w kuchni długie godziny. Gotowanie, szczególnie dla kogoś bliskiego, potrafi sprawić podwójną radość. Aby uczynić z tej aktywności przyjemność, należy zadbać o odpowiedni sprzęt ułatwiający gotowanie. Jednym z podstawowych narzędzi wykorzystywanych w kuchni są noże. Ich rola w kuchni jest nieoceniona, dlatego warto utrzymywać swoje noże w czystości i dbać o ich regularne ostrzenie. Na rynku dostępne są specjalne kamienie do ostrzenia noży, które znacznie ułatwią ten proces.
Kamień do ostrzenia noży to jeden z podstawowych gadżetów w kuchni. Pozwala on znacznie wydłużyć żywotność naszych noży i zapewnić wysoki komfort użytkowania. Odpowiednio naostrzony nóż pokroi produkty nawet na najmniejsze kawałki bez użycia przesadnej siły i obawy o szarpanie. Z kamienia do ostrzenia noży korzystamy na tyle często, że warto zadbać o jego solidną jakość i trwałość.
Nie jest dla nikogo tajemnicą, że do ostrzenia noży używa się osełki. Osełka to nic innego jak narzędzie ścierne, czyli pilnik, który ściera powierzchnię. Pilnik może być wykonany z różnych materiałów, które będą odpowiednie dla różnych ostrzonych narzędzi. Do ostrzenia noży należy wybrać specjalnie dopasowane osełki. Aby ostrzenie noży przyniosło zadowalający efekt, należy zapoznać się z techniką ostrzenia.
Odpowiednie nachylenie noża względem kamienia ma kolosalny wpływ na jakość ostrzenia. Podstawą jest właściwe prowadzenie noża po osełce — należy robić to „pod włos”, czyli ostrzem do przodu. Istotną kwestią jest również to, że należy ostrzyć obie krawędzie noża, tylko wtedy uzyskać można zadowalający efekt noża ostrego z obu stron. W czasie ostrzenia należy pilnować, aby nóż był pod stałym, jednym kątem — dla większości noży odpowiedni kąt to około 20 stopni.
Na rynku dostępne są kamienie cechujące się solidnością i wytrzymałością, niestety znaleźć można również takie, które nie są warte swojej ceny ze względu na wątpliwą jakość i słabą wytrzymałość. Przy wyborze odpowiedniego kamienia do ostrzenia noży warto zwrócić uwagę na te elementy:
Przy wyborze odpowiedniego kamienia do ostrzenia noży należy kierować się także tym, jakie noże chcemy ostrzyć. Zależnie od tworzywa, z jakiego wykonany jest nóż, należy wybrać odpowiedni rodzaj kamienia i jego gradację. Gradacja określa stopień ostrości osełki. Im większa gradacja, tym ostrzejsza osełka. Kamienie można klasyfikować ze względu na ich geometryczny kształt, tu wyróżniamy:
Kolejne rozróżnienie kamieni do ostrzenia noży opiera się na tworzywie, z którego powstały. Tu wymienić warto te najbardziej popularne:
Gradacja kamienia do ostrzenia noży różni się w zależności od etapu ostrzenia i stopnia ostrości noża. Wybierając osełkę, należy znać etapy ostrzenia i odpowiednią dla nich gradację:
Na rynku dostępna jest szeroka oferta kamieni wodnych różnych producentów. Wśród najwyżej ocenianych można wyróżnić: