Ranking noży kuchennych

Noże kuchenne to podstawowe narzędzie nie tylko szefa kuchni. Każdy z nas codziennie korzysta z noża. Noże kuchenne wpływają na szybkość gotowania, a także na wygląd i smak potraw. Ranking noży kuchennych od Ceneo.pl pomoże ci wybrać najlepszy nóż kuchenny w atrakcyjnej cenie.

Jaki nóż kuchenny kupić?

Najprościej mówiąc – ostry. Ostry nóż kuchenny ułatwia i przyspiesza krojenie. Zbyt tępy nóż wymaga użycia siły, co powoduje ból palców i nadgarstków, a także wpływa na wygląd i smak potraw – tępy nóż zamiast pokroić pomidor w piękną kostkę, zaserwuje nam czerwoną miazgę. Jakość noża kuchennego zależy od materiału wykonania. W naszym rankingu znalazły się bardzo wytrzymałe noże z wyższej półki i tańsze noże o nieco mniejszej trwałości. Te pierwsze polecamy zawodowym kucharzom i bardzo wymagającym domowym mistrzom patelni. Jeżeli nie gotujesz zbyt często, zadowolisz się tańszymi nożami kuchennymi. Noże kuchenne różnią się także przeznaczeniem. Obowiązkowym wyposażeniem kuchni są noże uniwersalne, którymi pokroisz niemal każdy produkt. Poza nożami uniwersalnymi do naszego zestawienia trafiły noże o specjalnym przeznaczeniu.

Najlepsze noże kuchenne

Zobacz inne rankingi Ceneo

ranking parowarów

Ranking parowarów

2017-04-26
W ostatnich latach można zaobserwować modę na zdrowe odżywianie. Dlatego coraz większą popularnością cieszą się parowary. Na rynku pojawiają się kolejne modele. Nie wiesz, jaki parowar wybrać? Sprawdź najnowszy ranking najlepszych parowarów od Ceneo.pl.
ranking odkurzaczy samochodowych

Ranking odkurzaczy samochodowych

2017-04-26
Utrzymanie porządku w samochodzie z pomocą odkurzacza samochodowego jest banalnie proste. Jaki odkurzacz samochodowy wybrać? Jaki jest najlepszy? Podpowiedzią będzie ranking najlepszych odkurzaczy samochodowych od Ceneo.pl.
ranking odtwarzaczy blu ray

Ranking odtwarzaczy Blu-ray

2017-04-26
Na rynku dostępnych jest coraz więcej modeli odtwarzaczy Blu-ray. Łatwo się pogubić we wszystkich technicznych opisach pełnych specjalistycznych słów. Jak zatem szukać idealnego odtwarzacza Blu-ray? Najprostszym i najszybszym rozwiązaniem jest ranking najlepszych odtwarzaczy Blu-ray od Ceneo.pl.
Ranking najlepszych aparatów cyfrowych do 500 złotych

Ranking aparatów cyfrowych do 500 złotych

2017-05-15
Popularność aparatów cyfrowych wpłynęła na obniżenie cen produktów oraz zwiększenie liczby dostępnych modeli. Już w cenie do 500 złotych można dowolnie przebierać w ofertach. Jaki aparat cyfrowy do 500 złotych kupić? Dowiesz się z rankingu Ceneo.pl.
ranking nawilżaczy powietrza

Ranking nawilżaczy powietrza

2017-04-27
Suche powietrze wpływa negatywnie nie tylko na nasz wygląd (przesuszone włosy czy skóra), ale również na samopoczucie (odczuwanie zmęczenia, spadek koncentracji). Z problemem poradzą sobie nawilżacze powietrza z rankingu Ceneo.pl.
ranking klimatyzatorów kompaktowych

Ranking klimatyzatorów kompaktowych - 10 najlepszych modeli 2019

2017-04-10
Nie przesypiasz nocy z powodu upału? Przez żar lejący się z nieba trudno Ci się skoncentrować w pracy? Ratunkiem są klimatyzatory przenośne. W rankingu najlepszych klimatyzatorów przenośnych od Ceneo.pl znalazły się najtańsze, najpopularniejsze i najbardziej nowoczesne technologicznie modele.
ranking miniwież

Ranking miniwież - 10 najlepszych modeli 2019

2017-04-11
W XXI wieku muzyki można słuchać na wielu urządzeniach. Jednym z nich są miniwieże. Jeżeli zastanawiasz się, jaką miniwieżę wybrać, jesteś w dobrym miejscu. Ceneo.pl przedstawia swój najnowszy ranking najlepszych miniwież.

Jakie noże kuchenne wybrać — ceramiczne czy stalowe?

Choć najlepsze noże kuchenne wciąż wykonywane są ze stali, dużą popularnością cieszą się też ceramiczne noże kuchenne. Do ich zalet należy z pewnością duża twardość ceramiki, przez co nie tępią się tak szybko jak stal, zwłaszcza ta niskiej jakości. Zwolennicy ceramicznych noży kuchennych przekonują także, że materiał lepiej nadaje się do kontaktu z żywnością i nie reaguje z kwaśnymi produktami. Z jednej strony są więc bardziej odporne na rdzę (stal nierdzewna też może pokryć się korozją), z drugiej — nie wpływają na smak potraw.

Trzeba jednak pamiętać, że ceramika ma także kilka wad. Nie nadaje się do twardych składników i może wyszczerbić się np. podczas krojenia kości. Dodatkowo nóż ceramiczny łatwo potłuc, upuszczając go na podłogę. Może się to zdarzyć także w przypadku wysoko hartowanego noża stalowego, jednak prawdopodobieństwo jest znacznie mniejsze. Ceramika cechuje się niższą sprężystością, więc podważenie czegokolwiek lub wygięcie noża (np. w czasie filetowania) nie wchodzi w grę. Mitem jest natomiast to, że noża ceramicznego nie da się naostrzyć. Można to zrobić przy pomocy ostrzałki diamentowej.

Na co zwrócić uwagę podczas zakupu noży kuchennych?

Popularnym błędem podczas zakupu kompletu noży kuchennych jest skupianie się wyłącznie na ich ostrości. To podchwytliwe, gdyż nawet najtańsze noże mogą być początkowo bardzo ostre. Problem w tym, że nie utrzymają ostrości zbyt długo. Co więcej, po stępieniu trudno odzyskać fabryczną ostrość, a niektórych rodzajów stali wręcz nie da się wyprowadzić na nowo. Podczas ostrzenia wykruszają się z niej drobinki stali, które uniemożliwiają utworzenie równomiernej krawędzi tnącej.

Jaka stal na noże kuchenne nadaje się najlepiej? Szczególnie cenione są stale szwedzkie i japońskie, np. AEB-L, CPM 154, 440-C, Stainless PM, VG-10 czy 19C27. Wszystkie są stalami nierdzewnymi, zawierającymi dodatki stopowe (najczęściej chrom). Dzięki temu można swobodnie używać noży w trudnych, kuchennych warunkach, pełnych kwasowości. Mimo wszystko, nie zaleca się długotrwałego pozostawiania ich w wodzie, occie czy soku z cytryny. Wbrew pozorom twarda stal nie zawsze jest zaletą. Jest bardziej podatna na pękanie i kruszenie oraz trudniej ją ostrzyć. Najlepsze stale do produkcji noży kuchennych łączą dużą wytrzymałość z łatwością samodzielnego ostrzenia.

Uwaga! Nie wszyscy producenci noży kuchennych informują o rodzaju zastosowanej stali. Nie zawsze oznacza to, że jest ona niskiej jakości.

Typy noży kuchennych — do czego służą?

Każda czynność w kuchni wymaga nieco innego typu ostrza, dlatego w zestawach noży kuchennych znajdziesz kilka podstawowych modeli. Wśród nich znajdują się te do siekania, krojenia chleba, obierania warzyw czy filetowania. Jak je rozpoznać?

Nóż szefa kuchni

Duży nóż (ok. 15 cm długości), będący podstawowym narzędziem kucharza. Ma zaokrąglony profil ostrza, ułatwiający siekanie warzyw bez odrywania noża od deski. Wysoki profil zapobiega obijaniu palcami o blat. Mimo sporego ciężaru, dobry nóż szefa kuchni może być bardzo precyzyjny i wygodny w obsłudze. Zazwyczaj jest też dość gruby, więc nadaje się do krojenia twardszych składników. Nie należy jednak kroić nim kości — krawędź tnąca jest delikatniejsza niż w tasaku.

Nóż uniwersalny

Duży nóż o niższym profilu. Ze względu na wystający jelec siekanie nim jest nieco trudniejsze, jednak nadrabia to poręcznością i zwinnością. Nadaje się niemal do wszystkich kuchennych zadań. Często używany przez tych, którym nie przypadł do gustu duży nóż szefa kuchni.

Nóż do chleba

Długi nóż z charakterystycznymi ząbkami. Dzięki nim pieczywo nie jest zgniatane ani wyszarpywane. Najlepiej używać go tylko do cięcia pieczywa, gdyż naostrzenie ząbków jest znacznie trudniejsze niż gładkiej krawędzi tnącej.

Nóż do filetowania

Wąski, długi nóż kuchenny. Służy do filetowania, czyli odcinania płatów mięsa od ości i kości. Wykonany jest z bardzo sprężystej stali, którą można swobodnie wyginać. Jest bardzo delikatny, dlatego nie należy go używać do krojenia twardych produktów.

Nóż do warzyw

Niewielki nożyk do obierania, krojenia czy wycinania warzyw. W niektórych zestawach znajdziesz kilka nożyków do warzyw o różnej długości.

Inne rodzaje noży

Oprócz tego w popularnych zestawach można spotkać inne noże i akcesoria. Mogą być bardziej specjalistyczne lub dostosowane np. do kuchni azjatyckiej. Wśród najpopularniejszych wyróżnia się:
  • Nóż santoku — alternatywa dla noża szefa kuchni. Jest to duży i masywny nóż kuchenny, o nieco bardziej płaskim ostrzu. Umożliwia szybkie szatkowanie potraw, co często wykorzystuje się w przygotowaniu dań kuchni azjatyckiej. Charakterystycznym elementem noża santoku są niewielkie zagłębienia na głowni, zapobiegające przywieraniu składników do noża.
  • Nóż do sera — średniej wielkości nóż z otworami ułatwiającymi krojenie sera. Zakończony jest niewielkim widelczykiem do nakładania plastrów.
  • Noże do steków — zestaw ząbkowanych nożyków do krojenia mięs.
  • Tasak — duży nóż o wysokim profilu i grubej głowni. Służy do porcjowania mięsa i krojenia kości.
  • Nożyczki — do porcjowania pieczonego indyka czy kurczaka.

Rękojeść noży kuchennych

Noże kuchenne, które cieszą się największą popularnością, to te z rękojeściami wykonanymi z tworzywa sztucznego. Być może nie wyglądają tak stylowo co drewniane noże kuchenne, ale mają jedną zaletę — można je myć w zmywarce. Drewno, nawet to zaimpregnowane, nasiąka wodą i może pękać podczas mycia. Jest też bardziej podatne na rozwój pleśni i grzybów.

Można też spotkać noże kuchenne wykonane w całości ze stali nierdzewnej. Są bardzo trwałe i wyglądają naprawdę ciekawie. Jeśli jednak zastanawiasz się, jakie noże kuchenne polecamy, odpowiedź brzmi: te z rękojeściami wykonanymi z tworzywa. Zapewniają najczęściej bardziej ergonomiczny i pewny chwyt, co jest zasługą antypoślizgowego materiału. Nie bez powodu wiele najpopularniejszych zestawów noży wykonanych jest właśnie w ten sposób.

Jak ostrzyć noże kuchenne?

Do delikatnego podostrzenia noża (a raczej wygładzenia ostrza) z powodzeniem możesz użyć pręta ostrzącego lub niewielkiej ostrzałki ceramicznej z pręcikami ułożonymi w V. W drugim przypadku zwróć jednak uwagę na kąt ostrzałki — nie powinien być większy niż 20 stopni. Do mocno stępionych noży użyj ostrzałki diamentowej lub kamieni, którymi wyprowadzisz nową krawędź tnącą. Jeżeli nie masz doświadczenia w ostrzeniu i boisz się, że uszkodzisz dobre noże kuchenne, użyj ostrzałki systemowej zachowującej stały kąt ostrzenia.

Czy noże można myć w zmywarce?

Większość noży stalowych można myć w zmywarce. Jeżeli jednak mają drewniane rękojeści lub pojawiają się na nich rdzawe plamki, lepiej myć je ręcznie. Myjąc w zmywarce noże ceramiczne należy uważać, by nie zostały zgniecione przez inne naczynia — mogą się pokruszyć.

Co zrobić, gdy nóż ceramiczny się wykruszy?

Niewielkie wykruszenie zniwelujesz ostrząc nóż na ostrzałce diamentowej. Jest to trudne i zajmuje sporo czasu, ale jest możliwe. Głębsze wykruszenia (ok. 1 mm i więcej), kwalifikują zazwyczaj nóż ceramiczny do wyrzucenia.

Porównując najlepsze noże kuchenne, ranking Ceneo.pl będzie dla ciebie nieoceniony. Dzięki niemu dowiesz się jakie noże wybrać, jakie najchętniej kupują użytkownicy portalu oraz jakie noże kuchenne polecane są po latach użytkowania. Przed zakupem zastanów się, jakich noży kuchennych najczęściej używasz i wybierz te, które rzeczywiście są ci potrzebne. Czasem lepiej skompletować własną kolekcję noży niż kupować gotowy zestaw.
Tekst: Szymon Sonik