O parametrze tym jesteśmy informowani przez producentów pod postacią liczby metrów sześciennych powietrza na godzinę, które przy maksymalnej mocy jest w stanie oczyścić okap. Korzystając z tej informacji, dobieramy sprzęt do wielkości pomieszczenia. Specjaliści zalecają, by dobrze dobrany okap w ciągu godziny mógł co najmniej sześć razy przefiltrować powietrze w całej kuchni (wydajność jest sześciokrotnie większa od objętości pomieszczenia).
W zależności od typu urządzenia, w okapach stosuje się wiele różnych filtrów powietrza, których zadaniem jest również ochrona silnika i wentylatorów sprzętu przed uszkodzeniem. Filtry metalowe oraz przeciwtłuszczowe odpowiadają za wyłapywanie cząsteczek tłuszczu. Są one przeznaczone do wielorazowego użytku, ale musimy pamiętać o ich częstym czyszczeniu (wystarczy woda z płynem do mycia naczyń).
Regularnie wymieniamy jednak filtry flizelinowe, które wykonane są włókien przechwytujących drobniejsze zanieczyszczenia np. dym. Przy poszukiwaniu okapu warto wybrać model, który wyposażony jest także w filtry węglowe, które świetnie wyłapują niechciane zapachy i należy wymieniać w czasie od kilku miesięcy do roku.
Przydatna okaże się zwłaszcza opcja automatycznego wykrywania zanieczyszczeń i pary. Dzięki niej uśpiony sprzęt włączy się za każdym razem, gdy zajdzie taka potrzeba. Nieco prostsza, acz równie pożyteczna, jest funkcja timera, która pozwala ustawić dokładny czas pracy urządzenie, po którym wyłączy się ono automatycznie. Weźmy też pod uwagę obecność jak największej liczby dodatkowych trybów pracy odpowiadających różnym zadaniom, a także jakość zamontowanego oświetlenia.
Okap może być też niezwykle interesującym akcentem dopełniającym projekt wnętrza kuchni. Warto więc wybrać model odpowiadający docelowemu wystrojowi pomieszczenia.