Data modyfikacji:

Jaki okap do kuchni wybrać? 

Kuchnia jest najszybciej brudzącym się pomieszczeniem w prawie każdym domu i mieszkaniu. W trakcie zwykłego codziennego przygotowywania posiłków zmagamy się nie tylko z plamami i zachlapaniami, ale także kurzem i tłustym osadem będącym pozostałością po gotowaniu. Jednak największym utrapieniem dla wielu osób są wszelkiego rodzaju nieprzyjemne zapachy oraz dym, których ślady w powietrzu, nawet po dobrym wietrzeniu, potrafią utrzymywać się przez długi czas. Problem jest większy, gdy korzystamy z otwartej kuchni połączonej z salonem, wówczas wczorajszą kolację poczujemy nawet idąc spać. Sytuacja jest najgorsza wówczas, gdy żyjemy w niewielkim mieszkaniu. Osoby zmagające się z tymi problemami decydują się na zakup specjalnych pochłaniaczy. Dowiedz się zatem, jaki okap do kuchni wybrać.

Jak działa okap kuchenny?

Zadaniem kuchennego okapu (określanego też często mieniem pochłaniacza) jest usuwanie z powietrza wszelkiego rodzaju zanieczyszczeń powstających podczas gotowania i smażenia potraw. Urządzenie zazwyczaj jest umieszczone bezpośrednio nad płytą kuchenki. Po uruchomieniu, dzięki wbudowanym wentylatorom, zasysa ono automatycznie powietrze znad garnków i patelni. Nie tylko pochłania wówczas dym i parę wodną, ale również zapobiega rozprzestrzenianiu się nieprzyjemnych zapachów po całym domu. Okapy zasilane są energią elektryczną pobieraną bezpośrednio z sieci. Nawet najprostsze modele wyposażone są w co najmniej kilka trybów pracy. Różnią się one między sobą szybkością obrotów wentylatora, co wpływa na ilość zasysanego powietrza, ale także generowany hałas.

Powietrze z zabrudzeniami jest oczyszczane przy pomocy specjalnych filtrów wbudowanych w urządzenie. Ich liczba i skuteczność uzależnione są od posiadanego przez nas modelu. Filtry wyłapują drobinki tłuszczu oraz wody, a także cząsteczki zapachów. Odświeżone powietrze jest wydmuchiwane z urządzenia z powrotem do kuchni lub rurami trafia bezpośrednio do kanałów wentylacyjnych, które odprowadzają je na zewnątrz budynku.

Jaki okap wybrać do kuchni? Rodzaje okapów kuchennych

Dawniej konsumenci poszukujący okapów skazani byli na bardzo ograniczony wybór modeli. Byt to sprzęt bardzo utylitarny, który rzadko zachwycał swoim wyglądem oraz możliwościami wkomponowania go w bardziej niestandardową zabudowę kuchenną. Dziś sytuacja jest zgoła inna, a w sklepach znajdziemy bogaty wybór sprzętu na każdą kieszeń. Są to zarówno designerskie modele pasujące do nowoczesnego wystroju wnętrz, jak i kompaktowe pochłaniacze do niewielkich kuchni.
W zależności od budowy pochłaniacze dzielimy na kilka podstawowych typów.

Okapy szafkowe

Jaki okap do kuchni wybrać? Po modele tego typu sięgają osoby zastanawiające się, jaki okap do zabudowy wybrać. Urządzenia te są bowiem instalowane bezpośrednio pod szafką wiszącą nad kuchenką. Mogą one być w nią dyskretnie wbudowane, zamontowane na wysuwanej szufladzie (te modele określa się też mianem teleskopowych) lub zwyczajnie podwieszane pod meblem. Minusem tego rozwiązania jest względnie niska wydajność i moc sprzętu. Do zalet należy jednak niezwykle bogaty wybór modeli różnych producentów i względnie niska cena. 

Okapy sufitowe 

Pochłaniacze umieszczone bezpośrednio pod sufitem, które są bardzo dyskretne i pozostają praktycznie niewidoczne. Podłącza się je bezpośrednio do systemu wentylacyjnego. Ich zaletą jest wysoka wydajność. Stąd też wiele osób zastanawia się, jaki okap podszafkowy wybrać.

Okapy przyścienne 

Popularny typ pochłaniacza zawieszany bezpośrednio na ścianie tuż nad kuchenką. Posiadają one przewód kominowy, który należy podłączyć do wentylacji, z tego powodu nie nadają się raczej do użytku w blokach i budynkach wielorodzinnych.

Okapy wyspowe

Sprzęt przystosowany do użytku nad kuchenną wyspą, która zawiera kuchenkę lub płytę grzewczą. Okap montuje się bezpośrednio do sufitu. Jest to niezwykle skuteczne rozwiązanie, które wiąże się jednak z dużymi kosztami, bowiem musimy zadbać o odpowiednie podłączenie do wentylacji rury odprowadzającej zasysane powietrze. Okap przeznaczony jest więc tylko do bardzo dużych kuchni. 

Okapy uniwersalne

Jak wskazuje na to nazwa, urządzenia te zawiesimy bezpośrednio na ścianie lub pod szafką kuchenną. Należy jednak pamięć, że ze względu na rozmiary, nie będą mogły być dyskretnie ukryte pod zabudową.

Okapy połączone z płytą grzewczą

Designerskie i raczej niecodzienne rozwiązanie, które nadaje się jednak idealnie do bardzo małych kuchni. Okap wbudowany jest bezpośrednio w płytę grzewczą, najczęściej pomiędzy lewym a prawy rzędem palników. Przyjmuje on postać wąskiego otworu, który z dużą siłą zasysa parę oraz zapachy unoszące się z garnków i patelni. Wszystkie elementy sprzętu ukryte są pod kuchennym blatem.

Okapy blatowe

Równie rzadko spotykane rozwiązanie w polskich kuchniach. Urządzenie przyjmuje kształt wysokiej na kilkadziesiąt centymetrów pionowej płyty ze szklaną obudową. Jest ona montowana tuż za płytą grzewczą, która najczęściej wbudowana jest w szafkową wyspę kuchenną. Powietrze zasysane jest wraz z zanieczyszczeniami przez wąską szparę w górnej części obudowy. Wentylatory zamontowane są pod blatem.

Na co zwracamy uwagę przy zakupie okapu kuchennego? Jaki wybrać?

Okapy mają szereg kluczowych funkcji, które warto wziąć pod uwagę przy zakupach.

Wydajność okapu

O parametrze tym jesteśmy informowani przez producentów pod postacią liczby metrów sześciennych powietrza na godzinę, które przy maksymalnej mocy jest w stanie oczyścić okap. Korzystając z tej informacji, dobieramy sprzęt do wielkości pomieszczenia. Specjaliści zalecają, by dobrze dobrany okap w ciągu godziny mógł co najmniej sześć razy przefiltrować powietrze w całej kuchni (wydajność jest sześciokrotnie większa od objętości pomieszczenia).

Filtr okapu do kuchni – jaki wybrać?

W zależności od typu urządzenia, w okapach stosuje się wiele różnych filtrów powietrza, których zadaniem jest również ochrona silnika i wentylatorów sprzętu przed uszkodzeniem. Filtry metalowe oraz przeciwtłuszczowe odpowiadają za wyłapywanie cząsteczek tłuszczu. Są one przeznaczone do wielorazowego użytku, ale musimy pamiętać o ich częstym czyszczeniu (wystarczy woda z płynem do mycia naczyń).

Regularnie wymieniamy jednak filtry flizelinowe, które wykonane są włókien przechwytujących drobniejsze zanieczyszczenia np. dym. Przy poszukiwaniu okapu warto wybrać model, który wyposażony jest także w filtry węglowe, które świetnie wyłapują niechciane zapachy i należy wymieniać w czasie od kilku miesięcy do roku.

Dodatkowe funkcje i tryby pracy

Przydatna okaże się zwłaszcza opcja automatycznego wykrywania zanieczyszczeń i pary. Dzięki niej uśpiony sprzęt włączy się za każdym razem, gdy zajdzie taka potrzeba. Nieco prostsza, acz równie pożyteczna, jest funkcja timera, która pozwala ustawić dokładny czas pracy urządzenie, po którym wyłączy się ono automatycznie. Weźmy też pod uwagę obecność jak największej liczby dodatkowych trybów pracy odpowiadających różnym zadaniom, a także jakość zamontowanego oświetlenia.

Jaki okap do kuchni? Wygląd

Okap może być też niezwykle interesującym akcentem dopełniającym projekt wnętrza kuchni. Warto więc wybrać model odpowiadający docelowemu wystrojowi pomieszczenia.

Instalacja okapu

Podczas instalacji okapu w kuchni kierujemy się kilkoma wskazówkami. Decyzję o wyborze konkretnego urządzenia należy dobrze przemyśleć. Dotyczy to zwłaszcza momentu, kiedy dopiero planujemy zabudowę kuchni. Sprzęt zdeterminuje bowiem często głębokość oraz wygląd szafek. Montaż okapu w już urządzonym pomieszczeniu wymaga natomiast dokonania dokładnych pomiarów, mebli oraz wyposażenia w sąsiedztwie kuchenki. Okap powinien znajdować się na wysokość około 70 centymetrów nad palnikiem gazowym oraz 60 centymetrów nad elektryczną płytą grzewczą. Zasada ta nie dotyczy oczywiście okapów sufitowych. 

Autor: Michał Kułakowski