Co z białym winem?
Dla wielu osób grzaniec z białego wina brzmi co najmniej dziwnie i są przekonani, że nie można stworzyć takiego napoju. Czy jednak jest to prawda? Jak się okazuje, nie do końca. Okazuje się bowiem, że białe grzane wino można przyrządzić w podobny sposób. Niestety, proces podgrzewania może sprawić, że wiele aromatów czy nut smakowych białego trunku przestanie być dla nas wyczuwalna, dlatego kluczowe znaczenie ma użycie dużej ilości dodatków, takich jak miód, cytrusy czy przyprawy.
Jeśli posiadamy w domu butelkę białego wina półwytrawnego lub półsłodkiego, możemy pokusić się o stworzenie z niego grzańca. Jeśli jednak dopiero planujemy gotowanie i chcemy, by napój był wyborny - mimo wszystko lepiej postawić na wino czerwone.
Podsumowując, istnieje wiele rodzajów win, które smakują wybornie w formie grzańca. Warto je wykorzystać, tym bardziej, że nie muszą być to wcale najdroższe trunki. Odpowiednio przyrządzone z dużą ilością przypraw będą smakowały i pachniały wybornie.