Data publikacji:

Jakie wino do grzańca?

Grzaniec to jeden z napojów alkoholowych o bardzo długiej tradycji. Przez lata umilał zimowe dni i wieczory. Chętnie sięgamy po niego również dzisiaj. Wieki temu przyrządzano go na bazie miodów pitnych. Obecnie wybieramy wino. Niestety, duży wybór trunków sprawia, że często nie wiemy, jakie wino do grzańca wybrać. Zastanawiamy się nad tym, czy koniecznie musimy wybrać jedno z win czerwonych czy też grzane białe wino może smakować równie wybornie. Pora więc odpowiedzieć na te pytania.

Jakie wina najlepiej pasują do grzańca?

Pora odpowiedzieć na pytanie, jakie wino do grzańca wybrać. Podstawą jest oczywiście wino czerwone. Warto jednak mieć świadomość, że wbrew obiegowej opinii nie jest ono najważniejszym składnikiem wpływającym na smak napoju. Z tego powodu nie musimy wcale sięgać po wina z najwyższej półki, by nasz grzaniec był wyborny i aromatyczny. Z powodzeniem możemy wykorzystać tańszy trunek.
W przypadku grzańców najlepiej sprawdzają się wina półwytrawne lub półsłodkie. Szeroki ich wybór znaleźć możesz na stronie Ceneo.pl. Wybieraj te gatunki win, które wyróżniają się delikatnym, neutralnym smakiem i aromatem. Przykładem mogą być chociażby bardzo popularne wina włoskie czy hiszpańskie. 
Czy jednak oznacza to, że nie możemy stworzyć grzańca z wina słodkiego lub wytrawnego? Nic bardziej mylnego. Do pierwszego warto po prostu dodać więcej cytrusów, drugie zaś osłodzić miodem. Jeśli więc mamy takie wino pod ręką, wystarczy po prostu odrobina kreatywności.

Ciekawym rozwiązaniem, które staje się coraz popularniejsze, jest przygotowywanie grzańca na bazie wina bezalkoholowego. Takim napojem bez obaw mogą raczyć się nawet kierowcy czy kobiety w ciąży. Wystarczy odwiedzić stronę Ceneo.pl, by przekonać się, że ich wybór jest obecnie bardzo szeroki, dzięki czemu znalezienie trunku o odpowiednim smaku nie stanowi już żadnego problemu.

Co z białym winem?

Dla wielu osób grzaniec z białego wina brzmi co najmniej dziwnie i są przekonani, że nie można stworzyć takiego napoju. Czy jednak jest to prawda? Jak się okazuje, nie do końca. Okazuje się bowiem, że białe grzane wino można przyrządzić w podobny sposób. Niestety, proces podgrzewania może sprawić, że wiele aromatów czy nut smakowych białego trunku przestanie być dla nas wyczuwalna, dlatego kluczowe znaczenie ma użycie dużej ilości dodatków, takich jak miód, cytrusy czy przyprawy. 

Jeśli posiadamy w domu butelkę białego wina półwytrawnego lub półsłodkiego, możemy pokusić się o stworzenie z niego grzańca. Jeśli jednak dopiero planujemy gotowanie i chcemy, by napój był wyborny - mimo wszystko lepiej postawić na wino czerwone. 

Podsumowując, istnieje wiele rodzajów win, które smakują wybornie w formie grzańca. Warto je wykorzystać, tym bardziej, że nie muszą być to wcale najdroższe trunki. Odpowiednio przyrządzone z dużą ilością przypraw będą smakowały i pachniały wybornie.