Kwas octowy to substancja, która powstaje w procesie fermentacji octowej. Jego zastosowanie jest niezwykle szerokie: używany jest nie tylko w przemyśle, ale również jako konserwant czy substancja prozdrowotna. Przeczytaj, kiedy szczególnie warto sięgnąć po kwas octowy i jakie ma właściwości. Wyjaśniamy również, czym jest mniej znany lodowaty kwas octowy.
Kwas octowy to inaczej kwas etanowy. Występuje w różnych postaciach.
To najbardziej stężony (100%) kwas. Nazwa „lodowaty kwas octowy” wynika z faktu, że w temperaturze około 16 stopni Celsjusza substancja ta krzepnie i przybiera postać drobnych kryształków. Ten rodzaj kwasu stosowany jest głównie w przemyśle.
To roztwór rozcieńczony (70%-80%). Kiedyś esencję rozcieńczano i stosowano np. do produkcji marynat. Obecnie jej używanie do celów spożywczych jest bardzo mocno ograniczone.
To roztwór, w którym stężenie kwasu octowego wynosi od 6% do 10%. Jest to zarazem produkt, który doskonale znamy z kuchni i który może być stosowany jako substancja o działaniu prozdrowotnym.
Kwas octowy ma wyjątkowo szerokie zastosowanie. W postaci nierozcieńczonej lub trochę rozcieńczonej używa się go przede wszystkim w przemyśle, a dokładnie:
Większość z nas doskonale wie, jak bardzo przydatny jest w kuchni ocet. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę, że ma on również działanie prozdrowotne – zwłaszcza gdy mowa jest o occie jabłkowym. Jest on szczególnie polecany, ponieważ zawiera kwas jabłkowy (pomocny w łagodzeniu bólu) i dzięki zawartości pektyny wspomaga pracę układu trawienia. Kiedy warto po niego sięgnąć?
Kwas octowy świetnie łagodzi dolegliwości bólowe w obrębie gardła. Jeśli dopadła cię infekcja, wymieszaj łyżkę octu ze szklanką ciepłej wody, a następnie roztworem tym płucz gardło kilka razy dziennie.
Octu jabłkowego możesz też użyć do stworzenia syropu łagodzącego kaszel. Wystarczy, że dokładnie wymieszasz pół szklanki octu z połową szklanki miodu. Wypijaj po łyżce preparatu wieczorem i rano.
Choć brakuje medycznych dowodów, że kwas octowy łagodzi bóle głowy, wiele osób uważa, że substancja ta jest równie skuteczna, co leki. Jeśli więc boli cię głowa, nasącz kilka kawałków ręcznika papierowego (albo bawełnianą szmatkę) octem jabłkowym, a następnie przyłóż go do głowy. Poleż tak przez kilkanaście minut – dolegliwość powinna się zmniejszyć.
Ocet jabłkowy jest szczególnie polecany w przypadku niestrawności. Jeśli i ty na nią cierpisz, to po każdym posiłku wypij jedną łyżeczkę płynu – z pewnością bardzo szybko zauważysz jego dobroczynne działanie. Ten sposób sprawdzi się przede wszystkim w przypadku niestrawności wynikającej z niedoboru kwasu żołądkowego.
Grzybica stóp to jeden z tych problemów zdrowotnych, który trudno wyleczyć i który „lubi” wracać. W pokonywaniu jego przykrych objawów może pomóc właśnie ocet jabłkowy – należy tylko codziennie moczyć w nim nogi przez około 10 minut.
Jako że kwas octowy ma właściwości przeciwgrzybicze i antybakteryjne, może sprawdzić się również jako środek łagodzący dolegliwości związane z zapaleniem ucha (pod warunkiem, że nie doszło do uszkodzenia błony bębenkowej). Aby zastosować kwas jako lek, musisz wymieszać go w równych proporcjach ze spirytusem chirurgicznym, a następnie zakropić do ucha – wystarczą 2 krople.
Kwas octowy świetnie sprawdzi się również jako środek łagodzący pieczenie i swędzenie skóry, będące skutkiem poparzenia (np. słonecznego) czy alergii. Aby poczuć ulgę, zamocz kawałek bawełnianej ściereczki w schłodzonym occie jabłkowym, a następnie przyłóż do skóry. Oczywiście w przypadku poważniejszych oparzeń sposób ten nie wystarczy – musisz wówczas skontaktować się z lekarzem.
Jeśli skóra swędzi cię po ukąszeniu komara albo bardzo boli po ataku osy, również sięgnij po kwas octowy. Błyskawicznie zmniejszy świąd i zaczerwienienie.
Preparat ten śmiało możesz stosować także w przypadku drobnych urazów – np. po upadku (także u dzieci). Połącz zimną wodę z octem jabłkowym, zamocz w roztworze kawałek tkaniny, następnie przykładaj do obolałego miejsca. Kwas octowy nie tylko zmniejszy ból, ale także zredukuje obrzęk.
Kwas octowy zazwyczaj pozytywnie wpływa na zdrowie. Należy go jednak odstawić, jeśli wystąpią objawy uczulenia (wysypka na skórze, swędzenie) albo jeśli nasili problemy żołądkowe. Pamiętaj również, że nie należy przekraczać zalecanej stosowanej dawki preparatu, czyli nie przyjmować go więcej niż dwie łyżki na dobę (od piętnastu do trzydziestu mililitrów).