Data publikacji:

Jak działa lodówka bezszronowa? System no-frost pod lupą

Używanie lodówki bezszronowej nie wymaga czasochłonnego rozmrażania. Tego rodzaju sprzęt AGD jest jednak sporo droższy od klasycznej lodówko-zamrażarki. Jak działa system no-frost i czy warto dopłacić do lodówki, która go posiada? Sprawdź.
Każdy, kto ma za sobą używanie zwykłej lodówki i wymienił ją na lodówkę bezszronową wie, jak duża to wygoda. Można zapomnieć o okresowym rozmrażaniu zamrażarki i strachu, że szron zacznie się topić podczas kilkuminutowego otwarcia drzwiczek. System no-frost można uznać za rewolucyjny – obecnie, osoby decydujące się na zakup nowej lodówki, stawiają przede wszystkim na niego.

Rodzaje lodówek dostępnych na rynku – system chłodzący

Mimo popularności systemu no-frost, na rynku znajdziesz jego różne wariacje, ale i wciąż „tradycyjne” lodówki.

Lodówki z chłodzeniem statycznym

Schładzanie statyczne to popularny sposób chłodzenia, polegający na zastosowaniu silników z osobnymi obwodami dla lodówki i zamrażarki. Proces odbywa się za pomocą gazu, który chłodzi obydwie komory do momentu, gdy nie zostanie osiągnięta odpowiednia temperatura. Lodówka statyczna wymaga rozmrażania 1-2 razy do roku.

Lodówki z chłodzeniem statyczno-wentylatorowym

Działają tak samo, jak lodówki statyczne – z tą różnicą, że zostały wyposażone w wentylator. Jego zadaniem jest równomierne rozprowadzanie zimna, dzięki czemu, żywność może być dłużej przechowywana. Podobnie jak lodówka statyczna, statyczno-wentylatorowa wymaga okresowego rozmrażania.

Lodówka z funkcją no-frost

Układ złożony z parownika, wentylatora i oczyszczacza powietrza, eliminuje konieczność rozmrażania zamrażarki. Chłodzenie odbywa się „na sucho”, co zmniejsza ryzyko rozwoju bakterii i pleśni. Lodówki no-frost wyposażone są w tzw. komory żywności, do których należy wkładać warzywa, owoce, sery i mięso, aby ochronić je przed wyschnięciem.

Podział lodówek ze względu na budowę

Mówiąc „lodówka”, większość osób ma na myśli jedno urządzenie, jednak warto pamiętać, że fachowy podział rozróżnia ich kilka.

Lodówka

Służy do chłodzenia żywności, a temperatura wewnątrz niej nie przekracza 5 stopni Celsjusza. Nie posiada zamrażalnika, dlatego nie nadaje się do przechowywania żywności.

Lodówko-zamrażarka

Jak nazwa wskazuje, to połączenie lodówki z zamrażarką, w której temperatura może spaść nawet do około -23 stopni Celsjusza. Proste lodówko-zamrażarki, najczęściej dzielą się na jedno i dwudrzwiowe.

Lodówka „side by side”

Lodówki side by side to lodówko-zamrażarki z drzwiami otwieranymi skrzydłowo i dodatkowymi komorami chłodzącymi. Ze względu na duże rozmiary, zalecane są do przestronnych pomieszczeń.

Lodówki do zabudowy

Każdy typ lodówki, może być zarazem lodówką do zabudowy. To rozwiązanie idealne do niewielkich kuchni. Lodówki pod zabudowę wyróżniają się płaskimi drzwiami, które łatwo zabudować w tzw. ciągu kuchennym.

Jak właściwie działa system no-frost?

Funkcja no-frost w zamrażarkach eliminuje oszranianie, dzięki wymuszonemu obiegowi powietrza. Wilgoć z zamrażarki jest odprowadzana na zewnątrz. Dzieje się tak, dzięki wspólnej pracy trzech elementów: silnika z parownikiem, wentylatora oraz oczyszczacza powietrza. Ten układ blokuje możliwość osadzania się szronu, ale także różnego rodzaju osadów pochodzących z żywności.

Zalety lodówek bezszronowych

Nie da się ukryć, że lodówki z systemem no-frost biją na głowę urządzenia z klasycznymi układami chłodzącymi. Warto zwrócić uwagę przede wszystkim na następujące zalety:
  • Brak szronu w zamrażarce równa się brakowi konieczności jej rozmrażania.
  • Lodówkę no-frost, łatwiej utrzymać w czystości. Zanieczyszczenia nie osadzają się na szronie.
  • Produkty umieszczone w zamrażarce nie przywierają do siebie nawzajem, ani do powierzchni szuflad.
  • System no-frost oznacza również większe oszczędności. Oszroniona zamrażarka sprawia, że zużycie energii elektrycznej rośnie. Gdy w komorach szron nie narasta, zużycie utrzymuje się na stałym poziomie.

Czy system no-frost ma wady?

Lodówka bezszronowa nie jest urządzeniem idealnym. Sam fakt, że na rynku wciąż można znaleźć konwencjonalne lodówki „starego typu” tylko to potwierdza. Do zakupu lodówki no-frost mogą zniechęcać:
  • Zmniejszona pojemność lodówki. Bardziej rozbudowany układ chłodzenia bez szronu, zajmuje więcej miejsca.
  • Lodówki z systemem no-frost, mogą wysuszać żywność – poziom wilgoci w nich jest znacznie obniżony. Trzeba pamiętać, aby żywność taką, jak owoce, warzywa, mięso czy sery, umieszczać tylko w specjalnych komorach świeżości.
  • Lodówki z systemem no-frost są droższe niż klasyczne. Przykładowo, lodówkę jednodrzwiową o wysokości 180 cm bez systemu no-frost, kupisz już za około 1200 zł. Za podobny model wyposażony w system no-frost, należy zapłacić już około 1700 zł. Należy jednak ponownie podkreślić, że lodówki no-frost są bardziej energooszczędne.

Jak wybrać idealną lodówkę bezszronową?

System no-frost, choć ułatwia życie, to nie jedyna cecha, na którą należy zwrócić uwagę podczas wyboru idealnej lodówki. Weź pod uwagę następujące elementy:
  • Energooszczędność. Lodówki bezszronowa także występują w różnych klasach energetycznych. Najlepsza będzie oczywiście A+++. Energooszczędna lodówka, pozwoli ci znacznie zaoszczędzić na lodówkach za prąd.
  • Poziom hałasu. Za ciche lodówki uważa się te, których głośność nie przekracza 40 decybeli.
  • Wyposażenie lodówki. Powinno być dopasowane do twoich potrzeb. Zwróć uwagę na ilość i wielkość komór świeżości, możliwość regulacji wysokości półek i obecność półek na napoje.
  • Odpowiednia wielkość. Powinna być dobrana do ilości domowników, a więc i tego, jak wiele jedzenia lodówka będzie musiała pomieścić. Jeśli twój wybór jest ograniczony wielkością kuchni, zdecyduj się na lodówkę pod zabudowę.
  • Funkcje dodatkowe. Poza samym systemem no-frost, nowoczesne lodówki cechują się wieloma innymi, ciekawymi funkcjami, jak chociażby Anty-finger-print (ochrona przed zabrudzeniem powłoki drzwiczek). Na rynku znajdziesz także lodówki z funkcją delikatnego domykania drzwi czy też ekspresowego zamrażania żywności.
  • Wygląd. Lodówka to sprzęt, który w kuchni rzuca się w oczy najbardziej. To ważne, aby jej design był dobrany do pozostałego wyposażenia. Na szczęście, producenci lodówek dziś prześcigają się w pomysłach na stylowy wygląd swoich produktów, dlatego wybór odpowiedniego nie powinien stanowić kłopotu.

Pamiętaj, że kupno lodówki jest inwestycją na lata, dlatego wybór nie powinien być zbyt pochopny. Warto porównać różne modele, zanim decydujesz się na zakup.

Lodówka no-frost. Czy warto?

Podsumowując zalety i wady lodówek bezszronowych trzeba przyznać, że tylko w niewielu sytuacjach konwencjonalne urządzenie okaże się lepszym rozwiązaniem. Jeśli możesz wydać odrobinę więcej pieniędzy i nie przeszkadza ci nieco zmniejszona pojemność lodówki, system no-frost będzie doskonałym wyborem. Oszczędność prądu i czasu, który musiałbyś poświęcić na rozmrażanie urządzenia, to bez wątpienia największe jego atuty.

Zalety lodówek z systemem no-frost, praktycznie deklasują klasyczne lodówki – energooszczędność i większy komfort użytkowania to atuty, na których większości użytkowników zależy najbardziej. Która lodówka bezszronowa stoi w twojej kuchni? A może dopiero przymierzasz się do jej zakupu?

Autorka: Joanna Stanuch