Data publikacji:

Jak działa okap bez komina? Jaki wybrać?

Przygotowywane w kuchni posiłki często bardzo szybko poczujemy w całym domu, nieprzyjemne zapachy rozchodzą się bowiem niezwykle łatwo po wszystkich pomieszczeniach, a drobinki tłuszczu unoszące się znad garnków i patelni wraz z parą wodą osiadają na meblach i ścianach. Jest to niezwykle kłopotliwe, zwłaszcza, gdy jesteśmy właścicielami otwartej kuchni połączonej z salonem. W taki sytuacjach montujemy zazwyczaj okapy, zasysając zanieczyszczenia i wydmuchując je do przewodu wentylacyjnego. Nie zawsze jednak mamy możliwość ich poprawnego montażu, powstaje zatem pytanie, jaki okap bez komina można wybrać?
okap bez komina

Okap bez komina – działanie i gdzie możemy go stosować

Jaki okap wybrać? Dostępne w sklepach okapy możemy podzielić na urządzenia działające w trybie otwartym oraz zamkniętym. Te pierwsze to klasyczne wyciągi, które zasysają powietrze znad kuchenki, wraz z dymem i parą wodą i odprowadzają je bezpośrednio do instalacji wentylacyjnej, komina, lub od krótką rurą bezpośrednio na zewnątrz budynku. Urządzenia te montować możemy tak naprawdę wyłącznie w domach jednorodzinnych oraz budynkach gospodarczych. Przepisy nie pozwalają bowiem na ich podłączanie do systemu wentylacyjnego w blokach oraz wielorodzinnych posesjach. Istotnym minusem sprzęt jest również to, że często, by podłączyć go w wybranym przez nas miejscu musimy konstruować nowe wejścia do kanałów wentylacyjnych, co wiąże się z kuciem w ścianach lub położeniem dodatkowych mało estetycznych rur, które trzeba ukryć np. pod podwieszanym sufitem.
Urządzenia funkcjonujące w trybie zamkniętym, to tzw. okapy bez komina. Pochłaniają one zanieczyszczone powietrze, tak jak wyciągi, ale poddają je dodatkowemu oczyszczaniu i wydmuchują je z powrotem do pomieszczenia. Nie trzeba więc podłączać ich do wentylacji, dzięki temu ich instalacja jest niezwykle prosta i szybka, podobnie jak wymiana i konserwacja. Urządzenia mogą być bardzo kompaktowe, bez problemu schowamy je nawet w szafce.
Pod względem funkcjonalności, okap bez komina, zapewnia takie same opcje, co wyciąg połączony z wentylacją. Nawet najtańsze modele mają co najmniej kilka trybów pracy i timer, droższy sprzęt wyposażony jest w sensory automatycznie rozpoczynające pracę i dostosowujące szybkość obrotów wentylatora do ilości dymu/pary wodnej powstającej podczas gotowania. Okap bez komina zasilany jest ze standardowego gniazdka elektrycznego.
Wielu konsumentów ma czasami wątpliwości co do tego, jak bardzo czyste jest powietrze opuszczające okap bez komina. Warto podkreślić, że nie ma w tym przypadku powodów do większych obaw. Nawet bardzo przystępne cenowo modele są bowiem wyposażone w kilka wydajnych filtrów, których zadaniem jest usunięcie zanieczyszczeń.
Podstawową tarczą ochronną okapu bez komina są filtry przeciwtłuszczowe, które występują w dwóch formach. Pierwszą z nich jest metalowa kratka wykonana z nierdzewnego materiału z drobnymi oczkami, która zatrzymuje najcięższe tłuste zabrudzenia. Element ten należy czyścić regularnie co kilka miesięcy. Tuż za kratownicą znajdziemy z kolei gruby filtr, wykonany np. fizeliny lub papieru, którego zadaniem jest pochłanianie pary wodnej oraz mniejszych zanieczyszczeń, takich jak pył, kurz itp. Jest on jednorazowy i trzeba go wymieniać co jakiś czas, w zależności od intensywności z jaką korzystamy z kuchenki.
Prawdziwą gwiazdą jest jednak ostatni filtr z aktywnym węglem, który normalnie nie jest montowany w wyciągach. Skutecznie pochłania on nieprzyjemne zapachy, blokuje też alergeny i drobne zabrudzenia. Filtr ten należy wymieniać do dwóch razy w roku. Zwróćmy jednak uwagę na to, że nie znajdziemy go we wszystkich dostępnych w sklepach urządzeniach.
W porównaniu do wyciągów połączonych z wentylacją, okapy bez komina o porównywalnej wielkości z reguły będą pracować nieco głośniej. Są one też mniej wydajne i odznaczając się słabszymi pramateriami. Chodzi tutaj głównie o szybkość, w jakiej są w stanie przefiltrować duże ilości powietrza, która w specyfikacji technicznej podawana jest w metrach sześciennych na godzinę. Dotyczy to przede wszystkim bardziej kompaktowych modeli, montowanych w lub pod szafkami kuchennymi. Różnicę tą odczują jednak jedynie właściciele dużych rodzin lub miłośnicy częstego gotowania.

Okapy bez komina – rodzaje

Jak już zasygnalizowaliśmy, okapy bez komina dostępne są w wielu formach i cenach, począwszy od prostych modeli za kilkaset złotych, a skończywszy na designerskim sprzęcie wartym kilka tysięcy. Najpopularniejsze są niewątpliwie modele szafkowe (czasami określane też mianem teleskopowych), które można łatwo wkomponować w zabudowę kuchenną. Urządzenia montuje się bezpośrednio pod szafką wiszącą na płytą kuchenki. Powietrze wydmuchiwane jest najczęściej do jej wnętrza lub w stronę ściany pomieszczenia.
Bardzo często sięgamy też po pochłaniacze przyścienne. Są to większe urządzenia o wysokiej wydajności, zawieszane nad płytą z palnikami. Podobne są do nich też okapy wyspowe, które zawieszamy pod sufitem. Są one przystosowane do pracy nad wyspami kuchennymi, często przyjmują bardzo interesujące i unikalne ozdobne kształty i formy.
Zdjęcie: Envato Elements