Data modyfikacji:

Jak działa piekarnik podwójny i czy warto go kupić?

Piekarniki podwójne cieszą się coraz większym zainteresowanie wśród polskich konsumentów. Oferują one unikalną możliwość równoczesnego przygotowywania dwóch potraw, które można piec w różnej temperaturze. Czy jednak funkcja ta jest warta wyższej ceny jaką musimy zapłacić za urządzenie tego typu? Przyjrzymy się zatem temu, w jaki sposób działają piekarniki podwójne, a także poznajmy ich największe wady i zalety.
piekarnik podwójny

Piekarnik podwójny – budowa i zasady działania

Jaki piekarnik wybrać do naszej kuchni? Bez względu na producenta, piekarniki podwójne mają zbliżoną do siebie konstrukcję, a wymiarami nie różnią się od modeli tradycyjnych, nie musimy więc martwić się o specjalne dopasowywanie lub przestawianie już posiadanych mebli. Zaznaczmy jednak, że są to przede wszystkim urządzenia przeznaczone do zabudowy, należy więc to wziąć pod uwagę, gdy chcemy wymienić starą kuchenkę z płytą grzewczą.
Piekarniki podwójne wyposażone są w dwie komory pieczenia przedzielone szczelnie zaizolowaną płytą nieprzewodzącą ciepła. Każda z nich wyposażona jest w osobne grzałki, a także wentylatory używane przez system termoobiegu. W rzeczywistości komory działają więc jak dwa osobne piekarniki.
Różnice pomiędzy modelami zachodzą w przypadku konstrukcji ich części frontowej. Choć większość urządzeń posiada standardowe pojedyncze uchylne drzwi, producenci niektórych zainstalowali w nich dwie sztuki wąskich drzwiczek, zabezpieczających z osobna każdą komorę. Patent ten pozwala wyciągnąć już gotową potrawę, bez zakłócania procesu pieczenia drugiej.
Zaletą podwójnego piekarnika z pojedynczymi drzwiami jest jednak możliwość przenoszenia płyty dzielącej komory, a tym samym zmieniania ich wysokości. Przydaje się to zwłaszcza, gdy chcemy przygotować większe potrawy.
Jak już wspomnieliśmy, podczas pieczenia, w obu komorach może panować różna temperatura, ustawimy też inne programy pracy, takie jak grillowanie, pieczenie na parze lub odmrażanie. Należy również jednak wspomnieć, że użytkownik urządzenia nie musi martwić się, iż podczas pracy zapachy obu potraw zostaną ze sobą wymieszane. Bez obaw w podwójnym piekarniku przygotujemy więc równocześnie zarówno ciasto, jak i rybę.

Kto najlepiej skorzysta z możliwości podwójnego piekarnika?

Teoretycznie z zalet podwójnego piernika skorzysta większość osób, stąd też ich rosnąca popularność w naszym kraju. Największy pożytek z urządzeń będą mieli jednak osoby z dużymi rodzinami oraz często przyjmujące u siebie gości. Podwójny piekarnik ułatwi w tym wypadku przygotowywanie obiadów i kolacji w gronie najbliższych. Co więcej, będzie on źródłem sporych oszczędności na energii elektrycznej, znika bowiem potrzeba rozgrzewania komory np. tylko dla blachy z drobnymi wypiekami.
Nie oznacza to, że z potencjału piernika z dwoma komorami nie docenią single lub pary. Przydadzą się one zwłaszcza zapalonym kucharzom, którzy uwielbiają kulinarne eksperymenty, a także prowadzą bogate życie towarzyskie.