Data publikacji:

Ristretto. Jaka to kawa?

Uwielbiasz ten moment, gdy bierzesz pierwszy łyk kawy, a przed Tobą rozciąga się wizja leniwego poranka i spokojnego śniadania? Perspektywa jest niezwykle kusząca, ale - nie ukrywajmy - częściej towarzyszy nam poranek w biegu. Co pomoże spóźnialskim kawoszom? Ristretto! Jaka to kawa? Dlaczego często nazywana jest skróconym espresso i jak smakuje? Odpowiedzi czekają w poniższym artykule. Sprawdź!

Kawa ristretto - ograniczenie pełne smaku

Zastanawiasz się, jak przygotować ulubiony napój z rankingu kaw? Ristretto to z włoskiego nic innego jak… ograniczenie. Co to właściwie znaczy? Niemal każdy potrafi wymienić co najmniej kilka rodzajów popularnych kaw - znajdzie się wśród nich miejsce dla americano, cappuccino czy flat white. Miłośnicy skoncentrowanych, mocnych naparów z największą przyjemnością sięgną po espresso, ale czy polubią też ristretto? Jaka to kawa?
Ristretto w Polsce dopiero zyskuje na popularności. To bardzo esencjonalny, aromatyczny i dość gęsty napar. Przygotowuje się go z tej samej ilości kawy, co espresso, ale… Płynu w filiżance będzie o połowę mniej! Paradoksalnie sama kawa nie cechuje się dużą wyrazistością i zawartością kofeiny (stąd to pewne… ograniczenie!). Jak do tego dochodzi? Na smak wpływa czas parzenia ristretto. Związki odpowiedzialne za gorycz ekstrahowane są po 17 sekundach, a czas zaparzenia tego rodzaju kawy oscyluje od 15 do 17 sekund.
Kawa ristretto to zatem napój na jeden łyk. Idealnie sprawdzi się dla osób zabieganych, które lubią skoncentrowane napary, ale jednocześnie przeszkadza im zbyt wyrazisty smak espresso. Smak ristretto docenią również osoby odkrywające dopiero meandry różnorodnego świata kawy. Dla wielu osób początki z espresso bywają dość trudne, więc… Może warto zacząć od czegoś jeszcze mniejszego i zarazem wyjątkowo łagodnego?

Ristretto a espresso - porównanie

Espresso uchodzi za jedną z najmocniejszych i najbardziej skoncentrowanych kaw. To podstawa wielu napojów kawowych na bazie mleka. Ten napar zachwyca samodzielnie złożonością swojego smaku. Jeśli zostało przygotowane z ziaren dobrej jakości, wcale nie powinno być zbyt gorzkie. Espresso musi jednak cechować się pewną nutą goryczki - przede wszystkim ze względu na dużą zawartość kofeiny.
Kawa ristretto przez to, że mniejsza i krócej parzona nie będzie aż tak złożona w smaku. Czy to minus? Wszystko zależy od indywidualnych preferencji! Warto spróbować obu tych kaw, a do ich przygotowania użyć różnych mieszanek ziaren. Stuprocentowa arabica będzie bowiem bardziej czekoladowa i słodkawa niż mieszanki, w skład których wchodzi robusta. Zarówno ristretto, jak i espresso wieńczy złocista crema o przyjemnym, orzechowym aromacie.

Kawa ristretto - jak ją przygotować?

Marzy Ci się kawa ristretto przygotowana w domowym zaciszu? Do zaparzenia tego włoskiego specjału najlepiej sprawdzi się ekspres kolbowy, choć część nowoczesnych ekspresów automatycznych ciśnieniowych także umożliwia przygotowanie ristretto. W przypadku automatycznych urządzeń wystarczy, że wciśniesz przycisk. Obsługa ekspresu kolbowego jest nieco bardziej skomplikowana, ale daje również sporo przyjemności!
Aby przygotować ristretto, potrzebujesz około 15-19 gramów bardzo drobno zmielonej kawy. Jeśli nie wiesz, jaką wybrać kawę ziarnistą, ranking popularnych produktów będzie idealną podpowiedzią. Zmielone ziarna należy umieścić w sitku i ubić temperem. Pamiętaj, by odpowiednio wcześnie rozgrzać ekspres i ocieplić filiżankę! Teraz nadszedł czas na ekstrakcję, która powinna trwać od 15 do 20 sekund. Twoje aromatyczne ristretto właśnie jest gotowe! Weź jeden łyk kawy, przegryź ulubionym ciastkiem i ruszaj w drogę! Dzięki kawie ristretto znajdziesz czas na filiżankę ulubionego naparu nawet w trakcie bardzo zabieganego dnia!
Autor: Anna Mlonka